„Všetko je to o racionálnom stravovaní a pochopení toho, čo nám jedlo dáva a prináša."
Vraj láska ide cez žalúdok. Známa fráza, na ktorej určite niečo bude. Spokojne sa najesť patrí rozhodne medzi tie najpríjemnejšie pocity a svoje o tom vie aj Katarína Mittáková, ktorú už možno registruješ pod instagramovým profilom Jedzamiluj. Šikovná fotografka z Bratislavy so svojím foodblogom inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu. Kai, ako ju zvyknú volať, nám v rozhovore prezradila, prečo začala blogovať, aké životné etapy si prešla a v čom ju motivovali a podelila sa s nami o zaujímavé rady, ako sa lepšie stravovať, alebo kde v Bratislave zájsť na kvalitný trh.
Kai, ahoj. Si zakladateľka blogu Jedz a miluj. Je to doslova blog o láske k jedlu? Čo ťa priviedlo k jeho písaniu?
Áno, je pravda , že je o láske k jedlu, najmä k tomu zdravému ale takisto aj o láske k životu ako takému a občas o láske k sebe samej. Všetko čo sa dá milovať je krásne takže môj blog nie je iba typickým foodblogom plným receptov. A čo sa týka impulzu, pravdupoviedc som asi žiaden nemala. K vareniu som nikdy nemala vzťah pretože som v kuchyni vždy skôr zavadzala ako bola k užitku. Až keď som začala budovať vlastný domov, začala som zaujímať o varenie, ktoré išlo rukou v ruke so záujmom o suroviny, z ktorých som varila. Navyše k tomu sa doma povaľovala fototechnika môjho bývaleho manžela, tak som si povedala prečo to nevyskúšať odfotiť. Viac menej som si iba hľadala záľubu, ktorá sa časom pretransformovala do niečoho čo som vôbec nečakala.
Čo všetko môžeme nájsť na tvojom blogu?
Okrem jedla na ňom nájdete určite zopár osobných článkov, niekoľko tripov alebo skôr foodtripov. Skôr ako na blogu by som ale samú seba hľadala na Instagrame, ktorý je mojim obľúbeným social médiom. Cez Insta stories sa k followerom dostávam najbližšie a to ma baví. Dúfam, že bavím aj ja ich, haha.
Okrem toho, že sa staráš o svoj foodblog, venuješ sa aj fotografii. Čo okrem jedla fotíš najradšej?
Som rada, že sa niekto zaujíma čo fotím aj okrem jedla pretože mám pocit, že som sa v Bratislave týmto veľmi zaškatulkovala. Mňa baví fotografia ako taká. Takže nefotím iba chutné jedlo v podnikoch ale viac ma dokonca baví streetphotography a zachytávanie atmosféry na akomkoľvek mieste. Najradšej iba splývam s ľudmi, aby si ma nikto nevšimol a popritom si fotím to čo ma zaujme. Nebaví ma fotografia, kde je všetko predpripravené, nastylované, rada zachytávam krásu reality.
Otázka pre teba ako foodblogera: Čo rozumieš pod pojmom zdravý životný štýl?
Pre mňa osobne je zdravý životný štýl na dlhšiu tému. Nie som zástancom extrémnych smerov, nepreferujem určitú potravinu pred ostatnými a skôr je to všetko o racionálnom stravovaní a pochopení toho čo nám jedlo dáva a prináša. Samozrejme k zdravému životnému štýlu patrí aj dostatok pohybu, spánku, relaxu a záujem o duševné zdravie.
Žijeme v uponáhlanom svete, kde sa väčšina ľudí stravuje fastfoodmi, aj keď vyzerá, že postupne sa to mení a ľudí viac zaujíma to, čo jedia. Vnímaš to podobne?
Áno, tiež mám pocit, že sa to postupne mení. Hlavne mladým ľuďom záleží na tom, čo jedia len veľakrát sa nechajú učarovať jedným stravovacím smerom s dôverou v to, že to je to najzdravšie, čo môžu pre svoje telo urobiť, mýlia sa. Netreba veriť tomu čo má najväčší hype na internete a začať sa o stravu zaujímať naozaj sám za seba. Prečítať zopár kníh a uvažovať zdravým rozumom. Ak nemajú čas variť, nič neskazia dostatočným prísunom vody, zeleniny, ovocia a ak sa stravujú vonku, tak výberom tej najzdravšej varianty, ktorá je v ponuke. Uprednostňovanie celozrnných obilnín a strukovín pred pečivom tiež nie je na zahodenie.
Tvoj názor na diéty je aký?
Ja osobne diéty veľmi neuznávam. Hlavne nie tie, ktoré uprednostňujú určitú surovinu alebo zakazujú sacharidy či podporujú veľa bielkovín. Človek si musí osvojiť určitý štýl, ktorý ho bude baviť. Podľa mňa by sme sa nemali drasticky obmedzovať.
Takže neresti, akými sú napríklad sladké kalorické bomby alebo chutné burgre neodmietneš?
Tak ako väčšina mladých ľudí, aj ja si občas v piatok večer rada vypijem víno v “Bermudskom trojuholníku” u nás v Bratislave. Takisto si pochutnám na francúzskom toaste na nedeľnom brunchi s kamarátkami alebo si dám klasické slovenské mastné jedlo, ktoré mi babka s láskou pripravila a nebudem mať výčitky. Pretože viem, že väčšina mojej stravy je zdravá, hodnotná, sezónna, lokálna a vyvážená. Ak nemám viac ako dva dni šalát alebo čerstvú zeleninu tak mám na ňu neprekonateľnú chuť, už sa zdravá strava stala mojou súčasťou a myslím, že to dokáže každý aj bez diét. To, že uznávame zdravý životný štýl neznamená, že musíme prestať žiť, veľa ľudí to vníma ako veľké obmedzenie.
Zameriavaš sa predovšetkým na lokálne potraviny? Kam by si odporučila ísť nakúpiť najlepšie sezónne ovocie alebo zeleninu? Máš obľúbené trhy v Bratislave?
V Bratislave sa dá už naozaj vyberať. Cez leto som najradšej chodila na Miletičku keďže som to mala na skok od bytu. Takisto sa môžte vybrať na trh na Žilinskej, pri Medickej záhrade, Petržalské trhovisko alebo ak je škaredšie počasie, určite sa môžte zastaviť vo Fresh Markete či každú sobotu v mojej obľúbenej Starej Tržnici. Myslím, že ak budete hľadať, tak na každom sídlisku si nájdete svojho obľúbeného stánkara s lokálnou zeleninou a ovocím.
Nerozmýšľala si nad vlastnou knihou alebo magazínom? Alebo uprednostňuješ skôr online formu?
Knihu mám v hlave ale neberiem to ako cieľ alebo plán do budúcnosti. Skôr by to tak zahrialo pri srdci možno. Určite by to ale nebola kniha iba o receptoch, ale možno aj trošku o mojom postoji k životu, k situáciám, ktoré nás posúvajú a k sebe samej pretože po tridsiatke a po tom, čo som posledný rok prežívala som sa toho veľa naučila. Myslím, že to sú dôležitejšie témy ako recepty na koláčiky, ktorých sú na blogoch tisíce. A čo sa týka magazínu. Bola som súčasťou niečoho krásneho, vydali sme 3 online čísla Mak magazínu, ktorý som brala ako peknú prácu a alternatívu k foodovým časopisom, niečo čo vie ponúknuť viac. Bohužiaľ, tento projekt na určitý čas zanikol, minimálne ja už sa v ňom nevidím. Som zvedavá čo vytvoria dievčatá, s ktorými som spolupracovala, určite sa nestratia a úprimne im držím palce!
Začala si sa venovať aj športu. Išlo to ruka v ruke so zdravou stravou? Alebo je za tým iná motivácia?
Nie, nie. Musím sa priznať, že 30 rokov som nemala k športu žiaden vzťah. Áno, hýbala som sa, chodila som veľa pešo, cez leto som rada cvičila jógu v Medickej záhrade. Ale až túto jar keď som potrebovala násť samú seba, vyrovnať sa s rozvodom a zabudnúť na problémy, som zistila, že vypnutie v posilovni je to čo mi pomáha aj keď som to vždy odsudzovala. Prvé mesiace som to preháňala, každý pracovný deň som cvičila jednu až dve hodiny ale vôbec sa to neodrážalo ani na váhe, ani na centimetroch. Potom som zvoľnila, prestala riešiť a začali sa ukazovať výsledky. Vyrysovanejšie brucho, užšie stehná, nadvihnutý zadok a hlavne posilnený chrbát. Momentálne som trošku pribrzdila, pretože riešim sťahovanie do Prahy, mesiac som sa snažila prispôsobovať štyrom ďalším ľuďom v byte, všetko bolo nové. Ale už mám svoje bývanie, vlastnú pohodu tak sa teším znova na cvičenie.
Odkiaľ čerpáš recepty?
Recepty bývajú takou zmeskou toho, čo som niekde zahliadla s ingredianciami čo nájdem na trhu, objavím v chladničke alebo na ktoré mám chuť.
Najobľúbenejšie jedlo?
Nemám obľúbené jedlo. Som veľmi nerozhodný typ človeka takže takúto odpoveď po mne nemôžte chcieť. V lete šaláty, v zime dobrá hustá polievka.
Potravina, bez ktorej by si sa vo svojej kuchyni nezaobišla?
Tak nezaobišla by som sa asi určite bez soli. Ale takisto bez dobrého rastlinného oleja, rastlinných mliek, orechov, semienok, ovsených vločiek, veľa druhov zeleniny a banánov. A takisto rukola nesmie chýbať v mojej chladničke! Kamarát si zo mňa robí srandu, že pripravujem iba kaše a šaláty, takže suroviny na to mi nikdy nesmú chýbať, haha.
Často aj cestuješ a tvoje kroky určite vedú aj do zahraničných reštaurácií. Máš konkrétnu obľúbenú zahraničnú kuchyňu?
Nie som typ, ktorý letí celý deň do exotiky a skúša nové chute. Ja mám najradšej európsku kuchyňu a hlavne slovenské suroviny. Ak ale môžem za seba povedať, kde mi najviac učarovalo jedlo za poslednú dobu, tak to bude pre mňa prekvapivo Londýn.
V podstate máš jedno z tých novodobejších moderných povolaní. Čo by si robila kedy si sa nevenovala tomuto? Máš predstavu?
Tak teraz si ma dostala! Nemám potuchy čo by som robila. Asi by som niečo vyrábala, s tým mám skúsenosti alebo by som sa trápila v kuchyni a bola kuchárkou, ako som to plánovala pred rokom a urobila som si aj kurz na kuchára. Čo určite viem je, že by som si dokázala zarobiť čímkoľvek. Som pracovitá, ale ako sa poznám, aj tak by som vždy hľadala nejakú obkľuku, aby som nemusela chodiť na osem hodín do práce. Aj keď veľakrát mi chýba kolektív, keďže mám väčšinou homeoffice ale rutina a stereotyp v práci, to nie je pre mňa.
Nejaké projekty alebo ambície do budúcnosti?
Pravdupovediac, momentálne nemám žiadne ambície, čo sa týka tohto blogerského sveta. Robím čo ma baví, niekedy viac, niekedy menej. A riešim teraz skôr osobnejšie veci v živote, aby som bola v pohode a tým pádom mohla ľuďom ponúknuť viac zo seba.
Kai, ďakujeme ti za rozhovor! Prajeme ti hlavne nech sa ti darí a nech si v živote spokojná. Je niečo, čo by si na záver odkázala našim čitateľom?
Veľa síl pri psychickej príprave na zimu. Pretože ja osobne vždy ťažko nesiem koniec leta. A ak ma čítajú, nech mi nechajú feedback, aby som vedela čo ich baví a kam sa posúvať. Ďakujem za rozhovor.
Viac si pozri na jej Instagrame alebo blogu.