Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2017, 12:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Už v roku 2018 bude svet trpieť nedostatkom vína. Ľudia na internete plačú a hromadne nakupujú chutný mok, aby ho mali dostatok

ZAUJÍMAVOSTI VÍNO
Uložiť Uložené

Jedna z najdôležitejších komodít bude nedostatkovým tovarom.

V roku 2017 sa na nás z každej strany neustále valili negatívne správy a jedna z tých posledných zarmúti zrejme najväčšiu časť nášho obyvateľstva. Problémy momentálne nespôsobili zemetrasenia a hurikány, ale skôr obdobia extrémneho počasia, kvôli ktorému sa v krajinách ako Španielsko, Taliansko či Francúzsko znížilo množstvo hrozna pripraveného na oberanie. V praxi to znamená, že v roku 2018 odborníci z vínneho priemyslu predpokladajú pomalé zvyšovanie dopytu a nedostatok ponuky, čo sa odzrkadlí aj na zvýšených cenách jedného z najobľúbenejších alkoholických nápojov na celom svete.

Vlny horúčav, ale aj rôzne ďalšie výkyvy počasia spôsobili, že hrozno v spomínaných krajinách sa vinárov nepodarilo obrať dostatočné množstvo chutných bobúľ a na budúci rok budú musieť improvizovať. Produkcia vína spadne v Taliansko o 23 percent, vo Francúzsku o 19 percent a v Španielsku o 15 percent. Odborníci na víno dokonca predpokladajú, že nedostatok vína v roku 2018 by mohol znamenať celkové odstránenie akýchkoľvek nadbytočných zásob pripravených ešte spred dekády, kedy svetovú ekonomiku zachvátila veľká finančná kríza.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Nadbytočné víno bude musieť byť poslané na trh, pretože produkcia nedosiahne potrebnú úroveň a spoločnosti si nemôžu dovoliť nechať milovníkov chutného moku v bezvýchodiskovej situácii. Na budúci rok sa tak môžeme pripraviť na teoretické zvýšenie cien vína a produktov z hrozna, a tak si ho radšej choď nakúpiť do zásoby už teraz, aby si o zopár mesiacov nemusel ľutovať.


Domov
Zdieľať
Diskusia