Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2018, 18:06
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Dubaj chce odobrať vzorky DNA všetkým svojim obyvateľom a uskladniť ich v obrovskej databáze. Gény by mala analyzovať umelá inteligencia

TECH DUBAJ
Uložiť Uložené

V Spojených arabských emirátoch nemajú o ambiciózne projekty núdzu.

Niet pochýb o tom, že Dubaj miluje technologický pokrok a neustále posúva hranice implementácie pokrokových zariadení do bežného života. V rámci iniciatívy Dubai 10X Initiative preto Dubaj v rámci Spojených arabských emirátov predstavil projekt, prostredníctvom ktorého sa bude v najbližších rokoch snažiť odobrať vzorky DNA všetkým svojim obyvateľom.

Nebude pritom záležať na tom, či ide o občana Dubaja, alebo o cudzinca žijúceho v meste, miestne úrady by chceli zozbierať genetický materiál od každého. V praxi to znamená, že dubajskí vedci by sa radi ku genetickému výskumu postavili opačne a namiesto chorých pacientov plánujú preskúmať genetické informácie zdravých pacientov. Na základe dekódovania genómov až 3 miliónov ľudí, čo by bol vrchol experimentu, ktorý je veľmi ťažko dosiahnuteľný, by chceli vyvinúť špecializovanú umelú inteligenciu.

Umelá inteligencia bude slúžiť na dôkladné analyzovanie celej databázy genómov a bude môcť vďaka informáciám o chorých ľuďoch identifikovať podobnú genetickú štruktúru u zdravých obyvateľov, a tak predchádzať chorobám. Nie je jasné, ako bude projekt prebiehať v oblasti bezpečnosti a akú záruku nezneužitia genetických informácií obyvatelia dostanú, ale definitívne ide o jeden z najambicióznejších plánov Dubaja vôbec.  


Domov
Zdieľať
Diskusia