Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. decembra 2017, 16:34
Čas čítania 0:00
Adam Novosad Antonín Havlík

Žena porodila dievčatko, ktoré strávilo 24 rokov ako zamrznuté embryo. Matka s dcérou boli počaté len 18 mesiacov od seba

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odborníci sú z nového svetového rekordu nadšení.

Keby sa život vyvinul inak, mohli byť najlepšími kamarátkami, ale osud to zariadil tak, že 26-ročná Tina Gibson si svojím nedávnym pôrodom zabezpečila miesto v histórii. Tina sa so svojím manželom Benjaminom zosobášila ešte ako 19-ročné dievča, pretože Bejnamin trpí cystickou fibrózou a v tom čase siahala jeho predpokladaná dĺžka života len zopár rokov nad 30. narodeniny, a tak nechcel ani jeden z nich strácať čas. Manželstvo sa im vydarilo a obaja boli dlhý čas spokojní, lenže postupom rokov im začalo chýbať dieťa. Plodnosť je však pri ľuďoch trpiacich cystickou fibrózou veľmi komplikovaná, a tak obaja dlho nevedeli, ako by si mohli zaobstarať vlastné dieťa.

Logickou alternatívou bola samozrejme adopcia, ale oboch lákalo aj samotné tehotenstvo. Od roku 2015 spoločne ako náhradní rodičia vychovávali viacero detí, aby si zvykli na všetky povinnosti spojené s potomkami, a po jednej náhodnej debate zistili, že existuje možnosť adopcie embrya. Napokon dostali šancu adoptovať si embryo, ktoré bolo zmrazené neuveriteľných 24 rokov, a aj keď bola Tina spočiatku skeptická, nechala sa nahovoriť a dnes je pyšnou mamou malej Emmy. Emma sa narodila 25. novembra tohto roku, pričom splodená bola v roku 1992 a jej embryo bolo potom dlhé roky zmrazené. Vtipne vyznieva fakt, že jej matka Tina bola splodená v roku 1991, takže keby sa obidve narodili prirodzene po splodení, dnes by mohli byť aj najlepšími kamarátkami.

Veľký úspech z pôrodu zaskočil aj odborníkov, ktorí teraz rozmýšľajú nad tým, akú dlhú životnosť by mohli mať zmrazené ľudské embryá, pretože predchádzajúci rekord držala dvojica z americkej Virginie, kde sa narodilo dieťa z embrya zmrazeného 19 rokov. Embryá by teoreticky mohli zmrazené vydržať donekonečna, čo otvára brány rôznym ďalším výskumom a experimentom. Tina pritom so svojím embryom nemala žiadne problémy a počas tehotenstva sa našťastie nedostavili žiadne komplikácie, pričom malá Emma sa narodila úplne zdravá.    


Domov
Zdieľať
Diskusia