Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2017, 11:21
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Elon Musk vymení lietadlá za rakety. Nový spôsob cestovania nás do hodiny dopraví kdekoľvek na Zemi

TECH CESTOVANIE ELON MUSK
Uložiť Uložené

Niekto sa opäť hlási o slovo.

Po automatizovaných prepravných tuneloch, ktoré dostanú za úlohu eliminovať neznesiteľné mestské zápchy, prichádza po dlhšom čase rad na ďalší šialený nápad kontroverzného vizionára zo Spojených štátoch amerických. Elon Musk počas tohtoročnej konferencie vesmírneho priemyslu poodhalil už tradične ambiciózne plány, s pomocou ktorých chce tentokrát na Zemi vybudovať enormne rýchly planetárny prepravný systém. 

Prečo enormne? Pretože ten, kto sa rozhodne nastúpiť na palubu jednej z ozrutných vesmírnych rakiet, môže byť do jednej hodiny kdekoľvek na naše planéte.

Presne tak, ako píše The Verge, let z Londýna do New Yorku by mal trvať necelých 30 minút a celé to bude fungovať podobne, ako dnes funguje doprava prostredníctvom lietadiel. Dotyčný si teda zaobstará palubný lístok, vyhľadá najbližšiu nástupnú stanicu a potom sa už iba pohodlne usadí.

Netradičný dopravný prostriedok vyletí až na orbitu, kde sa rozdelí na dve časti a zdrží až do doby, kedy bude musieť použiť techniku propulzívneho pristávania. Maximálna rýchlosť vie vraj vystreliť až na 27-tisíc kilometrov za hodinu. Ceny za lístok sa navyše majú pohybovať okolo súčasných cien ekonomickej triedy niektorých leteckých spoločností, takže ani zďaleka nepôjde o výsadu pre vyvolených. 

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Už párkrát spomínaná Big Fucking Rocket, schopná vyniesť 7-tisíc osobných automobilov, nás však jedného dňa zoberie aj na iné miesta v slnečnej sústave, a to vrátane červenej planéty. SpaceX ju tak ešte predtým poriadne otestuje a doladí zostávajúce nedostatky, aby mali väčšiu istotu, že počas vesmírneho dobrodružstva nenastanú technické komplikácie, ktoré môžu mať fatálne dôsledky. 

Elon Musk zároveň tvrdí, že výroba a montáž rakety BFR započne niekedy počas nadchádzajúcich šiestichdeviatich mesiacov. Zatiaľ máme k dispozícii iba krátku video ukážku jeho ešte čerstvej vízie.

Domov
Zdieľať
Diskusia