Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. januára 2018, 13:29
Čas čítania 0:00
Radka T.

Chodiace ryby namiesto plávania oveľa radšej kráčajú. Ľudí dokážu fascinovať, ale i vydesiť

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA RYBY ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Potápačom sa najnovšie podarilo objaviť nové jedince mimoriadne vzácneho druhu.

Svet je plný tých najzvláštnejších živočíchov, ktoré ako keby ani neboli z našej planéty. Ako sci-fi preto môže pôsobiť i predstava takzvanej chodiacej ryby. Živočích totiž namiesto plávania oveľa radšej „kráča“ po morskom dne.

Novú populáciu pravdepodobne najvzácnejších rýb na svete sa len nedávno podarilo objaviť tímu potápačov z Inštitútu pre morský a antarktický výskum (IMAS) a z občianskeho vedeckého programu Reef Life Survey. V rámci druhu Thymichthys politus bola doteraz pri Tasmánii identifikovaná len jedna populácia s odhadovaným počtom 20 až 40 jedincov. Potápačom sa však teraz podarilo nájsť aj druhú populáciu.

Novú populáciu rýb vyskytujúcu sa len v juhovýchodnej Tasmánii nenašli na veľkom území, jeho veľkosť sa dá prirovnať asi k dvom tenisovým kurtom. Samotnú lokalitu potápači hľadali dva dni a takmer to vzdali. Lenže keď sa náhodou podarilo spozorovať jednu z hľadaných rýb, pod riasami objavili zastrčených ďalších sedem. V novej skupine sa tak podarilo nájsť celkovo osem jedincov, no odhaduje sa, že dokopy ich by mohlo byť aj dvakrát viac. Nie je vylúčené, že existujú i ďalšie neobjavené populácie.

Objav potápačov by sa tak dal prirovnať k nálezu ihly v kope sena, lokalitu však nechcú prezradiť, aby vzácne ryby ochránili„Nájdenie novej populácie, značne odlišnej od tej existujúcej, bolo vzrušujúce. Znamená to, že existuje potenciálne väčší génový fond a zrejme ďalšie populácie, ktoré ešte musíme nájsť,“ povedala Antonia Cooper z IMAS. Nájsť tento druh je čoraz zriedkavejšie zrejme kvôli strate biotopov a zmene klímy. 

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Takzvaných chodiacich rýb alebo rýb s „rukami“ je však na svete viac druhov. Ich plutvy totiž pripomínajú ruky a náležite ich používajú na to, aby sa mohli pohybovať po morskom dne ako keby kráčali. Plávajú len zriedkakedy. Vyskytujú sa v pobrežných vodách južnej Austrálie a Tasmánie. Veľa rýb z čeľade brachionichthyidae je však na pokraji vyhynutia a preto sa ich snažia vedci chrániť. Drobné ryby sú často kriticky ohrozené, živia sa hlavne malými bezstavovcami.

Chodiace ryby namiesto plávania oveľa radšej kráčajú. Ľudí dokážu fascinovať, ale i vydesiť
Zdroj: commons.wikimedia.org/CSIRO

Nie vždy sú však „chodiace ryby“ predmetom vedeckých senzácií. V roku 2015 Austrálčanov desil tvor, ktorý dokázal bez väčších problémov vyliezť na pevninu a prežiť tam i šesť dní. Ostrieže sa mali do Austrálie dostať z Papuy Novej Guiney, kde neváhali liezť na stromy a zabíjať vtáky. Hrozbu však nepredstavovali len pre ne, ale aj pre morské živočíchy. Inak sladkovodné ryby a invazívne druhy dokážu podľa vedcov zrejme prežiť aj v slanej vode a do Austrálie sa mohli dostať vďaka rybárskym lodiam. Iných živočíchov sa dokážu zbaviť tak, že ak rybu zhltnú, ostne, ktoré používajú na „chôdzu“, ich zvnútra rozrežú, prípadne dokážu protivníkov udusiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia