Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Utorok 26. 5. 2020 meniny má Dušan

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
1
Denisa Bodková
21. september 2017, 11:14
Čas čítania: 6:34
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)

„Všetko je to o racionálnom stravovaní a pochopení toho, čo nám jedlo dáva a prináša."

Denisa Bodková
21. september 2017, 11:14
Čas čítania: 6:34
Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
1
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Vraj láska ide cez žalúdok. Známa fráza, na ktorej určite niečo bude. Spokojne sa najesť patrí rozhodne medzi tie najpríjemnejšie pocity a svoje o tom vie aj Katarína Mittáková, ktorú už možno registruješ pod instagramovým profilom Jedzamiluj. Šikovná fotografka z Bratislavy so svojím foodblogom inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu. Kai, ako ju zvyknú volať, nám v rozhovore prezradila, prečo začala blogovať, aké životné etapy si prešla a v čom ju motivovali a podelila sa s nami o zaujímavé rady, ako sa lepšie stravovať, alebo kde v Bratislave zájsť na kvalitný trh

 

Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)

 

Kai, ahoj. Si zakladateľka blogu Jedz a miluj. Je to doslova blog o láske k jedlu? Čo ťa priviedlo k jeho písaniu?

Áno, je pravda , že je o láske k jedlu, najmä k tomu zdravému ale takisto aj o láske k životu ako takému a občas o láske k sebe samej. Všetko čo sa dá milovať je krásne takže môj blog nie je iba typickým foodblogom plným receptov. A čo sa týka impulzu, pravdupoviedc som asi žiaden nemala. K vareniu som nikdy nemala vzťah pretože som v kuchyni vždy skôr zavadzala ako bola k užitku. Až keď som začala budovať vlastný domov, začala som zaujímať o varenie, ktoré išlo rukou v ruke so záujmom o suroviny, z ktorých som varila. Navyše k tomu sa doma povaľovala fototechnika môjho bývaleho manžela, tak som si povedala prečo to nevyskúšať odfotiť. Viac menej som si iba hľadala záľubu, ktorá sa časom pretransformovala do niečoho čo som vôbec nečakala.

 

Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)

 

Čo všetko môžeme nájsť na tvojom blogu?

Okrem jedla na ňom nájdete určite zopár osobných článkov, niekoľko tripov alebo skôr foodtripov. Skôr ako na blogu by som ale samú seba hľadala na Instagrame, ktorý je mojim obľúbeným social médiom. Cez Insta stories sa k followerom dostávam najbližšie a to ma baví. Dúfam, že bavím aj ja ich, haha.

 

Okrem toho, že sa staráš o svoj foodblog, venuješ sa aj fotografii. Čo okrem jedla fotíš najradšej?

Som rada, že sa niekto zaujíma čo fotím aj okrem jedla pretože mám pocit, že som sa v Bratislave týmto veľmi zaškatulkovala. Mňa baví fotografia ako taká. Takže nefotím iba chutné jedlo v podnikoch ale viac ma dokonca baví streetphotography a zachytávanie atmosféry na akomkoľvek mieste. Najradšej iba splývam s ľudmi, aby si ma nikto nevšimol a popritom si fotím to čo ma zaujme. Nebaví ma fotografia, kde je všetko predpripravené, nastylované, rada zachytávam krásu reality.

 

 

Otázka pre teba ako foodblogera: Čo rozumieš pod pojmom zdravý životný štýl?

Pre mňa osobne je zdravý životný štýl na dlhšiu tému. Nie som zástancom extrémnych smerov, nepreferujem určitú potravinu pred ostatnými a skôr je to všetko o racionálnom stravovaní a  pochopení toho čo nám jedlo dáva a prináša. Samozrejme k zdravému životnému štýlu patrí aj dostatok pohybu, spánku, relaxu a záujem o duševné zdravie.

 

Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)

 

Žijeme v uponáhlanom svete, kde sa väčšina ľudí stravuje fastfoodmi, aj keď vyzerá, že postupne sa to mení a ľudí viac zaujíma to, čo jedia. Vnímaš to podobne?

Áno, tiež mám pocit, že sa to postupne mení. Hlavne mladým ľuďom záleží na tom, čo jedia len veľakrát sa nechajú učarovať jedným stravovacím smerom s dôverou v to, že to je to najzdravšie, čo môžu pre svoje telo urobiť, mýlia sa. Netreba veriť tomu čo má najväčší hype na internete a začať sa o stravu zaujímať naozaj sám za seba. Prečítať zopár kníh a uvažovať zdravým rozumom. Ak nemajú čas variť, nič neskazia dostatočným prísunom vody, zeleniny, ovocia a ak sa stravujú vonku, tak výberom tej najzdravšej varianty, ktorá je v ponuke. Uprednostňovanie celozrnných obilnín a strukovín pred pečivom tiež nie je na zahodenie. 

 

 

Tvoj názor na diéty je aký?

Ja osobne diéty veľmi neuznávam. Hlavne nie tie, ktoré uprednostňujú určitú surovinu alebo zakazujú sacharidy či podporujú veľa bielkovín. Človek si musí osvojiť určitý štýl, ktorý ho bude baviť.  Podľa mňa by sme sa nemali drasticky obmedzovať. 

 

Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)

 

Takže neresti, akými sú napríklad sladké kalorické bomby alebo chutné burgre neodmietneš?

Tak ako väčšina mladých ľudí, aj ja si občas v piatok večer rada vypijem víno v “Bermudskom trojuholníku” u nás v Bratislave. Takisto si pochutnám na francúzskom toaste na nedeľnom brunchi s kamarátkami alebo si dám klasické slovenské mastné jedlo, ktoré mi babka s láskou pripravila a nebudem mať výčitky. Pretože viem, že väčšina mojej stravy je zdravá, hodnotná, sezónna, lokálna a vyvážená. Ak nemám viac ako dva dni šalát alebo čerstvú zeleninu tak mám na ňu neprekonateľnú chuť, už sa zdravá strava stala mojou súčasťou a myslím, že to dokáže každý aj bez diét. To, že uznávame zdravý životný štýl neznamená, že musíme prestať žiť, veľa ľudí to vníma ako veľké obmedzenie.

 

 

Zameriavaš sa predovšetkým na lokálne potraviny? Kam by si odporučila ísť nakúpiť najlepšie sezónne ovocie alebo zeleninu? Máš obľúbené trhy v Bratislave? 

V Bratislave sa dá už naozaj vyberať. Cez leto som najradšej chodila na Miletičku keďže som to mala na skok od bytu. Takisto sa môžte vybrať na trh na Žilinskej, pri Medickej záhrade, Petržalské trhovisko alebo ak je škaredšie počasie, určite sa môžte zastaviť vo Fresh Markete či každú sobotu v mojej obľúbenej Starej Tržnici. Myslím, že ak budete hľadať, tak na každom sídlisku si nájdete svojho obľúbeného stánkara s lokálnou zeleninou a ovocím.

 

 

Nerozmýšľala si nad vlastnou knihou alebo magazínom? Alebo uprednostňuješ skôr online formu?

Knihu mám v hlave ale neberiem to ako cieľ alebo plán do budúcnosti. Skôr by to tak zahrialo pri srdci možno. Určite by to ale nebola kniha iba o receptoch, ale možno aj trošku o mojom postoji k životu, k situáciám, ktoré nás posúvajú a k sebe samej pretože po tridsiatke a po tom, čo som posledný rok prežívala som sa toho veľa naučila. Myslím, že to sú dôležitejšie témy ako recepty na koláčiky, ktorých sú na blogoch tisíce. A čo sa týka magazínu. Bola som súčasťou niečoho krásneho, vydali sme 3 online čísla Mak magazínu, ktorý som brala ako peknú prácu a alternatívu k foodovým časopisom, niečo čo vie ponúknuť viac. Bohužiaľ, tento projekt na určitý čas zanikol, minimálne ja už sa v ňom nevidím. Som zvedavá čo vytvoria dievčatá, s ktorými som spolupracovala, určite sa nestratia a úprimne im držím palce!

 

 

Začala si sa venovať aj športu. Išlo to ruka v ruke so zdravou stravou? Alebo je za tým iná motivácia?

Nie, nie. Musím sa priznať, že 30 rokov som nemala k športu žiaden vzťah. Áno, hýbala som sa, chodila som veľa pešo, cez leto som rada cvičila jógu v Medickej záhrade. Ale až túto jar keď som potrebovala násť samú seba, vyrovnať sa s rozvodom a zabudnúť na problémy, som zistila, že vypnutie v posilovni je to čo mi pomáha aj keď som to vždy odsudzovala. Prvé mesiace som to preháňala, každý pracovný deň som cvičila jednu až dve hodiny ale vôbec sa to neodrážalo ani na váhe, ani na centimetroch. Potom som zvoľnila, prestala riešiť a začali sa ukazovať výsledky. Vyrysovanejšie brucho, užšie stehná, nadvihnutý zadok a hlavne posilnený chrbát. Momentálne som trošku pribrzdila, pretože riešim sťahovanie do Prahy, mesiac som sa snažila prispôsobovať štyrom ďalším ľuďom v byte, všetko bolo nové. Ale už mám svoje bývanie, vlastnú pohodu tak sa teším znova na cvičenie. 

 

Odkiaľ čerpáš recepty? 

Recepty bývajú takou zmeskou toho, čo som niekde zahliadla s ingredianciami čo nájdem na trhu, objavím v chladničke alebo na ktoré mám chuť.

 

Najobľúbenejšie jedlo?

Nemám obľúbené jedlo. Som veľmi nerozhodný typ človeka takže takúto odpoveď po mne nemôžte chcieť. V lete šaláty, v zime dobrá hustá polievka.

 

Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)

 

Potravina, bez ktorej by si sa vo svojej kuchyni nezaobišla?

Tak nezaobišla by som sa asi určite bez soli. Ale takisto bez dobrého rastlinného oleja, rastlinných mliek, orechov, semienok, ovsených vločiek, veľa druhov zeleniny a banánov. A takisto rukola nesmie chýbať v mojej chladničke! Kamarát si zo mňa robí srandu, že pripravujem iba kaše a šaláty, takže suroviny na to mi nikdy nesmú chýbať, haha.

 

Často aj cestuješ a tvoje kroky určite vedú aj do zahraničných reštaurácií. Máš konkrétnu obľúbenú zahraničnú kuchyňu?

Nie som typ, ktorý letí celý deň do exotiky a skúša nové chute. Ja mám najradšej európsku kuchyňu a hlavne slovenské suroviny. Ak ale môžem za seba povedať, kde mi najviac učarovalo jedlo za poslednú dobu, tak to bude pre mňa prekvapivo Londýn. 

 

Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)

V podstate máš jedno z tých novodobejších moderných povolaní. Čo by si robila kedy si sa nevenovala tomuto? Máš predstavu?

Tak teraz si ma dostala! Nemám potuchy čo by som robila. Asi by som niečo vyrábala, s tým mám skúsenosti alebo by som sa trápila v kuchyni a bola kuchárkou, ako som to plánovala pred rokom a urobila som si aj kurz na kuchára. Čo určite viem je, že by som si dokázala zarobiť čímkoľvek. Som pracovitá, ale ako sa poznám, aj tak by som vždy hľadala nejakú obkľuku, aby som nemusela chodiť na osem hodín do práce. Aj keď veľakrát mi chýba kolektív, keďže mám väčšinou homeoffice ale rutina a stereotyp v práci, to nie je pre mňa.

 

Šikovná foodblogerka z Bratislavy inšpiruje milovníkov jedla, vášnivých cestovateľov či vyznávačov zdravého životného štýlu (Rozhovor)

 

Nejaké projekty alebo ambície do budúcnosti? 

Pravdupovediac, momentálne nemám žiadne ambície, čo sa týka tohto blogerského sveta. Robím čo ma baví, niekedy viac, niekedy menej. A riešim teraz skôr osobnejšie veci v živote, aby som bola v pohode a tým pádom mohla ľuďom ponúknuť viac zo seba.

 

Kai, ďakujeme ti za rozhovor! Prajeme ti hlavne nech sa ti darí a nech si v živote spokojná. Je niečo, čo by si na záver odkázala našim čitateľom? 

Veľa síl pri psychickej príprave na zimu. Pretože ja osobne vždy ťažko nesiem koniec leta. A ak ma čítajú, nech mi nechajú feedback, aby som vedela čo ich baví a kam sa posúvať. Ďakujem za rozhovor.

 

Viac si pozri na jej Instagrame alebo blogu

 

 

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Tagy: blog, food, foodblog
Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.