Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2017, 14:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Nórsko dekriminalizuje väčšinu drog. Závislým chce pomáhať namiesto toho, aby ich trestalo a posielalo do väzenia

ZAUJÍMAVOSTI DROGY NÓRSKO
Uložiť Uložené

Severská krajina sa progresívnych rozhodnutí nebojí.

Nórsko sa nikdy nebálo reforiem a odvážnych politických krokov, na ktoré možno konzervatívnejšie krajiny nazerajú so značným odstupom, ale ak štatistiky ukazujú, že boli tieto kroky správne, potom niet čo odsudzovať. Najnovšie hlasovanie v nórskom parlamente preto potvrdilo to, o čom sa v kuloároch šepkalo už niekoľko mesiacov, pretože poslanci so značnou väčšinou schválili návrh na dekriminalizáciu väčšiny drog a návykových látok. Nórsko sa chce ku drogám postaviť otvorenejšie a modernejšie, a tak namiesto neustáleho trestania a posielania závislých užívateľov do väzenia chce najskôr vyskúšať menej radikálnu alternatívu.

Po schválení návrhu sú kocky hodené a chopiť sa ich bude musieť vláda, ktorá pripraví rozsiahlu reformu zákonov o drogách, keďže namiesto trestov odňatia slobody budú po dekriminalizácii závislí užívatelia čeliť liečbe a terapii. Na druhej strane, Nórsko všetkým pripomína, že drogy v žiadnom prípade nezlegalizovalo, ale iba dekriminalizovalo, takže ľudia si nebudú môcť len tak behať po vonku s vreckami plnými kokaínu či heroínu, ale ak ich náhodou policajti prichytia s návykovou látkou, budú mať šancu dostať svoj život späť na správnu cestu a ešte sa aj vyhnúť väzeniu. Aj keď zmeny v zákonoch budú trvať dlhší čas a zatiaľ nie je známe presné znenie jednotlivých úprav, Nóri sú s výsledkami hlasovania spokojní, pretože na ľudí závislých na drogách by sa v prvom rade malo pozerať ako na chorých namiesto toho, aby sme ich hneď odsudzovali ako kriminálnikov.


V severskej krajine pritom už podobný program fungoval na menšej škále, keď v mestách Oslo a Bergen existovala pre užívateľov drog práve liečebná alternatíva. Posledné dostupné štatistiky hovoria o tom, že v roku 2014 zomrelo v Nórsku kvôli drogám 266 ľudí, čo na prvý pohľad nemusí vyzerať ako závratné číslo, ale nové reformy by ho mali ešte výraznejšie okresať. Samozrejme, ak závislí užívatelia porušia podmienky liečebného programu, poputujú do väznice, takže motivácia pre nich existuje hneď niekoľkonásobná a Nóri sa už chystajú na výlet do Portugalska, kde dekriminalizácia drog funguje na podobnom princípe ako by mala fungovať v Nórsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia