Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. septembra 2017, 15:29
Čas čítania 0:00
Patrik O.

Týchto 10 piesní si celú dobu chápal nesprávne. Nechýbajú hity od Lady Gaga, Johna Lennona alebo Mariána Kochanského

HUDBA
Uložiť Uložené

Niektoré z nich svoj význam skrývajú poriadne hlboko.

Ťažko by sme na svete hľadali niekoho, kto nemá rád hudbu. Obľúbené žánre a interpreti sa líšia, no niektoré hity sú známe všetkým a môžeme ich nazvať aj "nesmrteľnými". Čo ak by vám ale niekto dnes povedal, že texty, ktoré sú v nich spievané majú celkom iný význam, než to na prvý pohľad vyzerá? Tu je príklad desiatich presne takých:

Marián Kochanský a Miroslav Žbirka - Každý deň budú vraj Vianoce

„Každý deň budú vraj Vianoce.

Ticho šepkajú ľudia po vonku.

Už sa nám pozlátko ligoce, čo však ukrýva,

iba kamienok či sladkú salonku?“

 

Azda najznámejšia slovenská vianočná pieseň hrala prvýkrát v ušiach poslucháčov v roku 1991. Väčšina poslucháčov a fanúšikov LOJZA, resp. Mariána Kochanského a Miroslava Žbirku ani len netuší, čo touto piesňou chceli povedať. Prvotne znejúca ako vianočná pieseň, „Každý deň budú vraj Vianoce“ pojednáva o úplne iných problémoch. Hovorí o odchode bývalého režimu zo Slovenska. Hovoria, ako by mali s kapitalizmom na Slovensko prísť krajšie časy, čiže „každý deň Vianoce“. Ďalšie pasáže textu tomu taktiež napovedajú: „slávností bolo už hádam dosť“ alebo „nik nie je zajko ani páv“.

John Lennon - Imagine

„Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...“

 

Táto pieseň nie je celkom taká kľudná a mierumilovná, ako by sa mohlo zdať na prvý, tisíci aj desaťtisíci krát, čo ju počujeme. Potom na svet vyšli vyjadrenia opisujúce pieseň ako manifest komunizmu, keďže v nej spieva o rovnopráví všetkých ľudí a zmazaní majetkových rozdielov. Politici ju preto vnímali nebezpečne. Po tom, čo sa stala jednou z najúspešnejších skladieb všetkých čias sám Lennon povedal: „Aspoň vidíte, čo máte robiť. Šíriť politické ideály s trochou cukru.“

Madonna - Like a Virgin

„Like a virgin
Touched for the very first time
Like a virgin
When your heart beats
Next to mine“

 

Madonnin nestarnúci hit znel ako jedna z najokatejších piesní o sexe. Sklameme vás, nie je ani o sexe a ani o vtákoch. Textár v skutočnosti hovoril o sebe – o jeho osobnom zážitku. Ten spočíval v tom, že keď sa zaľúbil odznova, vždy to bolo ako po prvý raz. Silný cit bol každým novým zaľúbením opäť hlbší.

The Police - Every breath you take

„Every breath you take,

Every move you make,

Every bond you break,

Every step you take,

I'll be watching you...“

Priznajte sa, na koľkých svadbách ste už počuli túto pieseň hrať? Väčšina ľudí si myslí, že ide o úprimnú pieseň s vyznaním lásky. Je to pieseň o láske, priznal to aj Sting. Takisto ale pieseň z roku 1983 označil za škaredšiu a horšiu, než si to o nej ľudia myslia. Hovorí totiž o stalkeroch. Napísal ju počas toho, čo prekonával obdobie rozvodu s manželkou. Text bol inšpirovaný neprestajnou túžbou po kontrole a sledovaní bývalej lásky.

Foster the people - Pumped up kicks

„Robert's got a quick hand.
He'll look around the room, he won't tell you his plan.
He's got a rolled cigarette, hanging out his mouth, he's a cowboy kid.
Yeah, he found a six shooter gun.“

 

Chytľavá melódia tejto piesne absolútne nenapovedá tomu, o čom naozaj je. Taktiež jej názov – voľne preložené drahé tenisky, tak to neznie ako nejaká temná, nešťastná pieseň. V skutočnosti však rozpráva príbeh z pohľadu chlapca, študenta, ktorý sa chystá pozabíjať svojich spolužiakov. Autor si zobral inšpiráciu práve z faktu, že streľba na školách v Amerike bola počas poslednej dekády stále rastúcim nebezpečenstvom a chcel tak upozorniť na tento sociálny fenomén.

Hallelujah - Leonard Cohen

„She tied you
To a kitchen chair
She broke your throne,
she cut your hair
And from your lips she drew the Hallelujah“

 

Ak si niekto myslí, že tu Leonard Cohen len ospevuje Boha so známym „Hallelujah“, tak je na omyle. V skutočnosti tu pomocou rôznych metafor, prirovnaní a prenesených významov prirovnáva lásku medzi mužom a ženou k láske medzi človekom a Bohom. Celý text je popretkávaný biblickými motívmi – najprv rozpráva o Kráľovi Dávidovi a potom aj o Samsonovi. Rozpráva o tom, ako aj najsilnejšieho muža môže láska zlomiť, no i keď sa jedná o utrpenie, môže z toho vzniknúť niečo krásne. Napríklad o kráľovi Dávidovi hovorí Leonard v piesni takto: „Your faith was strong but you needed proof, you saw her bathing on the roof” Tvoja viera bola silná, ale potreboval si dôkaz, videl si ju kúpať sa na streche.. Hovorí o jeho vzťahu s Batšebou, ktorú zviedol a nechal rafinovane zabiť jej manžela.

Lady Gaga - Poker face

„Can't read my,
Can't read my
No he can't read my poker face
(she’s got me like nobody)“


Celosvetovo najpredávanejší singel roku 2009 a jeden z najpredávanejších singlov v histórii. Napriek svojmu obrovskému komerčnému úspechu nechala Lady Gaga svojich fanúšikov čakať na pravdivý výklad textu pomerne dlho. Počas jej Fame Ball Tour v Californii prezradila fanúšikom, že táto pieseň hovorí o jej bisexualite. Prezrádza v nej pocity, keď aj počas sexu s chlapmi myslela na ženy. Na to, aby to daný chlap zistil, by musel vedieť čítať jej „poker face“.

The Weeknd - Cant Feel My Face

„And I know she'll be the death of me,

At least we'll both be numb

And she'll always get the best of me

The worst is yet to come“


Niektorí si možno myslíte, že The Weeknd tu rozpráva o láske so ženou, ktorá mu ubližuje, a preto stráca nad sebou kontrolu. Celú pieseň však venuje drogám, konkrétnejšie kokaínu. Rozpráva o tom, ako mu po jeho užití vždy strnie tvár, ale miluje to, že si je vedomý, že ho to zabije, ale nemôže si pomôcť. V neskôr vydanej piesni Reminder sa k „Can´t Feel my Face“ vracia a smeje sa z toho, že vyhral cenu za detskú show počas toho, ako rozprával o užívaní kokaínu.

Ice Cube - It was a Good day

„In the jail and it ain't no thang
Can't wait til you get 22's on the hang (Uhh)
A underage boy that's lookin tossed
And that's ya idea of who you hide“

Ice Cube tu rozpráva o svojom celom dni, počas ktorého stihol zbaliť babu, nemusel použiť svoje Ak-47 a mohol si v kľude vychutnať MTV a poriadny Fatburger. Popravde tu neopisuje žiadny skutočný deň. Opisuje tu deň, ktorý si želal, aby nastal – bez policajného násilia a prestreliek. Nasvedčujú tomu aj ďalšie riadky v texte ako napríklad „No helicopter looking for a murder...“. Ľudia boli ešte v roku 1992 tak posadnutí teóriou, že rozpráva o jednom celom dni, že ho skúšali nájsť. O niekoľko rokov tieto konšpirácie Ice Cube všetky vyvrátil, keď povedal, že naozaj ide o fikciu.

Bonus - Kohútik Jarabý

„Kohútik jarabý,

Nechoď do záhrady,

Polámeš ľaliu,

Potom ťa zabijú“.

V tejto piesni nejde ani tak o nepochopený, ako zdvojený význam. Mnoho ľudových piesní malo erotický podtón a pohlavné orgány sa označovali rôznymi zvieracími pojmami. Keď si zaspievate túto pieseň znova a uvedomíte si, že kohútik by mohol byť mužský pohlavný orgán, záhrada ten ženský a po tom, čo zlomí jej slušnosť, panenstvo – označenú ako ľaliu, tak bude zle. Toto je iba jedna z mnohých piesní, ktorá sa dá takto vyložiť. Kedysi bola totiž erotika vyjadrovaná oveľa konzervatívnejšie.

Aké ďalšie zaujímavé piesne so skrytým významom poznáte?

Domov
Zdieľať
Diskusia