Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2018, 18:18
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Jazyky Stredozeme: Čierna reč, vznešená quenijčina alebo prastará entčina. Tolkien bol naozaj génius

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ifridî! Pripravili sme si pre vás krátky návrat do Stredozeme. Viete, ako sa dohovárali tamojšie bytosti?

Fiktívna, no mimoriadne zaujímavá a lákavá. Stredozem, ktorá vzišla z hlavy anglického spisovateľa J.R.R. Tolkiena, nie je len bezduchým a všedným výtvorom. Ide o súbor komplexných príbehov majúcich naprieč celým svetom milióny fanúšikov. Či už z kníh alebo filmov. Veľa z nás videlo trilógiu Hobit alebo Pán prsteňov. Ide o veľmi vydarené počiny plné dobrodružstva, putovania, zvratov, lásky či veľkolepých bitiek. Tolkien však nevymyslel len chronológiu celého tohto fantasy sveta, ale ako jazykovedec ponúkol čitateľom a divákom úplne novovytvorené jazyky.

Hovoria nimi národy Stredozeme, odlišujú sa a znejú inak. Pre lepšiu predstavu, jeho knihy obsahujú aj konkrétne ukážky a systémy, no obohatil nás nimi aj Peter Jackson. Vytvoril si ich postupne, počas tvorby jeho celoživotného diela. Sám Tolkien ovládal veľa rečí, a preto tak dokázal vytvoriť úplne nové.

Quenijčina

Začneme s najvznešenejšou rečou. Ide o veľmi starý jazykový systém, ktorým hovorili prví elfovia. Medzi nimi čeľaď Vanyar - najmúdrejší, plavovlasí, v Stredozemi sa zúčastnili iba ťaženia proti Morgothovi. Po víťazstve všetci odišli späť do Valinoru, kraju neumierajúcich, na západ od Stredozeme. Quenijčinou rozprávali aj ďalší elfovia, a to Noldor. Išlo o najsilnejšiu odnož v Stredozemi a boli to oni, kto skul prstene moci. Aj Noldor neskôr odišiel do Valinoru. Jednoducho, niečo vznešené. Ako sa vraví, quenijčina vznikla v roku 1915, počas prvej svetovej vojny, kedy sa Tolkienovi zapáčila fínčina. Pre lepšiu predstavu prikladáme ukážku.

Pieseň ospevujúca Lothlórien:

Sindarčina

Pri elfoch zostávame. Tentokrát je reč o konkrétnej odnoži, a to Šedých elfoch, tzv. Sindar. Žili v Stredozemi a občas museli čeliť nájazdom nepriateľov v podobe orkov, vrrkov a ďalších. Ich jazyk má s quenijčinou veľa spoločného, no ide skôr o akési jej nárečie. Tolkien sa pravdepodobne nechal inšpirovať anglosaštinou a waleštinou. Počuť sme ju mohli aj v Pánovi prsteňov, napríklad niekedy v rozhovoroch medzi Aragornom a Legolasom.

Spoločné dialógy:

 Poprípade je k dispozícii trailer k Návratu kráľa prerozprávaný do sindarčiny:

Entčina

Hovorili ňou živé stromy vo Fangorne, v Pánovi prsteňov, teda enti. Kedysi rozsiahle porasty naprieč Stredozemou boli zničené a vyrúbané v dôsledku vojen a potrieb jednotlivých národov. Enti stratili svoje "ženy", ktoré odišli do iných krajov, kde boli následne vyhubené Sauronom. Ide teda o ochrancov lesov, ktorých elfovia naučili rozprávať, za čom im enti prejavujú mimoriadnu vďačnosť a vážia si ich. Neskôr si jazyk upravili, vznikal entčina. Hovoriť ňou bolo náročné a ostatné národy Stredozeme jej nerozumeli. Najstarším z entov bol Stromobrad. Vo filmoch niet žiadnej ukážky. Ale príklad: "a-lalla-lalla-rumba-kamanda-lindor-burúme" = "niečo ako kopec".

Posledný pochod entov, na Isengard:

Khuzdûl 

Nesmieme zabudnúť ani na trpaslíkov, konkrétne na ich tajnú reč. Nakoľko boli pre Tolkiena trpaslíci niečo ako Židia (vyhnanci,...), položil základy ich reči na semitských jazykových systémoch. Trpaslíci, teda Khazâd , daným jazykom príliš nerozprávali, maximálne tak medzi sebou. Ide o ťažký jazyk, no aj dnes máme k dispozícii zopár slovných ukážok. Medzi známe frázy patrí ich bojový pokrik "Baruk Khazâd! Khazâd ai-mênu!", čo v preklade znamená "Sekery trpaslíkov! Trpaslíci sú nad vami!", poprípade aj rôzne ľahšie preklady. Písmo tvorili runy. Obdobne ako v škandinávskej mytológii. Napríklad slávnu Moriu nazývali ako Khazad-dûm. Ďakujúc P. Jacksonovi si môžeme vychutnať ukážky priamo nižšie.

Zbierka bojových pokrikov z Hobita:

Trocha akcie zo spomínanej Morie, teda Khazad-dûm:

Čierna reč

A do pätice najtemnejší jazyk. Vytvoril ho samotný Sauron a rozprávali ňou všetci jeho poddaní. Nemá vlastné písmo a Tolkien nevytvoril ani bohatú slovnú zásobu. Jej centrom je Mordor a územia ovládané Temným pánom. Najznámejší výrok, teda "Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul." = "Jeden prsteň všetkým vládne, jeden všetkým káže. Jeden všetkých privedie, do temnoty zviaže", bol napísaný starým elfským písmom. Odhaduje sa, že pri jej vytváraní sa Tolkien nechal inšpirovať churritčinou z územia Arménska, používanej tisícky rokov dozadu. No a ukážky nižšie.

Menší príhovor Temného pána:

Ak si chcete Čiernu reč skutočne vychutnať, odporúčame zhliadnuť celé:

Ako vznikala sa dozviete tu:

Samozrejme, šikovný Tolkien vytvoril aj ďalšie jazyky, no snažili sme sa vybrať tie najzaujímavejšie. Inak, nedostali ste chuť si dať filmový maratón?

Domov
Zdieľať
Diskusia