Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2017, 12:15
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Čína podporuje obnoviteľnú energiu po svojom. Toto je najroztomilejšia solárna farma na svete

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Cieľom je poukázať na problémy našej planéty a zároveň o nich upovedomiť aj tú najmladšiu generáciu.

Slovensko zažilo menší boom solárnych panelov už pred pár rokmi, kedy ešte bolo možné získať tie slávne dotácie a v konečnom dôsledku išlo len o bezduchý biznis. Inde vo svete sú však solárne panely považované za veľmi zásadné riešenie, ktoré podporuje obnoviteľnú energiu, čím pochopiteľne šetrí vyčerpateľné zdroje. To si našťastie veľmi dobre uvedomujú napríklad v Číne, kde v rámci rozvojového programu OSN vznikol zaujímavý projekt s možno nie úplne vidieľnou, no predsa hlbokou myšlienkou. Solárne panely totiž spoločnosť poskladala do tvaru obrovskej pandy, ktorú je dokonca možné vidieť aj z lietadla a prakticky ide o taký ich podpis, keďže firma nesie názov Panda Green Energy.

Jej cieľom je v prvom rade pomôcť našej planéte a v tom druhom vzbudiť záujem o túto problematiku aj v tých najmladších jedincoch, ktorí by rovnako mali myslieť na to, že o životné prostredie sa musíme zaujímať. Panda je zároveň národným symbolom Číny. Čierne časti pozostávajú z monokryštalických kremíkových solárnych článkov a tie zvyšné sú tvorené tenkými filmovými solárnymi článkami. