Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2018, 9:45
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Severokórejských olympionikov strážia 24 hodín denne. Nemajú šancu dezertovať z krajiny, pretože by riskovali svoj život aj zdravie rodiny

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Športovci z KĽDR nemajú na olympiáde ideálne podmienky.

Zimné olympijské hry už naplno prepukli v ďalekej Južnej Kórei a spoločne s nimi sa na obzore objavil aj lúč potenciálneho mieru. Severná aj Južná Kórea započali otvárací ceremoniál príchodom pod spoločnou zjednotenou vlajkou, avšak v skutočnosti sa žiadne zjednotenie nekoná a severokórejskí športovci majú na olympiáde poriadne prísny režim.

Desivý režim diktátora Kim Čong-una si samozrejme nemôže dovoliť útek čo i len jedného zo svojich športovcov, keďže momentálne navonok idylický vzťah medzi oboma krajinami by dezertér prelomil a podčiarkol fakt, že životné podmienky v KĽDR pripomínajú horor. Športovci zo Severnej Kórey majú preto v dejisku olympiády špeciálny program. Drvivá väčšina športovcov je ubytovaná na dvojlôžkových izbách, kde spoločne môžu tráviť čas a rozprávať sa o čomkoľvek, ale súťažiaci z KĽDR nemajú vo svojej izbe so sebou žiadneho športovca.

Severokórejských olympionikov strážia 24 hodín denne. Nemajú šancu dezertovať z krajiny, pretože by riskovali svoj život aj zdravie rodiny
Zdroj: Fernando Frazao

Spoločnosť im 24 hodín denne robí špeciálny príslušník severokórejskej tajnej služby, ktorý ich sleduje aj na záchode, aby mu neušla akákoľvek snaha o útek. Strážca svojho športovca pozoruje pri každej konverzácii a dokonca si zapisuje aj mená ľudí, s ktorými sa športovec rozpráva, čo potom posiela späť do svojej domoviny a ak tam usúdia, že sa súťažiaci pokúša niečo nenápadne naznačiť, potom si koleduje o obrovský problém.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Športovci vyslaní z KĽDR na olympijské hry majú väčšinou doma svoje rodiny, takže nebudú v žiadnom prípade riskovať zdravie svojich blízkych kvôli úteku z krajiny, ale stále existuje šanca, že by športovec svojmu strážcovi neutiekol a doma by ho zrejme čakala krutá smrť.

Dezertérov z KĽDR by si preto na zimných olympijských hrách hľadal iba márne, avšak severokórejskí športovci už párkrát v minulosti unikli na menej sledovaných športových podujatiach, kde nie je tlak verejnosti a médií taký obrovský. Nemať však ani trošku súkromia určite športovcom nepomáha s prípravou na svoj výkon.

Domov
Zdieľať
Diskusia