Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2017, 23:16
Čas čítania 0:00
Dominik Ján M.

Honba za mocou priviedla obávaného politika do hrobu. Kto bol v skutočnosti veľký muž z románu Ako chutí moc?

ZAUJÍMAVOSTI POLITIKA
Uložiť Uložené

Skutočný príbeh zo známeho pamfletu od Ladislava Mňačka.

Maturita zo slovenského jazyka vyžaduje okrem znalostí z gramatiky aj vedomosti o veľkom počte povinných diel. Každý maturant, ktorý sa pripravuje na nadchádzajúcu odpoveď, preto určite pozná politický pamflet od slovenského spisovateľa Ladislava Mňačka. Patrí medzi jedno z diel, ktoré sa určite oplatí prečítať. Jeho názov je Ako chutí moc.

Príbeh tohto románu sa točí okolo postavy spomínanej ako veľký alebo mŕtvy muž. Skutočné meno štátnika nie je v príbehu odhalené, čím Mňačko poukazuje na jeho bezvýznamnosť. Rozprávačom je prominentný fotoreportér Frank, vykresľujúci život a charakter zosnulého šéfa kabinetu.

Opisuje, ako sa mŕtvy zmenil z odvážneho a nebojácneho veliteľa partizánskeho oddielu počas SNP na politickú mŕtvolu. Mňačko vo svojom diele poukázal na podobné vlastnosti vtedajších politikov a negatíva totalitného režimu. Obsahuje mnoho myšlienok uplatniteľných aj v súčasnosti.

Obete masakru v Kremničke po potlačení Slovenského národného povstania.

Honba za mocou priviedla obávaného politika do hrobu. Kto bol v skutočnosti veľký muž z románu Ako chutí moc?
Zdroj: wikipedia.com

Menej známy je fakt, že mŕtvy muž nie je úplne vymyslený. Táto postava je založená na politikovi s menom Štefan Bašťovanský. Narodil sa 7. februára 1910 v Budapešti. Ako politik vykonával funkciu generálneho tajomníka KSS od septembra 1945. Do funkcie ho dosadil ďalší vplyvný politik Viliam Široký, ktorého príkazy z Prahy napĺňal v súčasnom hlavnom meste Slovenska.

Odporúčané
Zázrak v Raslaviciach? Neexistujúce ihrisko sa za tri týždne zmenilo na nepoznanie, presvedčili sme sa o tom osobne Zázrak v Raslaviciach? Neexistujúce ihrisko sa za tri týždne zmenilo na nepoznanie, presvedčili sme sa o tom osobne 5. marca 2024, 16:50

Bašťovanského najvýznamnejší moment prišiel v roku 1951. Počas februára, na zasadnutí širšieho vedenia KSČ, odovzdal správu o odhalení sprisahania niektorými jej členmi. Konkrétne obvinil Gustáva HusákaVladimíra Clementisa spolu s ďalšími politikmi. Netrvalo však dlho a ŠtB uväznila aj Rudolfa Slánskeho, šéfa Bašťovanského. Jeho čas sa začal krátiť.

Gustáv Husák (druhý zľava) na fotografii s nemeckými politikmi. 

Honba za mocou priviedla obávaného politika do hrobu. Kto bol v skutočnosti veľký muž z románu Ako chutí moc?
Zdroj: Deutsches Bundesarchiv, wikipedia.com

Hoci rozdúchal boje v KSČ, sám sa stal ich obeťou. Po 8 mesiacoch od zasadnutia širšieho vedenia KSČ Bašťovanského zosadili z funkcie. Už bol iba jeden z rezortných tajomníkov Ústredného výboru Komunistickej strany Československa. Ani tu sa dlho neudržal, už v decembri bol presunutý do Slovenského pedagogického nakladateľstva. Bašťovanský počas vojny tajne infiltroval HSĽS a jeho prihláška bola neskôr použitá proti nemu.

Logo Komunistickej strany Československa.

Honba za mocou priviedla obávaného politika do hrobu. Kto bol v skutočnosti veľký muž z románu Ako chutí moc?
Zdroj: Ericmetro, wikipedia.com

Počas vojny sa podieľal na odboji. Bojoval v partizánskom oddiele a na ministerstve dopravy ako infiltrovaný úradník. Túžba po moci sa mu nakoniec stala osudnou. Keď jeho kolegov začali súdiť, vedel, že je už neskoro. V novembri 1952, desať mesiacov po jeho poslaneckej rezignácii, ho našli mŕtveho vo vlastnom byte. Policajní vyšetrovatelia vylúčili cudzie zavinenie a uzavreli prípad Bašťovanského ako samovraždu. Vzhľadom na situáciu vo vtedajšom Československu sa historici domnievajú, že sa stal obeťou politickej vraždy.

Slovenská vojenská stráž.

Honba za mocou priviedla obávaného politika do hrobu. Kto bol v skutočnosti veľký muž z románu Ako chutí moc?
Zdroj: Willi Ude, wikipedia.com

Mňačko, ako bolo spomenuté v úvode, vykreslil postavu mŕtveho ako bezvýznamného politika, ktorý kvôli svojej vlastnej túžbe po moci od seba odohnal všetkých priateľov a rodinu. Podpísal si ňou aj svoj ortieľ, rovnako ako Bašťovanský. V Košiciach je po ňom pomenovaná ulica na sídlisku Ťahanovce. Naskytá sa otázka, či si to tento politik totalitného režimu naozaj zaslúži.

Domov
Zdieľať
Diskusia