Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2018, 13:38
Čas čítania 0:00
Sona O.

Čína aj naďalej obchoduje so Severnou Kóreou. Ako vyzerajú hranice najprísnejšej diktatúry sveta?

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Ako prebieha obchod s Čínou, ako vyzerá vlak, ktorý spája dva rozdielne svety a aké materiály vyváža Severná Kórea?

Pre krajinu takmer úplne odtrhnutú od zvyšku sveta je Čína vstupnou bránou do reality. Obe krajiny medzi sebou udržiavajú priateľské vzťahy ako politické tak aj obchodné. Hoci za kamarátstvo so Severnou Kóreou bola Čína veľakrát odsudzovaná, aj naďalej až 90 % exportu z prísnej diktatúry smeruje práve sem. Aké sú naozaj vzťahy medzi týmito dvoma krajinami?

Embed from Getty Images

Medzi PekingomPchjongčchangom premáva vlak. Ruský veľvyslanec ho opísal chválospevmi, videl v ňom krásne ženy, strieborné paličky v jedálenskom vozni a bohaté, čerstvé menu. Realita je však celkom odlišná. Linka premáva iba štyrikrát do týždňa. Prechádza medzi viacerými čínskymi mestami, kým sa dostane k hraniciam do  Dandongu a prejde cez most Priateľstva do Severnej Kórey. Každý rok vlak využijú desaťtisíce pasažierov.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

V poslednom roku sa zvýšil počet Kórejčanov, ktorí vycestovali do Číny. Až 84 % z nich sú muži. Čísla sú však nejasné, pretože nepočítajú s množstvom pasažierov, ktorí krajinu opustili a emigrovali do Číny. Severnej Kórei sa podarilo odhaliť až 1,127 ľudí, ktorí plánovali odcestovať natrvalo v roku 2017.

Čína aj naďalej obchoduje so Severnou Kóreou. Ako vyzerajú hranice najprísnejšej diktatúry sveta?
Zdroj: Wikimedia Commons

Väčšinu cestujúcich však tvoria zahraniční obchodníci a turisti. Štatistiky si myslia, že to môže byť aj 94-tisíc

Hoci to vyzerá tak, že Severná Kórea je prísnym väzením, z ktorého niet úniku, v zahraničí žije a pracuje 5010-tisíc Kórejčanov. Najlukratívnejšiu prácu, ktorú môžu emigranti dostať, je pozícia v severo kórejskej reštaurácii. Tie fungujú hlavne v Číne a v Rusku

V Číne študuje až 1,086 ľudí zo Severnej Kórey, no reálne čísla môžu byť oveľa vyššie. 

Severná Kórea tvrdí, že do jej krajiny prišlo v roku 2012 234-tisíc turistov z Číny no oficiálne štatistiky, ktoré boli dostupné online, krajina zmazala. 

Embed from Getty Images

Severná Kórea nemá s väčšinou krajín ideálne vzťahy. Preto sa netreba čudovať, že drvivá väčšina obchodu prebieha iba s Čínou, no napríklad v roku 2000 to bolo iba 25 % celkového exportu. Aké materiály dokážu vyvážať? Je to hlavne uhlie, ktorým si Kórea v roku 2016 zarobila viac ako 1 miliardu dolárov. Ostatné suroviny sú väčšinou oblečenie a látky. Práve kvôli kritike, ktorej Čína musí čeliť, v roku 2017 zastavili veľkú časť obchodu so Severnou Kóreou, no tá zdá sa, že našla systém, ako tento zákaz vývozu obísť. Väčšinou používajú zlú signalizáciou na lodiach a falošné dokumenty

Domov
Zdieľať
Diskusia