Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2017, 18:41
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Bábätko sa narodilo bez srdca v tele. Vanellope má krehký orgán až nad kožou a žije len zázrakom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Operovaná bola už 50 minút po narodení.

Novorodeniatko Vanellope Wilkins sa stalo vôbec prvým, ktoré kedy prežilo so srdcom mimo vlastného tela. Áno, čítaš dobre. Malé dievčatko prišlo na tento svet so srdcom umiestneným na zlej strane kože. Syndróm nazývaný ectopia cordis postihuje len približne päť z milióna detí a doteraz všetky zahynuli. Tmavočervený krehký orgán má umiestnený priamo na hrudníku a pri pôrode cisárskym rezom sa ho mohlo čokoľvek dotknúť. Doktori dávali Vanellope len približne desaťpercentnú šancu na prežitie, no nakoniec všetko dobre dopadlo a svet ju nazýva Zázračným bábätkom (Miracle Baby). Dievčatko malo pôvodne prísť na svet až na Vianoce, no rodičia dostali tentokrát svoj darček skôr.

O jeho život však muselo päťdesiat lekárov z nemocnice v meste Leicester bojovať niekoľko hodín. Prvá z troch operácií začala už päťdesiat minút po tom, ako sa bábätko narodilo. Do srdca sa musel zabezpečiť stabilný prívod kyslíka a živín. Situácia sa vtedy pomerne stabilizovala, no už o niekoľko dní otvárali špecializovaní lekári dieru v dievčatkinom hrudníku, cez ktorú sa malo srdce umiestniť na jeho správne miesto. Posledná operácia sa zasa postarala o to, aby sa srdce nebúchalo o jej rebrá, k čomu pomohla výstelka vyrobená z kože, ktorú lekári vzali spod Vanellopiných rúk. Momentálne je situácia omnoho lepšia, než by ktokoľvek mohol dúfať, no podľa lekárov musí bábätko prejsť ešte poriadne dlhú cestu, aby sa nikto nemusel strachovať o jeho zdravotný stav.

Domov
Zdieľať
Diskusia