Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2017, 16:06
Čas čítania 0:00
Marek R. Tomáš Blahuta

Najväčšie úspechy slovenských športovcov v roku 2017. Kto spravil našej krajine skvelú reklamu?

ŠPORT SLOVENSKO ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Na našu radosť bolo aj tento rok z čoho vyberať, keďže mnoho športovcov spravilo Slovensku vo svete dobré meno.

Rok 2017 sa už pomaly blíži do svojho konca a ako býva zvykom, na rad prichádzajú všemožné rebríčky. U nás na Refresheri sa rok čo rok radi obzrieme aj za najlepšími športovými momemtami, ako svetovými, tak aj tými našimi. Na našu radosť bolo aj tento rok z čoho vyberať, keďže mnoho športovcov spravilo Slovensku vo svete dobré meno. Poďme si teda spoločne zrekapitulovať slovenský športový rok 2017.

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov na majstrovstvách Európy

Slovenskí sokolíci, ako je prezývaná naša futbalová reprezentácia do 21 rokov, potešili nejedného nadšenca. Majstrovstvá Európy U21 sa konali v susednom Poľsku a naši museli v úvode čeliť trom silným súperom. Domácim Poliakom, silným Angličanom a Švédom. Do turnaja sme vstúpili ako z najhoršieho sna, keď sme v zápase proti domácemu celku inkasovali už v prvej minúte. 3 body nakoniec zabezpečili Valjent a Šafranko. Zápas s Anglickom bol zaujímavý už len z pohľadu, že štadión ovládli tisícky slovenských priaznivcov túžiacich po úspechu. Sprvu sa dočkali gólu Chriena, no po záverečnom hvizde svietilo skóre 1:2 pre Angličanov. Švédov sme ale následne zdolali 3:0. Cestu ďalej im však zahatali Nemci s Talianmi, ktorí vo vzájomnom zápase predviedli niečo, čo sa len tak nevidí. Každopádne účasť na ME môžeme hodnotiť veľmi pozitívne.

Fenomenálny Peter Sagan opäť majstrom sveta

V Nórskom Bergene sa tento rok konali majstrovstvá sveta v cyklistike. Slovenský tím pozostával až zo šiestich jazdcov, na ktorých čele samozrejme stojí Peter Sagan a práve Peťa sledoval celý svet v snahe získať ako vôbec prvý cyklista v histórii tri tituly majstra sveta po sebe. Po úspechu v Richmonde a katarskej Dohe prišiel Peťo do Nórska síce s veľkým očakávaním, ale trochu ho pribrzdila choroba. Pár dní pred pretekom ho pobolievalo hrdlo a bolo otázne, či sa Slovák dokáže dať dokopy, avšak napokon sa mu to podarilo a spoločne so svojimi kolegami bol pripravený na hromadnom štarte v Bergene.

Peter Sagan nastúpil do boja o tretí majstrovský titul vo veľkom štýle, pretože si ani len nešiel pozrieť trať, čo pri ňom nie je nič nezvyčajné a spoliehal sa na aktuálne dianie na trati. Už 50 kilometrov pred koncom sa v hlavnom balíku utvárali väčšie rozostupy a o ďalších 10 kilometrov neskôr mala vedúca skupina stále náskok až 40 sekúnd, pričom Peter Sagan bol stále v pelotóne a do cieľa zostávalo dostatok času na to, aby pelotón skupinu v úniku dostihol. Menej ako 30 kilometrov pred koncom pelotón takmer pohltil aj druhý väčší únik a v popredí sa na chvíľu objavil aj Peter Sagan, ktorý strategicky čakal na kroky svojich súperov.


Peťo sa už musel spoliehať najmä na seba, pretože viacerí slovenskí reprezentanti odstúpili a spoločnosť mu robil už len jeho brat Juraj. V záverečnej časti sa Peter Sagan dlho držal na treťom mieste, takže vo výbornej pozícii a napokon si to o titul majstra sveta rozdal s Kristoffom, ktorého porazil vďaka rozdielu približne 20 centimetrov. Nikto sa však nebude pýtať na to, o koľko centimetrov Sagan vyhral, pretože Sagan je nepochybne najväčším fenoménom dnešnej cyklistiky a napravil si tak chuť po Tour de France, kde sa stalo veď sami dobre viete čo.

