Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2017, 15:54
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Navždy nás opustil Marián Varga. Slovensko tým prišlo o ďalšiu významnú osobnosť svojej kultúry

HUDBA SMRŤ
Uložiť Uložené

Bývalý člen Prúdov či Collegium Musicum skonal vo veku 70 rokov.

Len nedávno zomrel dlhoročný šéf Lúčnice Štefan Nosáľ a už tu máme ďalšiu smutnú správu. Po ťažkej chorobe dnes vo veku 70 rokov skonala ďalšia z popredných osobností slovenskej kultúry, hudobník Marián Varga. Rodený Skaličan po sebe zanechal množstvo skvelej a najmä poctivej práce. Po skončení konzervatória sa stal členom skupiny Prúdy, rockovej formácie združenej okolo frontmana Pavla Hammela, s ktorou v roku 1969 nahral legendárny album Zvoňte, zvonky. Okrem toho založil prvú artrockovú slovenskú formáciu Collegium Musicum, ktorá sa okrem klasickej hudby venovala aj vlastnej tvorbe a v rámci svojho žánru patrila nielen medzi domácu, ale aj svetovú špičku.

Mariána Vargu v posledných rokoch trápili zdravotné problémy. K problémom so žalúdkom a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc tiež rakovina, ktorá ho pripravila o množstvo síl. Bigbítová legenda napriek tejto situácií nepriaznivej prognóze statočne vzdorovala a bojovala do posledných chvíľ. Naposledy sa Varga objavil na verejnosti počas festivalu Pohoda. Hoci už nie je medzi nami, kvantum kvalitnej hudby, ktorú po sebe zanechal, tu ostáva aj naďalej. V dobe súčasnej modernej hudby, toľkými milovanej a zároveň nenávidenej, nie je na škodu zaspomínať aj na časy, kedy namiesto počítačov tvorili hudbu praví muzikanti za klávesami, bicími či gitarou v ruke. Odpočívaj v pokoji, maestro. 

Domov
Zdieľať
Diskusia