Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2017, 12:24
Čas čítania 0:00
Adam L.

Mexický režisér Alejandro Jodorowsky chcel filmom dokázať to, čo väčšina američanov psychedelickými drogami

FILMY A SERIÁLY ALEJANDRO JODOROWSKY
Uložiť Uložené

Dodnes jeho tvorbu vykrádajú veľké hollywoodske štúdiá.

 „Žiadam od filmu to, čo Američania žiadajú od psychadelických drog. Filmy netvorím preto, aby som ukázal svoje vízie, snažím sa, aby sa môj film stal drogou."

Alejandro Jodorowsky

Mexický režisér Alejandro Jodorowsky chcel filmom dokázať to, čo väčšina američanov psychedelickými drogami
Zdroj: wikipedia/lionel gorge

Poznal sa so Salvadorom Dalím, Mickom Jaggerom z Rolling Stones či inovátorom Orsonom Wellesom. Patrí medzi surrealistov a verí, že film má moc doživotne meniť myseľ. Práve o to sa celý život usiluje. Vy ho možno nepoznáte, no každý filmový tvorca už o ňom počul. Jeho scenáre a nákresy dodnes využívajú veľké hollywoodske štúdiá. Jeden z jeho námetov neúspešne využil David Lynch. Okrem filmu sa venuje psychológii a okultizmu. Viacerí ľudia chodia do Paríža len preto, aby im Alejandro Jodorowsky vyložil tarotové karty a ich vlastné sny. Práve tie ho inšpirujú k vlastnému dielu. Jeden z jeho filmov, El Topo, vyvolal v Mexiku revolúciu. Manažéra a samotnú kapelu Beatles zaujal natoľko, že sa tvorcovi rozhodli venovať milión dolárov na jeho ďalší film

Alejandro Jodorowsky hovorí, že ak filmu nerozumiete, ste obmedzení vy, nie film. Samozrejme, ide o odvážne tvrdenie. Na jeho strane však stojí spolupráca s geniálnymi osobnosťami a niekoľko filmových ocenení. Nie je ničím výnimočným, ak sa jeho film objaví vo výbere v Cannes. Začínal ako divadelný režisér, no pri prvej príležitosti mu film učaroval natoľko, že sa mu venuje dodnes. Má 88, no jeho snom je dožiť sa 300 rokov. Ako prišiel na svet Alejandro? Jeho otec znásilnil matku. Dodnes sa aktívne venuje umeniu - zatiaľ posledný film režíroval pred rokom a vo voľnom čase píše knihy. V jeho tvorbe sú najpodstatnejšie dve diela, jedno z nich nikdy nedokončil.

Prvé majstrovské dielo vzniklo práve vďaka finančnej pomoci kapely Beatles. Snímka The Holy Mountain všetkým vyrazila dych. Nikto nedokáže presne povedať, o čom film je. Jeho vizuálna stránka je však tak strhujúca, že sa divák len nechápavo nechá unášať. V tej dobe sa Alejandro aktívne venuje šamanizmu a užívaniu LSD. Nejde však o žiadny underground. The Holy Mountain mal taký úspech, že v roku 1973 konkuroval návštevnosťou kín Jamesovi Bondovi. Ak ste náhodou film nevideli, dajte mu aj napriek bizarnosti šancu. Po tomto úspechu bolo len otázkou času, kedy príde ďalší surrealistický masterpiece.

Mexický režisér Alejandro Jodorowsky chcel filmom dokázať to, čo väčšina američanov psychedelickými drogami
Zdroj: indiwire.com

Producent mu sľubuje slobodu pri výbere témy aj financií. Ako inšpiráciu si vyberá sci-fi knihu Duna od Franka Herberta. Áno, ide o tú istú Dunu, ktorú nepodarene nakrútil David Lynch. Jodorowsky dokončil scenár a storyboard (obrazový scenár). Ako herci potvrdili svoju účasť Mick Jagger, režisér Orson Welles, syn Jodorowského Brontis, ktorý sa pre film učil dva roky bojové umenie a David Carradine. Scénografiu mal na starosti H. R. Giger, stvoriteľ Aliena. Jednu z vedľajších postáv si mal zahrať Salvador Dalí, ten mal však jednu podmienku - chcel byť najlepšie plateným hercom Hollywoodu. Za jednu minútu mal zinkasovať milión dolárov. Na čom film stroskotal? Práve na peniazoch. Všetky veľké štúdiá odmietali scenár s tým, že Jodorowsky je blázon. Ak by Duna vznikla, zrejme by stala sa kultovou.

Mexický režisér Alejandro Jodorowsky chcel filmom dokázať to, čo väčšina američanov psychedelickými drogami
Zdroj: wikipedia/ABCKO

Nikto z veľkých amerických producentov nerozumel jeho zámerom. Ubehlo len pár rokov a preukázateľne začalo dochádzať k vykrádaniu nápadov Jodorowskeho. Či už ide o Terminátora, Raiders of the Lost Ark od Spielberga, Masters of the Universe alebo Contact od Zemeckisa. Dnes o ňom hovoria ako o géniovi, ktorý predbehol svoju dobu. Dunu sa mu síce nepodarilo nakrútiť, no vyšla aspoň vo forme komiksu. Napísal niekoľko kníh venujúcich sa snom a poézii. V súčasnosti je možné Alejandra osloviť na Twitteri, kde denne pridáva svoje myšlienky. Má to však jeden háčik - všetko je po španielsky.

Domov
Zdieľať
Diskusia