Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2018, 14:48
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenskí rapoví interpreti to nemajú v kluboch ľahké. Tentokrát si to odniesol Dame, ktorého oklamali organizátori koncertu v Poprade

HUDBA KONCERTY
Uložiť Uložené

Ak si prerastené decko, ktoré organizuje koncert len preto, aby si sa so svojimi nešťastnými kamošmi mohol napratať do backstagu, tak je tento článok venovaný práve tebe.

Máloktorý fanúšik slovenského rapu si v skutočnosti uvedomuje, čo všetko musí jeho obľúbený interpret absolvovať, kým vylezie na pódium a odohrá koncert. Dlhé roky sú súčasťou ich náplne práce aj naťahovačky s pomýlenými organizátormi a samozvanými promotérmi, ktorí často nemajú žiadnu predstavu o tom, ako sa to vlastne robí. Problémov sa pri tom môže vyskutnúť hneď niekoľko, no medzi tie najzákladnejšie patrí 5-korúnové promo koncertu, chabá organizácia, chaos a v neposlednom rade opletačky s vyplácaním honorárov. 

Ako človek, ktorý sa na týchto miestach pohybuje, som bol neraz svedkom situácie, kedy musel raper vymáhať predom dohodnutú čiastku. V tých lepších kluboch sa však pomaly stáva štandardom, že peniaze dostanú vystupujúci vopred, avšak nie všetci vedia pracovať s cash-flow natoľko, aby si to mohli dovoliť.

Interpretovi teda sľúbia, že ho vyplatia zo zárobku zo vstupov, resp. z baru a tomu neostáva nič iné, len sa spoliehať na to, že jeho meno jednoducho dokáže prilákať dostatočný počet ľudí. Niektorí sa už dokonca museli uchýliť k tomu, že podmienkou pre booking je aj to, že dostanú honorár pred koncertom.

Jedným z nich je aj Dame, ktorý posledné dva roky hrával koncerty so Separom a predpokladáme, že toto rozhodnutie prišlo po početných skúsenostiach s mnohými československými klubmi. No a keďže aktuálne prebieha jeho prvá séria sólo koncertov, určite je aj pre neho dôležité, aby všetko prebiehalo podľa predstáv. Po jeho skúsenosti z dnešnej noci si však bude musieť dávať podstatne väčší pozor a tento článok by mal byť výstrahou pre všetkých - interpretov, fanúšikov aj promotérov.

Všetko začalo Dameho nočným live streamom prostredníctvom Instagramu, kde hovoril o tom, ako ho dvojica organizátorov popradského koncertu oklamala. Napísali mu totiž, že pre neho majú pripravený honorár aj napriek tomu, že to v skutočnosti nebola pravda. To však pochopiteľne nie je chyba samotného klubu Rock Fabric, kde sa mal koncert konať. Na vine sú pseudopromotéri Ondrej Zavadský a Šimon Poradský, ktorí si prenajali priestory, zabookovali interpreta a nakoniec skonštatovali, že je všetko nad ich sily. 

Slovenskí rapoví interpreti to nemajú v kluboch ľahké. Tentokrát si to odniesol Dame, ktorého oklamali organizátori koncertu v Poprade

Dame teda absolvoval poctivých 700 kilometrov na vlastné náklady úplne zbytočne a rovnako zbytočne si niektorí fanúšikovia kúpili lístky na koncert.

Pevne verím, že po prečítaní týchto slov si budú zástancovia československého rapu o niečo viac vážiť, keď sa interpret a jeho tím rozhodne zobrať organizáciu do vlastných rúk. A veľký bigup patrí aj všetkým tým, ktorí dokážu spraviť koncert bez akýchkoľvek problémov, poskytnú raperovi komfort v backstagi a návštevníkom komfort v priestoroch klubu. Toto všetko sa koniec koncov odrazí na samotnej kvalite vystúpenia a celkovom zážitku. 

Ak týchto dvoch vyššie spomenutých nešťastníkov náhodou poznáš, tak im určite poraď, aby sa nad svojím konaním hlboko zamysleli a ideálne skúsili Damemu všetko vynahradiť. 

Slovenskí rapoví interpreti to nemajú v kluboch ľahké. Tentokrát si to odniesol Dame, ktorého oklamali organizátori koncertu v Poprade
Domov
Zdieľať
Diskusia