Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2018, 11:20
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Našlo sa 50 nových obrazcov Nazca. Archeológovia zo vzduchu spozorovali tvary, ktoré zo zeme nevidno

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Veľmi významný objav. Slávna planina aj napriek rokom výskumu stále ukrýva tajomstvá.

Po veľmi starých civilizáciách nám zostalo málo pamiatok. Častokrát ide o drobné predmety, písomnosti a podobne, ak sa však jedná o stavby, môžeme sa nimi kochať dlhé hodiny. Boli vytvorené veľmi dávno a sú mimoriadne vzácne. Do danej kategórie radíme aj známe obrazce na planine Nazca v juhoamerickom štáte Peru. Síce nejde o "stavbu" v pravom slova zmysle, avšak o pozoruhodný výtvor. Na veľkej ploche stoviek kilometrov štvorcových možno zo vzduchu pozorovať vyše 300 obrazcov. Ale pozor, predchádzajúca veta by pár dní dozadu ešte bola pravdivá, no dnes už nie. Podarilo sa totiž objaviť 50 doteraz nepoznaných obrazcov!

Nové nálezy sa spozorovali vďaka dronom, ktoré prelietavali nad krajinou a pozorovali terén. Archeológovia sa nové diela vybrali okamžite preskúmať a zistiť čo najviac informácií. Podľa ich prvotných odhadov ide o vyše 2000 rokov staré výtvory a niektoré z obrazcov by mali byť aj staršie ako svetoznáme doteraz nájdené línie. Geoglyfy, teda motívy vytvorené na zemi, sa podarilo objaviť medzi mestami Nazca a Palpa a zobrazujú opätovne zvieratá či rôznorodé tvary, ba aj ľudských bojovníkov. Zo zeme sa nedajú uvidieť, treba sa pozerať z výšky. Vedci si tak pozreli vyhotovené fotografie, pozreli aj 3D modely a ukázali svetu nové prírastky.

Niektoré z nálezov si môžete poprezerať na vyššie priloženom videu z dielne National Geographic. Obrazce je skutočne veľmi náročné pozorovať na povrchu, čoho dôkazom je priložená fotografia.

Našlo sa 50 nových obrazcov Nazca. Archeológovia zo vzduchu spozorovali tvary, ktoré zo zeme nevidno
Zdroj: www.dailymail.co.uk

Je preto stále možné, že vedcom sa nové prírastky podarí objaviť aj v budúcnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia