Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2018, 15:15
Čas čítania 0:00
Radka T.

Mladých ľudí trápi stres čoraz viac. Nervovaním sa a obavami strávia denne šesť hodín

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mladých dospelých trápi množstvo vecí, s problémami sa nezvyknú zverovať.

Peniaze, výzor, obavy o kariérny život i budúcnosť majú na psychiku mladých ľudí neblahý vplyv. Cítia sa pod tlakom, prežívajú stres a úzkosť. Podľa novej štúdie, na ktorej sa zúčastnili ľudia vo veku od 18 do 25 rokov, strávia mladí obavami, nervovaním a stresovaním sa šesť hodín denne. 

Vecí, ktoré robia mladým ľuďom najviac starostí, je, žiaľ, viac. Okrem peňazí, výzoru, kariéry či budúcnosti ich trápia aj váha, zdravie seba i blízkych, platenie účtov, dlhy alebo to, či sa im podarí získať raz vlastné bývanie a mať deti. Doba je rýchla a na ľudí býva vyvíjaný čoraz väčší tlak. Snaha presadiť sa a mať všetko potrebné k dobrému životu preto môže zapríčiniť stres, depresiu i úzkosť. 

Mladých ľudí trápi stres čoraz viac. Nervovaním sa a obavami strávia denne šesť hodín
Zdroj: Pixabay

Podľa organizácie UK Youth mladým ľuďom pridávajú stres aj sociálne siete. Práve na nich sa každý snaží pôsobiť perfektne a ukazovať, že má skvelý život. Vždy to tak však nemusí byť, no ostatní sa kvôli šťastným obrázkom môžu cítiť zle. Zo zistení spomínanej organizácie vyplýva, že z prieskumu na vzorke tisíc ľudí, si 40 percent respondentov myslí, že sociálne siete im pridávajú ďalší stres. 

Problémom je aj to, že veľa ľudí sa nemá pri týchto negatívnych pocitoch na koho obrátiť. Svojim strachom a obavám preto čelia úplne sami. Výsledkom toho je, že až 56 percent ľudí skončilo v ešte väčších problémoch, keď ho riešili sami namiesto toho, aby sa s ním niekomu zdôverili. Až 6 z 10 účastníkov prieskumu radšej bojuje s problémami osamote, než by vyhľadali pomoc. Často sa stáva, že u blízkych nenájdu potrebnú alebo uspokojujúcu radu.

Mladých ľudí trápi stres čoraz viac. Nervovaním sa a obavami strávia denne šesť hodín
Zdroj: Pexels

Charitatívna organizácia UK Youth preto vyzýva ostatné organizácie, ktoré pracujú s mladými ľuďmi, aby ich viac počúvali a podnikli kroky na ich väčšiu ochranu a podporu. Podľa jej hovorcu potrebujú mať mladí vytvorených viac takzvaných bezpečných priestorov, napríklad priateľských komunít či klubov pre mladých ľudí, ale k dispozícii by malo byť aj viac služieb zameraných na ich podporu. 

Mladých ľudí trápi stres čoraz viac. Nervovaním sa a obavami strávia denne šesť hodín
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia