Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. marca 2018, 17:12
Čas čítania 0:00
redakcia

Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

GASTRO KOŠICE
Uložiť Uložené

Košice nám po gastronomickej stránke rozhodne majú čo ponúknuť.

Možno si už o nich počul a možno aj vyskúšal. Ak nie, tak to treba napraviť. Sme foodblog tasteofkosice a ak nás sleduješ na Instagrame alebo Facebooku, vieš, že tieto prevádzky navštevujeme radi a často. Tak kde by sme ťa v Košiciach zobrali na niečo fakt dobré? Toto je našich 10 tipov, kde v Košiciach môžeš ochutnať niečo výnimočné až kultové.

V našej desiatke sa nachádza pár overených klasík, ale aj niekoľko noviniek. Ak máš však predsa len odlišný názor a do top desiatky by si zaradil niečo iné, tak nám rozhodne napíš spätnú väzbu do komentárov alebo sa do nás pusti na našich sociálnych sieťach. Každý názor si radi prečítame. Dosť už bolo úvodov, tu je najlepšia košická desiatka.

Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Božská palacinka v srdci mesta

Bistro Bonjour

Kováčska 9

Príjemná atmosféra rodinného bistra s milou a usmievavou obsluhou. Hovoríš si - veď to je štandard. Nie, nie je. Bistro Bonjour nedávno prehodnotilo svoju koncepciu a z francúzskej palacinkárne sa stalo plnohodnotné bistro. Okrem kreatívneho a rozmanitého obedového menu tam môžeš po celý deň ochutnať vynikajúce zdravé špeciality. Ale hlavne ich palacinky.

No nie sú palacinky ako palacinky. Ach, tá naša s portským a horkými višňami alebo domácou nutelou alebo slaným karamelom - ťažko opísať niečo tak skvelé. A to nám neostalo slov chvály na domácu šľahačku.

Samotná palacinka je síce klasikou, urobenou na rozpálenej platni, ale práve kombinácia chutí je to, prečo si tento počin zaslúži prívlastok božský. Stačí si predstaviť spojenie horkých višní s výraznou sladkastou chuťou portského a krémovej domácej šľahačky. Táto kombinácia v tebe vyvolá wau efekt a ty už nikdy nebudeš chcieť ísť na palacinky niekam inam.

Cena: Palacinka s portským a višňami – 6,90 EUR


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Nadupaný hot dog z Bielej

Massimo Street Food

Biela 1

Miniatúrnych podnikov, ktoré ponúkajú „junk food“, resp. street foodovú ponuku, je v Košiciach mnoho. No len pár stojí naozaj za to. Medzi také patrí aj streetfoodový lokál Massimo, ktorý ponúka skvelé belgické hranolky, ale hlavne úžasné hot dogy.

Bratislava má svoj NYC Corner. Košice ale majú Massimo! Hlavne, ak je pol tretej ráno a s náladou kráčaš z Jazzu alebo Retra. Aj napriek pokročilej hodine (a nielen vtedy) ti u Massima vedia pripraviť napríklad nadupadný American Hot Dog, ktorý je okrem vynikajúceho párku a mäkkého brioškového pečiva, dochutený skvelou horčicou a stále populárnejšou žeruchou.

Čo tento hot dog robí lepším ako ostatné? Je to práve ideálne zvolená kombinácia chutí, ktorá je dotiahnutá do dokonalosti. Ak sa u Massima zastavíš, nezabudni vyskúšať aj Pulled pork - veď uvidíš prečo.

Cena: American Hot dog – 3,20 EUR


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Chute mora Pána Rybu

Pán Ryba

Mlynská 13

Kreatívne spojenie Viktora Fehera, 436 Desing Studia a spoločnosti Ryba Košice prinieslo Košiciam nové bistro zamerané na ryby, morské plody a iné plávajúce potvory. Okrem toho, že si medzi hladnými Košičanmi našiel Pán Ryba rýchlo svoje miesto, chvíľku zaujal kontroverziou okolo výraznej farby svojej fasády. Nechajme malichernosti na ľudí, ktorí nemajú čas riešiť naozaj podstatné veci, a ponorme sa do vôni a chutí mora.

Do Pána Rybu sme zavítali mnohokrát, ochutnali sme už skoro všetko z ich menu a tak ani nevieme, čo konkrétne ti odporúčať. Najtypickejším jedlom u Pána Rybu je ich božské Fish & Chips, ktoré si v takom Londýne dáš na každom rohu. Treska je lahodná a cestíčko chrumkavé, hranolky delikátne... Čo tento pokrm robí odlišným je ale mätovo-hráškové pyré a domáca tatárska omáčka.

Príchodom Pána Rybu sa konečne aj v Košiciach môžeš vybrať na výborné morské produkty a čo je najlepšie – môžeš si pomerne čerstvé ryby a príšerky zobrať so sebou na tvoje home-made pokusy. Okrem už spomínaných Fish & Chips ti odporúčame ochutnať ich kalamáre, chobotnicu, lososový tatarák, alebo rovno celý Rybací tanier Pána Rybu s grilovanou zeleninou, ktorý sme vyskúšali aj my.

Cena: Rybací tanier Pána Rybu s grilovanou zeleninou – 10,99 + 1,99 EUR


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Veľvyslanectvo nezávislej Republiky východu

Republika Východu

Hlavná 31

Republiku Východu nie je potrebné nejako špeciálne predstavovať. Doslova v susedstve Dómu sv. Alžbety – najvýchodnejšej, najväčšej a najkrajšej gotickej katedrály na Slovensku sídli enkláva, štát v štáte a výkrik všetkých občanov nezávislej Republiky Východu, že nikde nie je tak dobre ako u nás v Košiciach. Okrem kreatívneho dizajnu a jedinečnej atmosféry ponúka Republika už hodnú dobu kvalitnú gastronómiu, ktorá stojí za ochutnanie.

Na Republike máme radi to, že sa nebojí zmeny. Len nedávno do svojho menu pridali zaujímavé novinky, z ktorých nám jedna zachutila tak, že ju musíš jednoznačne ochutnať aj ty. Hovoríme o triu nátierok, a to vajíčkovej, fazuľovej a škvarkovej. Aj tebe tečú slinky? Nám hej. Túto jednoduchú chuťovku, ktorá je svojou porciou niečím medzi predjedlom a anglickou večerou, ti môžeme len vrelo odporúčať. Do Republiky ale zájdi aj na ich raňajky, šaláty (avokádový je top), halušky, pirohy či panenku.

Cena: Škvarková, vajcová, fazuľová pomazánka – 4,60 EUR

 


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Lesk a sláva Rakúsko-Uhorska v Kaviarni Slávia

Kaviareň Slávia

Hlavná 63

Hotel a kaviareň Slávia má vo svojich priestoroch hlboko zakorenené genius loci. Už v časoch slávneho Rakúsko-Uhorska na jej terajšom mieste sídlila honosná kaviareň Hotela Savoy a doteraz sa pýši úžasným secesným priečelím, ktoré je považované za najkrajšie v Košiciach.

Honosnosť, lesk a sláva sa preniesla aj do novo-otvorenej Kaviarne Slávia, ktorá niekedy na estévečke hostila legendy, akými sú Maestro Stašák či Robo Kazík. Časy Repete sú už dávno preč a z Kaviarne Slávia sa stala bašta najvyššej košickej gastronómie. Tím okolo neskutočne šikovného šéfkuchára Juraja Hrušku vie vytvoriť geniálne pokrmy, ktoré ostanú v tvojej gastropämati poriadne dlho.

V Slávii určite ochutnaj pomaly pečenú kotletu z mladého prasiatka na čiernej omáčke so zemiakovou kašou s restovanými jačmennými krúpkami, pečenou jaternicou a šalotkou, ktorá je ozajstným foodpornom. Nachvíľu sa aj ty môžeš cítiť ako pravý aristokrat.

Cena: Pomaly pečená kotleta z mladého prasiatka na čiernej omáčke – 11,90 EUR


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Prémiové sushi v Maiko

Maiko Sushi

Hlavná 1

Rozmanitosť košickej gastronómie prezentuje aj high-end sushi reštaurácia v Hoteli Double Tree by Hilton s názvom Maiko sushi. Príjemný podnik na exkluzívnom mieste sa určite oplatí navštíviť. Pri Maiku vidieť, že sa naozaj snažia ísť s dobou. Menu si prezeráte na iPadoch, služby sú na najvyššej úrovni a o modernosti svedčí aj ich nová mobilná aplikácia.

V Maiku sme romanticky vyskúšali maiko sushi set pre 2 osoby a bolo to vynikajúce. Porcia bola akurát pre dvoch a tak sme touto voľbou mohli ochutnať naozaj pestrý výber rôznych typov sushi. Na tanieri boli chutné nigiri managusta, ebi, maguro a sake, rovnako tak aj california roll, rôzne druhy maki a futomaki.

Sushi si nedávame často, ale po návšteve rôznych košických sushi-barov nás naše kroky zavedú práve do Maika. V ich prospech hovorí vysoká profesionalita, krásne a pokojné prostredie a čerstvosť produktov, za ktorú si ale určite aj zaplatíš.

Cena: Sushi set Maiko pre 2 osoby – 29,90 EUR


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Naozaj Dobré bistro

Dobré Bistro

Garbiarska 14

Priznáme sa ti. Máme radi podniky, ktoré majú svoju koncepciu a snažia sa robiť biznis s pridanou hodnotou. A Dobré bistro je práve takýmto podnikom. O ich láske k produkte a službe svedčia maličkosti, ktoré ich ale nakoniec posúvajú na iný (vyšší) level.

Napríklad, v Dobrom bistre môžeš ochutnať ich domácu granolu – v trstinovom sirupe zapečené ovsené vločky s orechmi, sušeným ovocím a mandľovým mliekom. Potešia aj také maličkosti, že nepoužívajú vajíčka z klietkového chovu, alebo že sladia medom a agáve sirupom, alebo že sa snažia piecť a variť v bezláktozovom, bezlepkovom alebo vegan, raw štýle.

Okrem týchto detailov sa v Dobrom bistre snažia predovšetkým nebyť nudní a jednotvárni. Každý víkend pre svojich zákazníkov pripravujú špeciálne akcie - “streetfood soboty”, kde môžeš ochutnať niečo nové a zaujímavé. A to od mexického či amerického junk street food-u až po high couisne degustačné večery.

My sme v Dobrom bistre vystihli akciu Burger madness  a bolo to ozajstné šialenstvo. Dali sme si Classic Chilli s vynikajúcim hovädzím, dvojitou porciou chedaru a jalapeño a Porky burger, v ktorom bolo síce neobvykle (na burger) bravčové mäso, no ani náhodou chuťovo nezaostávalo. Musíme tiež vyzdvihnúť domáce špaldové žemle, ktoré chutili predsa len trochu inak ako tie “klasické”, ale aj tie sa im naozaj podarili.

Cena: Classic Chilli – 6,90 EUR


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Kreatívne San Domenico

San Domenico Caffé

Dominikánske námestie 3

Košické Dominikánske námestie je známe hlavne kvôli svojmu trhu a Kostolu Dominikánov, ktorý je najstaršou budovou v meste a o 8 metrov prevyšuje samotný dóm sv. Alžbety. Na tomto krásnom priestore sa usídlilo viacero podnikov, ktoré stoja za zmienku.

Jedným z nich je aj San Domenico – jedno z prvých inovatívnych bistier v Košiciach. Útulné, so skvelý raňajkami a rôznymi snackmi, ale hlavne skvelou kávou od Real Genteman a žilinskej 9GramsCoffee.

V Domenicu ti môžeme odporúčať napríklad vynikajúci baklažánový kaviár - bulharskú delikatesu, ktorá mala plnú výraznú chuť a skvelo sa k nej hodil práve kváskový chlieb. Taktiež nemôžeme zabudnúť na vynikajúce bio, raw koláče od výmyslu sveta.

Cena: Baklažánové crostini – 4,00 EUR


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Zdravý obed v industriálnom Pogo Urban Caffe

Pogo Urban Caffe

Hlavná 43

V úplnom srdci mesta, v bývalých priestoroch legendárneho košického adidasu, vznikla nová koncepčná urban kaviareň, ktorá si rýchlo našla svoje miesto na košickej gastronomickej mape. Štýlový industriálny interiér doplnený o živé prvky a na stenách zavesené bicykle, kreatívna ponuka plná zaujímavých chuťoviek a výborná lokalita robia z Poga adepta na skokana roka.

V Pogu sme ochutnali ich grilovanú zeleninu, ktorá bola ideálne doplnená o smotanovo-bylinkový dip. Určite ti môžeme odporúčať aj celkom netradičný šalát s hovädzím mäsom, zemiakmi, kapustou a chrenovým dresingom.

Zo ochutnanie stoja aj ich chlebíčky, ktoré sú chutne pripravené, nestoja veľa a nechýba im štipka tej správnej kreativity. Sme veľmi radi, že nám v Košiciach vznikajú takéto zaujímavé projekty.

Cena: Šalát s hovädzím mäsom – 7,90 EUR


Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov

Najlepšie halušky v meste - Med Malina

Med Malina

Hlavná 81

Med Malina – poľsko-slovenská reštaurácia v centre Košíc patrí už niekoľko rokov k absolútnej špičke (napríklad aj podľa tripadvisor). Útulne zariadená prevádzka s rustikálnym interiérom ponúka tradičné jedlá, akými sú bryndzové halušky, poľské pirohy, boršč či vynikajúca paradajková polievka s uhorkami.

Pri poslednej návšteve Med maliny sme stavili na klasiku – bryndzové halušky, ktoré sú typické výraznou bryndzou a vynikajúcou slaninkou. Okrem skvelých halušiek je príjemnou zmenou, ak sa halušky servírujú klasicky – teda v štýlovom drevenom tanieri. Med Malina myslí aj na detaily, a tak je samozrejmosťou, že ti pred jedlom donesú malú pozornosť vo forme predjedla – chutnej škvarkovej nátierky.

S čistým svedomím môžeme vyhlásiť, že bryndzové halušky v Med Maline sú tie najlepšie v Košiciach.

Cena: Bryndzové halušky – 5,90 EUR


Ak sa ti recenzia páčila a chceš sa o košickej gastronomickej scéne dozvedieť viac, nezabudni nás sledovať na Instagrame a Facebooku, prípadne na našich sociálnych sieťach vyjadriť svoj názor a prezradiť nám tvoju najlepšiu desiatku.

Domov
Zdieľať
Diskusia