Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2022, 9:30
Čas čítania 5:32
Ema Stanovská

Otrasné šarlatánske praktiky: biorezonancia – pseudoterapia, ktorou možno „oblbli“ aj vášho známeho

ZDRAVIE ALTERNATÍVNA MEDICÍNA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vedúci oddelenia mikrobiálnej genetiky SAV a vedec roka 2020 Imrich Barák nám vysvetlil, prečo je biorezonancia len „šamanská metóda“.

Odstráni z tela všetky parazity, vírusy, plesne a baktérie, zmierni príznaky autoimunitných porúch, chronických zápalov a reumatických problémov, zbaví ťa hormonálnej nerovnováhy a pomôže ti s chudnutím. Dokonca sa vďaka nej zbavíš chuti na sladké, cigarety aj alkohol. To však nie je všetko.

Liečba sľubuje kompletnú detoxikáciu a harmonizáciu celého tela aj psychiky. Vraj jednoznačne zaberie – je totiž založená na tisícky rokov starom učení čínskych mudrcov! Ale keby náhodou nezabrali ani hodiny terapie za stovky eur, nezúfaj, stále je tu odčervovacia kúra.

Reč je o biorezonancii – alternatívnej terapeutickej metóde, ktorá sľubuje doslova zázraky. Nech ťa už trápi čokoľvek, frekvencie odhalia problém a odstránia ho. Zdá sa ti to podozrivé? Potom ťa možno prekvapí, že veľa ľudí tejto terapii stále verí, dokonca viac ako klasickej medicíne.

Aby sme zistili, čo si o tomto „zázračnom prístroji“ myslí odborník, obrátili sme sa na molekulárneho biológa Imricha Baráka, ktorý pôsobí ako vedúci oddelenia mikrobiálnej genetiky v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV). 

Imrich Barák.
Imrich Barák. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Čo je biorezonancia?

Biorezonancia je „terapeutická metóda“, ktorá spadá do alternatívnej medicíny. Ide o nevedecký koncept založený na predstave, že každý organizmus (vrátane buniek a patogénov) má určitú vlnovú dĺžku. Biorezonančný prístroj má obsahovať databázu frekvenčných dĺžok, vďaka ktorej by mal vedieť v organizme nájsť a odstrániť patogény, ako aj liečiť ochorenia rôzneho druhu. Cena jednej terapie sa líši v závislosti od konkrétnej firmy a prístroja – od desiatok eur až po stovky.
 

„Nie je to nič iné len blikajúca krabička. Prirovnal by som to k šamanským metódam,“ hovorí Barák, ktorý pred štyrmi rokmi urobil experiment, ktorý mal zistiť účinnosť biorezonancie. Spolupodieľal sa aj na dokumentárnom filme Investigátori – Biorezonancia. „Oslovili ma vedci z ústavu merania, pretože chceli zostrojiť vlastný prístroj. Keď som im povedal, že biologicky je to úplná hlúposť, namietali, ako to môžem povedať o niečom, čo stojí 90-tisíc eur.“

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Experiment urobili jednoducho. Imrich Barák umiestnil do skúmavky dva druhy baktérií a výskumníci mali pomocou biorezonančného prístroja stanoviť, ktoré to sú. Keďže to nevedeli, Barák im povedal, nech ich pomocou frekvencie aspoň zabijú. Neúspešne. 

„Keď ten prístroj nevie rozpoznať dve baktérie v skúmavke, ako môže identifikovať tisíce rôznych baktérií v ľudskom tele?“ pýta sa Barák a poukazuje na to, že choroboplodné baktérie a telu prospešné baktérie sú často takmer identické. „Smrteľná baktéria Bacillus anthracis je na 95 percent identická s probiotickou baktériou, ktorú môžeme jesť. Odlišuje ich niekedy len pár génov. Ako ich môže rozpoznať nejaká frekvencia?“

Biológ vraví, že ho vyslovene „vytáčalo“, že musí robiť takýto experiment. „To je podobné, ako keby niekto doniesol skriňu, tvrdil, že je to auto, a ja by som musel dokázať, že to auto nie je,“ hovorí Barák s tým, že existujú oveľa spoľahlivejšie a rýchlejšie metódy, ako identifikovať nejaký patogén. 

„V mikroskope vidím každú bunku detailne na desiatky nanometrov. Keď potrebujem stanoviť hocijakú baktériu, firma mi to zistí za 4 eurá pomocou sekvenácie špecifických DNA úsekov. A sekvenovanie DNA je v súčasnosti veľmi dostupná metóda v podobe servisu. Aj náš ústav má takýto servis – na vrátnici máme schránku, z ktorej každý deň vyberá kuriér DNA vzorky na sekvenovanie, ktoré potom pošle do Nemecka. O dva dni môžem mať v počítači sekvenciu DNA, ktorú som im poslal.“

„Diagnostikuje“ aj smrteľné choroby

Na (ne)účinnosť biorezonančných prístrojov si posvietila aj česká relácia A dosť! Biorezonančnú terapiu anonymne podstúpila parazitologička Iva Kolářová. Prístroj v jej tele odhalil množstvo ochorení a patogénov vrátane smrteľnej naeglerie, ktorú v Česku nik nemal už 50 rokov. Terapeutka Oxana Shatilová jej navyše oznámila, že smrteľnú baktériu nemá len ona, ale aj celá jej rodina, a povedala jej, aby priviedla aj ostatných príbuzných. Na záver jej predpísala odčervovaciu kúru.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Testy napokon odhalili, že Kolářová je úplne zdravá. Keď moderátor Jan Tuna s výsledkami konfrontoval samotnú terapeutku, odmietla tvrdenia, že ide o podvod, a povedala, že zázračnej sile frekvencií verí. Vysvetľovala to tým, že „atóm má duchovnú energiu“ a „prístroj meria energetické telo, nielen fyzické“. 

Uvítacia stránka terapeutky Oxany Shatilovej.
Uvítacia stránka terapeutky Oxany Shatilovej. Zdroj: zapperaa.cz

Slovenská „biolekárka“ Naďa Šoltýsová (ktorá ponúka 2-hodinovú „terapiu“ za 100 eur), opísala metódu na svojom webe takto: „Bunky nášho tela vytvárajú jemné elektrické impulzy, ktorými komunikujú s ostatnými bunkami. Bunky nepretržite vysielajú a zároveň odpovedajú na tieto impulzy, respektíve signály. Tieto signály sú vo forme vibrácií, pričom vibrácia buniek u chorej osoby sa líši od zdravej.“

Podľa Imricha Baráka je to absolútny nezmysel. „Žiadna baktéria nerezonuje, respektíve nemá merateľnú vlnovú dĺžku. Nie je tam žiadny súvis. Pomiešajú slovník z fyziky, biológie, medicíny a vedci len žasnú, že tomu dokáže niekto uveriť. Vypovedá to asi aj o úrovni nášho vzdelania, respektíve našej schopnosti kritického myslenia.“

Metódam alternatívnej medicíny veria aj mnohí študovaní lekári a vedci. Niektorí naletia do takej miery, že sú ochotní kúpiť si biorezonančný prístroj za desiatky tisíc eur, pravdepodobne na úver. Lekári sa v tom podľa Baráka nemusia vyznať, ak nemajú navyše prírodovedecké vzdelanie. S výrobcom sa dohodnú, že prístroj môžu vrátiť, ak „biznis“ nebude úspešný. V opačnom prípade sa dohodnú na mesačných splátkach a „šamanská firma“ pekne zarobí. 

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Paradoxom je, že samotní výrobcovia väčšinou nie sú schopní dokázať, že prístroj funguje. „Režisér spomínaného dokumentárneho firmu Peter Pokorný šiel spolu s vedcami do Nemecka za výrobcom konkrétneho prístroja, ktorý sme skúmali. Keď sa ho pýtali, ako funguje, nevedel to vysvetliť,“ vraví Barák.

Ako je možné, že niektorým pomohla?

Už vieme, že biorezonancia žiaden patogén ani chorobu neodhalí a už vôbec ju nevylieči. Jeden účinok však môže mať – placebový efekt. „Povedzme, že na rezonanciu príde pacient, ktorý má nejaké zdravotné problémy. Terapeut sa s ním rozpráva hodinu, pretože má z neho priamy profit. Už to je pre pacienta neskutočne pozitívne. Všimne si, že terapeut tomu prístroju verí, začne mu teda veriť aj on. Čiže môže to zapôsobiť ako úžasné dvojité placebo,“ vysvetľuje Barák.

To je aj dôvod, prečo biorezonancia mnohým ľuďom skutočne pomohla – niektorých jednak primala k zmene životného štýlu, iní profitovali z placebového efektu. Neznamená to však, že by si mal platiť stovky eur za alternatívnu frekvenčnú terapiu. Áno, na chvíľu ti to možno pomôže, ale ten istý účinok by ti pravdepodobne priniesol aj rozhovor s kamarátom. 

Veľa chorôb má podľa molekulárneho biológa pôvod v našej hlave. Pesimisti a ľudia, ktorí žijú v strese a stále sa niečoho boja, sú chorí oveľa častejšie ako optimisti. Optimisti, ak na nich niečo lezie, si hlavou dokážu „nabudiť“ imunitný systém, ktorý môže infekciu potlačiť. Ak by boli v strese, choroba by sa im možno prejavila naplno. 

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Biorezonancia je teda neúčinná, v lepšom prípade môže pri menších problémoch mierne pomôcť (ako placebo). Nesie však so sebou jedno veľké riziko, ktoré môže pacientov dokonca ohroziť na živote. Ak má niekto vážne ochorenie a „rezonančný terapeut“ mu nahovorí, že napríklad nemusí brať antibiotiká, prípadne chodiť na chemoterapiu, lebo mu stačí odčervovacia kúra, môže aj zomrieť. „Rakovinu či zlomenú nohu vám len placebo asi nevylieči,“ vraví Barák.

Dezinfo šarlatáni

Prečo tomu teda ľudia veria a prečo sú ochotní takýmto spôsobom vyhadzovať peniaze do luftu? „Niektorých ľudí sklamal zdravotný systém. Nie je to tým, že by sme mali zlých lekárov, ale oni sú v zlom systéme. Sú podfinancovaní, v strese a nestíhajú. Pacienti si potom povedia: Lekár sa na mňa ani nepozrie a táto terapeutka sa so mnou hodinu rozpráva, má zázračný prístroj a ešte mi aj ponúkne liečenie. Komu skôr uveríte?“ vysvetľuje Imrich Barák.

Problémom však podľa neho je aj chybné nastavenie mysle celej spoločnosti a spoliehanie sa na skratkovité riešenia. „Ľudia si myslia, že môžu robiť so svojím telom hocičo, hoci si ho aj zhumpľovať, veď nejaká tabletka mi pomôže. Tabletkami si však môžu privodiť iný problém, ktorý musia riešiť ďalšou chémiou. Za lekárom idú často až vtedy, keď už majú vážne ťažkosti. Ľudia berú neskutočné množstvo liekov, namiesto toho, aby sa lepšie starali o svoje zdravie.“

Viera v šarlatánske metódy alternatívnej medicíny nemá ďaleko ani od dezinformácií o covide a vakcínach. „Je to malý, 29-proteínový vírus a pozrite sa na celosvetovú dezinformačnú scénu. Často napríklad vytiahnu niečo, čo je problematické, niečo, na čo veda zatiaľ nemá odpoveď, a nafúknu to. Ak odhalíme ich klamstvo, svoju teóriu prerobia tak, že spochybnia niečo iné. Niekedy sa zdá, ako keby to bol boj s veternými mlynmi.“

Odporúčané
Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? 5. apríla 2024, 9:30

„Ak im poviete, že frekvencie baktériu neodhalia, povedia vám, že ju deteguje schopnosť človeka, ktorý prevádzkuje biorezonančný prístroj, preto biorezonanciu nemôže robiť každý. Niekedy proste nemá žiaden zmysel argumentovať. Má však zmysel vysvetľovať ľuďom, že biorezonančný prístroj určite nie je spôsob, ako liečiť ochorenia. Je to len spôsob, ako vytiahnuť peniaze z vrecka potenciálneho pacienta,“ uzatvára Imrich Barák.

Domov
Zdieľať
Diskusia