Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2018, 8:54
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Najznámejšia značka s evidenčným číslom na svete je na predaj za astronomickú cenu

TECH
Uložiť Uložené

Niekto kupuje za milióny autá, nikto len ich evidenčné čísla.

Už nejaký ten rôčik je aj u nás možné siahnuť po evidenčnom čísle vozidla na prianie. Samozrejme, za takúto, ľudovo povedané ešpézetku, si majitelia vozidiel priplatia, a to či už ide o klasický formát avšak s vami zvolenou číselnou kombináciou alebo značkou s (takmer) ľubovolnou skladbou piatich znakov. Podobný princíp individualizácie funguje na celom svete, rozdielov je však pochopiteľne množstvo.

Azda tým najzásadnejším je, že napríklad na Slovensku je evidenčné číslo pridelené priamo vozidlu podliehajúcemu evidencii vozidiel. EČV-čko sa teda vzťahuje na konkrétne auto, ktoré ho má uvedené na tabuľke s evidenčným číslom. Je však veľa štátov, kde sa evidenčné číslo spája s osobou majiteľa vozidla, a to je dokonca v zmysle rôznych zákonov prenosné medzi viacerými autami. Navyše, napríklad v Spojenom kráľovstve (a zďaleka nielen tam) tamojšie zákony umožňujú majiteľom so značkami obchodovať, pričom akt draženia má v rukách štát. Vďako tomu sme posledné roky svedkami skutočne pozoruhodných predajov.

Najznámejšia značka s evidenčným číslom na svete je na predaj za astronomickú cenu
Zdroj: www.carscoops.com

Doteraz najdrahšou britskou značkou bola ceduľka “25 O”, ktorá za mastných 518-tisíc libier zdobí (nielen) legendárne Ferrari 250 GTO. Väčšiu pozornosť si však zaslúži tabuľka s nápisom “F1”, ktorú v roku 2007 kúpil majiteľ tuningovej spoločnosti Kahn Design Afzaln Kahn za 440-tisíc libier. Značka odkazuje na kráľovský motoristický šport, pričom medzičasom sme ju mohli vidieť na jeho Mercedese SLR McLaren či niekoľkých Bugatti Veyron. 

Sám Kahn už tuto značku raz predával, napokon však ponuku stiahol. Naposledy mu však za ňu ponúkali až 6 miliónov libier, zďaleka to však očividne nebola finálna cena. Afzaln Kahn totiž na portáli RegTransfers, teda stránke určenej na výkup značiek, zavesil ponuku, kde značku “F1” ponúka za astronomických 14 miliónov libier, teda v prepočte vyše 16 miliónov €! Ak k takémuto predaju dojde, F1-ková tabuľka s prehľadom prekoná dubajskú značku “D5” za približne 7,3 miliónov € a stane sa tak najdrahšou tabuľkou s evidenčným číslom na svete.

Domov
Zdieľať
Diskusia