Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2017, 20:05
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Nezávislý grafik a študent dizajnu naznačuje, ako bude vyzerať športové BMW v dobe elektromobilov

TECH BMW
Uložiť Uložené

Model iM2 kombinuje tradičné dynamické krivky a futuristické detaily z modelov i3 či i8.

Ako už postrehol hádam každý, automobilový priemysel sa čoraz viac upriamuje smerom alternatívnych pohonov, pričom číslom jedna v danej problematike je momentálne elektromobilita. V súčasnosti tak pomaly každá automobilka ponúka okrem konvenčných modelov a pohonov aj hybrid, mild-hybrid, plug-in hybrid či čisto elektrický automobil. Výnimkou nie je ani BMW, ktoré dokonca čoraz hlasnejšie hovorí o tom, že príde čas, kedy sa aj vrcholné modely uberú cestou elektrického pohonu. Žiaľ, taká bude pravdepodobne budúcnosť a je asi zrejme, že skôr či neskôr nás tento "osud" neminie. V tejto dobe však síce Mníchovčania ponúkajú hneď niekoľko plne elektrických modelov, na samotné M-ka rad zatiaľ nedošiel. Istý nezávislý grafik a dizajnér z Mexika, David Olivares však prišiel s víziou, ako budú možno budúce emkové bavoráky vyzerať.

Študent dizajnu nám svojím počítačovým výtvorom naznačujú pravdepodobne blízku budúcnosť. Ako základ k jeho dielu poslúžilo ostré BWM M2, teda šoférsky azda najlepší a najdôvernejší model značky, ktorý odkazuje na minulosť. Exteriér výtvoru pod názvom iM2 však pretvoril do úplne novej podoby, ktorá kombinuje tradičné dynamické krivky a niektoré futuristické detaily z modelov i3 či i8. Z masky sa tak vytratili klasické ľadvinky, keďže konvenčný chladiací systém elektromobil nepotrebuje. Celok je postavený na 20" kolesách, nechýbajú krátke previsy a agresívne línie, pribudla však čierna strecha dotvárajúci finálny vizuál. Samozrejme, najväčší otáznik vysí nad pohonom. V najbližších rokoch sa čisto elektrického pohonu v modeloch M určite nedočkáme, ak sa tak ale následne stane, BMW nemôže nechať nič na náhodu. Extrémne veľký dojazd u športového auta nie je veľmi prioritný, automobilka však bude musieť ponúknuť veľmi zaujímave rýchlostné parametre a celkovú dynamiku, lebo po zvukovej stránke 3-litrový šesťvalec asi ničím nenahradí. Nechajme sa ale prekvapiť, mexický dizajnér totiž naznačuje, že dizajnovo môže budúci športový elektromobil zaujať.

Domov
Zdieľať
Diskusia