Marek Hamšík prekonal Diega Maradonu

SSC Neapol a Marek Hamšík, to ide k sebe. Jeden z našich najznámejších futbalistov dokázal v závere roka 2017 konečne prekonať ďalšiu z ikon klubu - samotného Diega Maradonu. Keď Marek poslal loptu do siete Sampdorie Janov deň pred Vianocami, vedel, že sa navždy zapísal do histórie klubu. S počtom 116 strelených gólov tak prekonal Argentínčana (115) a zostáva len čakať, či sa niekomu niekedy podarí nášho Marekiara prekonať. My veríme, že tak skoro ho z trónu nikto nezosadí a Marek bude v Neapole kraľovať aj naďalej.

Magdaléna Rybáriková a jej obrovský posun v rebríčku

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zažila poriadne bláznivý rok. Dlho ju trápili zranenia, kvôli ktorým napokon podstúpila operácie kolena aj ruky, čo spôsobilo, že sa v rebríčku ženského tenistu prepadla hlboko do štvrtej stovky. Magda sa na začiatku tohto roku nachádzala až na 453. priečke, avšak postupne sa vracala do hernej pohody. Zadarilo sa jej na viacerých turnajoch, v Nottinghame postúpila až do semifinále, no oveľa väčšiu radosť nám spravila svojím pôsobením  na najznámejšom tenisovom turnaji na svete - britskom Wimbledone.

Aj tu sa totiž prebojovala do semifinále po štvrťfinálovom boji s Američankou Coco Vandeweghe. Aj keď musel byť ich duel na viac ako dve hodiny prerušený kvôli dažďu, Magdaléna sa vrátila do hry v skvelej forme aj večer a americkej tenistke nedovolila vylepšiť si vzájomnú bilanciu. Magda ju porazila ešte pred niekoľkými rokmi a potom aj tento rok na Roland Garros, čo ale podľa jej vlastných slov nič neznamenalo a Američanka bola v dueli favoritkou. Nebolo jej to však nič platné, pretože Magda ukázala ozajstného tenisového ducha a dostala sa tak do semifinále, kde na ňu čakala Španielka Garbine Muguruza.

V ňom síce španielska tenistka ukázala, prečo patrí medzi najlepšie tenistky súčasnosti, no aj tak sa Magda za svoje výkony hanbiť nemusela, keďže spravila Slovensku veľkú reklamu. A jej súčasná pozícia v rankingu? 20. miesto a obrovský posun za jeden jediný rok.

Šprintér Ján Volko

 

Potešil nás aj Volko, atlét z Bratislavy. Počas Halových majstrovstiev Európy konajúcich sa v srbskom Belehrade v marci prekvapil aj sám seba. V behu na 60 metrov dosiahol úctyhodný čas 6,58 sekundy, čím dosiahol nový slovenský rekord a zúčastnil sa tak ako prvý Slovák finále na jednom z vrcholnom podujatí. Všetko bolo korunované striebornou medailou. Aby toho nebolo málo, z ME do 23 rokov v Poľsku doniesol domov striebornú (100 metrov) a zlatú (200 metrov) medailu.

Radosť aj počas zimných mesiacov vďaka našim lyžiarkám

Jeden z najväčších slovenských športových úspechov roku 2017 pochádza aj z jeho samého začiatku a je vám teda jasné, že ide pravdepodobne o nejaký ten zimný šport. A máte pravdu. 15. januára totiž Veronika Velez-Zuzulová vyhrala slalom Svetového pohára vo Flachau, pričom jej kolegyňa Petra Vlhová skončila tretia so stratou 0,53 sekundy na prvé miesto. Slávili sme vtedy obrovský úspech, keďže po prvýkrát v histórii sa postavili na pódium dve slovenské lyžiarky. 

Petra Vlhová sa okrem toho významne pričinila o senzačné striebro slovenského miešaného tímu a darilo sa jej aj individuálne - 4. miesto v slalome a 8. v obrovskom slalome. V americkom Aspene sa jej podarilo zvíťaziť v slalome, v Záhrebe bola druhá a v Levi tretia. Darí sa jej aj v aktuálne prebiehajúcej sezóne, hneď v prvom slalome predčila všetky svoje súperky a na konte má už aj dve druhé miesta z Killingtonu a paralelného slalomu z Courchevelu.

Veronika sa v sezóne 2016/17 dostala na stupeň víťazov päťkrát v slalome, zadarilo sa jej v Záhrebe, v Killingtone, Sestriere a v Semmeringu skončila druhá rovnako ako v paralelnom slalome v Štokholme. V tejto disciplíne skončila v celkovom hodnotení na fantastickom druhom mieste, keď sa pred ňu dostal len generačný talent - americká lyžiarka Mikaela Shiffrin. 

Historicky najlepšie umiestnenie florbalistiek

Začiatkom decembra sa v Bratislave uskutočnili Majstrovstvá sveta vo florbale žien. Slovenky sa v základnej skupine ocitli spoločne so Singapurom (výhra 12:2), Estónskom (výhra 10:3) a Austráliou (výhra 21:1). Vo štvrťfinálovom súboji sa museli konfrontovať so silnými Fínkami, s ktorými v dobrom a pútavom zápase za účasti takmer 4000 divákov, žiaľ, prehrali 6:2. Koniec-koncov naše reprezentantky obsadili historicky najlepšie umiestnenie, a to 5. miesto, keď zdolali Nórsko 7:4. Nezostáva nám nič iné, ako sa tešiť na ďalšie turnaje.

Hokejoví reprezentanti do 18 rokov na domácom šampionáte

Pri takýchto športových sumarizáciách roka by slovenský fanúšik čakal, že sa tu objaví nejaký ten obrovský hokejový úspech, no všetci dobre vieme, kde sa náš mužský hokej nachádza a posledné majstrovstvá sveta boli ako zo zlého sna. Našťastie ešte pred nimi sa konali majstrovstvá sveta do 18 rokov a hoci sme z nich nebrali žiadny cenný kov, treba povedať, že takto dobre sme sa pri hokejovej reprezentácii veľmi dlho nebavili. Mladí chalani vtedy totiž nechali v každom zápase na ľade všetko, bojovali o každý kúsok ľadu a náročný slovenský divák im to oplatil slovami chvály.

Turnaj sa navyše konal v našej malej krajinke, čo určite ešte viac hecovalo chalanov. Proti reprezentantom Fínska, obhajcom minuloročného zlata, prehrali chalani len o jeden jediný gól a proti Kanade dokonca zápas doviedli až do predĺženia. Po internete sa okamžite rozprúdili debaty venované nášmu Áčku, aby si z chalanov brali príklad, ako sa má bojovať za Slovensko. Konečne potom prišiel na rad zápas, v ktorom boli favoriti práve naši reprezentanti a Lotyšom to na ľade aj jasne ukázali. Jednoznačná výhra 4:0 znamenala, že chalani sa prebojovali do štvrťfinále, no a v poslednom zápase skupiny proti Švajčiarsku sa bojovalo o tretie miesto v skupine. Hoci mužská reprezentácia Švajčiarska nás za posledné roky nielen dobehla, ale aj predbehla, mladí reprezentanti ukázali mužom, ako sa to robí a po tesnej výhre sa umiestnili v skupine na treťom mieste.

Vo štvrťfinále na nich čakal ďalší favorit, reprezentácia Ruska a ani tento súper nás herne neprevýšil. Na turnaji sa tak nenašiel ani jeden súper, ktorý by našich chalanov úplne rozobral a najhoršia prehra bola tá z úvodu turnaja, prehra o jediný gól v riadnom hracom čase proti Fínsku. Aj proti Rusku totiž zápas smeroval do predĺženia, žiaľ, to sa pre nás neskončilo dobre. Aj tak ale išlo o jednu z našich najlepších hokejových reprezentácií, akú sme za posledné roky zažili.

Slováci opäť majstri sveta v hokejbale

Veľmi významný úspech dosiahli aj naši reprezentanti na Majstrovstvách sveta v hokejbale, ktoré sa tento rok konali v českých Pardubiciach. Naše mužstvo sa do vytúženého finále prebojovalo po zápasoch s Indiou, Fínskom, Gréckom, domácim Českom a v krásnom a veľmi napínavom finále si poradili aj so silnou Kanadou. Vďaka úspešnému šampionátu tak Slovensko získalo neobyčajný zlatý hetrik, keď sa stalo majstrom sveta trikrát za sebou!

 Peter Budaj medzi najlepšími v brankárskej štatistike

Posledné roky má Slovensko v NHL stále menej a menej hráčov, a preto takýto nečakaný, ale o to viac zaslúžený comeback nás neskutočne potešil. 35-ročný gólman Peter Budaj si v zámorí prešiel mnohým, bol jednotkou, dvojkou a dokonca sa ocitol aj na farme. V AHL sa mu zo začiatku príliš nedarilo, no Budajova tvrdá práca sa vyplatila, čoho výsledkom bolo jeho vyhlásenie za najlepšieho brankára tejto súťaže v predminulej sezóne, no jeho comeback sa týmto momentom ani zďaleka neskončil.

Los Angeles Kings mal v minulej sezóne problémy s brankárskym postom kvôli zraneniam a Peter Budaj ako trojka musel zakročiť. Hoci sa fanúšikovia Kings obávali, ako táto situácia dopadne, napokon zostali vo vytržení. Peter Budaj sa vďaka svojim výkonom stal okamžite miláčikom fanúšikov tohto klubu a keď ste si v tom čase pozreli mnohé diskusie, fanúšikovia by najradšej boli, aby práve náš brankár kryl chrbát Quickovi po jeho návrate a nie Jeff Zatkoff. Dôkazom perfektných výkonov Budaja bola hlavne štatistika čistých kont. Po zápase proti Flyers zo 4. februára mal na konte už 7 shutoutov a v tom čase bol najlepším brankárom celej NHL v tomto smere. Na konci sezóny obsadil v tejto štatistike fantastické tretie miesto, keď sa pred neho dostali len Rask (8) a Holtby (9). Momentálne pôsobí u Lightning, kam sa pobral už v minulej sezóne.

Samozrejme, v článku nie sú zhrnuté všetky úspechy slovenských športovcov, no pokúsili sme si pripomenúť tie, ktoré najviac zarezonovali. Významne do športového diania zasiahli aj ďalší. Či už Peter Hámor a jeho prekonanie všetkých 14tich osemtisícoviek v Himalájach, Anastasia Kuzminová a jej výkony na Svetovom pohári, potešili aj kanoisti Slafkovský a Gelle, slalomári Škantárovci, Martikán a Beňuš a veľa ďalších. Veríme, že podobných úspechov, ba ešte viac nazbierajú naši reprezentanti pre Slovensko aj v budúcom nabitom roku!

Anketa:
Ktorý športový úspech považuješ za najväčší?
Slovenskí futbalisti do 21 rokov na ME
Peter Sagan opäť majstrom sveta
Marek Hamšík prekonáva Maradonu
Magdaléna Rybáriková na Wimbledone
Úspechy šprintéra Jána Volka
Pódiové umiestnenia Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej
Historicky najlepšie umiestnenie florbalistiek
Hokejoví reprezentanti do 18 rokov na domácom šampionáte
Slováci opäť majstri sveta v hokejbale
Peter Budaj medzi najlepšími v brankárskej štatistike
Iný
Slovenskí futbalisti do 21 rokov na ME
5 %
28 Hlasov
Peter Sagan opäť majstrom sveta
48 %
264 Hlasov
Marek Hamšík prekonáva Maradonu
7 %
41 Hlasov
Magdaléna Rybáriková na Wimbledone
6 %
33 Hlasov
Úspechy šprintéra Jána Volka
5 %
26 Hlasov
Pódiové umiestnenia Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej
5 %
25 Hlasov
Historicky najlepšie umiestnenie florbalistiek
5 %
27 Hlasov
Hokejoví reprezentanti do 18 rokov na domácom šampionáte
5 %
27 Hlasov
Slováci opäť majstri sveta v hokejbale
6 %
34 Hlasov
Peter Budaj medzi najlepšími v brankárskej štatistike
3 %
16 Hlasov
Iný
5 %
27 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia