Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2017, 1:11
Čas čítania 0:00
Radka T.

Digitálna móda nevytvorí skoro žiadny odpad. Podľa českej dizajnérky Žil je v nej veľký potenciál

MÓDA
Uložiť Uložené

Digitálna móda ušetrí materiál aj papier, na ktorý by sa kreslili strihy.

Móda sa tiež zaraďuje medzi oblasti, ktoré dokážu mať na životné prostredie negatívny dopad. Kvôli tomu, ale aj preto, aby sa dbalo na férové pracovné podmienky zamestnancov, sa začínajú stávať populárnymi smery ako napríklad slow fashion, teda poctivá pomalá móda, kde sa skôr ako na trendy kladie dôraz na zodpovednosť, kvalitu, lokálnosť a ručné šitie. Lenže neznámym pojmom už tak celkom nie je ani digitálna móda, respektíve virtuálne navrhovanie odevov.

V Česku sa digitálnej móde venuje napríklad dizajnérka Žil Vostalová. Digitálna módna tvorba sa stala jej špecializáciou, oblečenie navrhuje pomocou 3D modelov. Podľa nej je takýto spôsob tvorby odevov budúcnosť, navyše je aj priateľský k životnému prostrediu, pretože minimalizuje odpad.

V rámci projektu Európskej únie Worth Partnership Project chce Žil dokázať, že moderné technológie a móda nielenže idú k sebe, ale ešte aj majú svoje výhody. Ako informovali české Hospodářské noviny, cieľom spomínaného projektu je vytvárať nové produkty pomocou nových a inovatívnych spôsobov či techník. To, k čomu sa hlási Žil, je digitalizácia a virtuálne navrhovanie odevov. 

Budeme porovnávať klasický proces výroby oblečenia s alternatívnym, ktorý využíva digitálny obraz a animáciu,“ vysvetlila svoj zámer dizajnérka a svetobežníčka v jednej osobe. Žil totiž študovala na Amsterdamskom módnom inštitúte, no dostala sa aj do Londýna. Tam má za sebou stáž v štúdiu Husseina Chalayana, uviedol Český rozhlas.

Žil sa teraz snaží spolu s Kerrym Murphym z Amsterdamu nájsť v EÚ firmu, čo im v rámci ich projektu pomôže, doplnili ešte Hospodářské noviny. Práve počas štúdia v Amsterdame sa Žil dostala k možnosti špecializovať sa na digitálne vytváranie návrhov. 

Česká dizajnérka vyhlásila, že digitálny svet je jej blízky, keďže je dieťaťom 90. rokov. „Navrhovať v digitále je pre mňa prirodzené,“ povedala pre Český rozhlas s tým, že je pre ňu dôležité, ako sa môže vďaka tomuto spôsobu ušetriť materiál. Takýto prístup sa navyše úplne zhoduje s filozofiou projektu Worth Partnership Project. Európska únia chce prostredníctvom neho podporiť také spôsoby výroby, aké by boli šetrné k životnému prostrediu.

Podľa Žil je virtuálne navrhovanie odevov skvelé aj v tom, že okrem ušetrenia materiálu a teda eliminovania odpadu pri šití sa nemusí využívať ani toľko papiera, keďže strihy naň netreba kresliť. Digitálna móda a generácia inovatívnych dizajnérov sú tak ďalšou skvelou možnosťou a nádejou, ktorá nám stále umožní užívať si módu, ale zároveň bez výčitiek z ničenia tejto planéty a ľudí, ktorí sa v ďalekých chudobných krajinách na masovej výrobe odevov podieľajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia