Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2017, 14:27
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Celé zle. Mladí Slováci veria konšpiráciám, neriešia politiku a polovica nevie, kde je Severná Kórea, tvrdí prieskum

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nevedia, čo robí prezident, kto je ministrom zdravotníctva a veria prvoplánovým výmyslom.

Na Slovensku máme mnoho skvelých iniciatív, ktoré posúvajú krajinu aj svet dopredu míľovými krokmi. Mladí Slováci zachraňujú včelárstvo, organizujú protikorupčné pochody a zakladajú občianske združenia či filmové festivaly. To všetko hovorí o tom, že to s mladými ľuďmi v našej krajine vyzerá viac než dobre a o pár rokov bude pri moci priam skvelá generácia. No a potom sme narazili na prieskum Slovenskej akadémie vied, ktorej pracovníci oslovili 1 600 respondentov, pričom každý mal zodpovedať 45 všeobecných otázok. Nie všetci respondenti boli mladí, no nasledujúce výňatky výskumu sa budú týkať len tých, ktorí sú vo veku 18 až 24 rokov.

Ako ľudia vnímajú politiku, ako vnímajú médiá, konšpirácie, ako veria ostatným či otázky z geografie, aktuálnych udalostí alebo z prostredia slovenskej vlády. Prvá oblasť - prehľad v politike. Čím starší ľudia, tým viac správnych odpovedí, no približne polovica ľudí nevedela povedať, kto je ministrom zdravotníctva (Tomáš Drucker). Len o pár percent je známejším Ján Richter, minister práce, sociálnych vecí a rodiny. To aj zodpovedá vyhláseniu, že politiku vôbec nesledujú, čo prehlásilo 26 % mladých ľudí. 41 % zasa uviedlo, že informácie o slovenskej politike konzumujú v priemere menej než raz týždenne.

Celé zle. Mladí Slováci veria konšpiráciám, neriešia politiku a polovica nevie, kde je Severná Kórea, tvrdí prieskum
Zdroj: stephan | flickr.com

S vládou však nepoznajú mladí ľudia ani funkciu prezidenta. Na otázku, aké má právomoci, sa pätina vzdala rovno na začiatku a s nesprávnymi odpoveďami bojovala ďalšia štvrtina. Len 40 % mladých Slovákov vedelo, koľko eurokomisárov má Európska komisia a 54 % mladých ľudí vo veku 18 až 24 rokov na mape trafilo Severnú Kóreu. Len 53 % respondentov zasa trafilo správnu odpoveď na otázku, koľko členských štátov má Európska únia. Geografia však nešla žiadnej vekovej skupine, väčšina ľudí prehlásila, že Nemecko je väčšie než Francúzsko. Čo sa týka Severnej Kórey, stále sme na tom lepšie než Američania. V podobnom prieskume totiž túto krajinu na mape našlo len 36 percent ľudí.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

A je to ešte horšie. S výrokom "Nedôverujem tradičným médiám" súhlasilo 46 % opýtaných. 60 % zasa prehlásilo, že radi sledujú alternatívne médiá. A to sa, samozrejme, prejavuje aj v ďalších odpovediach, tretina ľudí čiastočne alebo úplne súhlasí s teóriou, že za útokom na Svetové obchodné centrum stojí aspoň sčasti americká vláda.

Celé zle. Mladí Slováci veria konšpiráciám, neriešia politiku a polovica nevie, kde je Severná Kórea, tvrdí prieskum
Zdroj: pixabay.com

Samozrejme, prístup ku konšpiračným alternatívnym médiám majú mladí Slováci najmä skrz internet a jeho sociálne siete. 80 % mladých Slovákov používa Facebook viac než hodinu denne. Celkovo používa modrú sociálnu sieť až 96,5 percenta ľudí vo veku 18 až 24 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia