Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2017, 22:17
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Natoč vraždu či prepad a staň sa virálnou hviezdou. Kontroverzná aplikácia ľudí hecuje, aby zločiny nakrúcali priamo na mieste činu

ZAUJÍMAVOSTI VRAŽDA
Uložiť Uložené

Stačil nový názov a Citizen je odrazu aplikáciou na boj proti kriminalite.

Vďaka internetu a smartfónom dokáže človek robiť veci, o ktorých si myslel, že budú ešte desiatky rokov prakticky nemožné. Už dávnejšie si to uvedomili aj tvorcovia aplikácie Vigilante, keď na základe GPS pozície začali užívateľom poskytovať informácie o trestných činoch v ich okolí priamo na prehľadnej mape. Aplikácia najskôr musela skončit, aby sa teraz vrátila späť s novým názvom Citizen, a pokračuje vo vytváraní kontroverzie. Až 32 nových investorov prispelo na vývoj aplikácie viac ako 12 miliónmi dolárov, čo mnohých odborníkov prekvapilo po škandále prvej verzie. Aplikácia dokonca rozšírila svoje pôsobenie z New Yorku aj do San Francisca a odvážnejší užívatelia si ju rýchlo obľúbili.


Princíp aplikácie spočíva v tom, že po tvojom lokalizovaní máš možnosť nahliadnuť na mapu, kde sa ti prehľadne zobrazujú červené body znázorňujúce aktuálnu kriminalitu. Samotní tvorcovia zatiaľ neprezradili ako, ale dokážu hlásenia z linky 911 v priebehu krátkej chvíle zobrazovať aj v aplikácii, a ľudia vďaka tomu majú príležitosť zájsť na miesto činu a v lepšom prípade si ho natočiť. Aplikácia užívateľov nabáda k tomu, aby kriminalitu zaznamenali na mobil a pridáva aj správu o tom, aby sa do konfliktu neplietli a zostali len v dostatočnej vzdialenosti. Tvorcovia síce najnovšie tvrdia, že aplikácia vďaka mape bude slúžiť ľuďom, aby sa mohli vyhnúť nebezpečným miestam, kde je práve nahlásená kriminalita, ale v skutočnosti ide o zaujímavý experiment, aby sa každý záujemca premenil na „Veľkého brata“ a zaznamenal to, čo sa okolo neho deje. Samozrejme, za svoje video zločinu nedostaneš ani cent od samotnej aplikácie a jediná šanca, ako na riskovaní vlastného zdravia zarobiť, je nahrať ho na internet a dúfať, že sa stane virálnym.

Odporúčané
Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca 10. apríla 2024, 12:00


Domov
Zdieľať
Diskusia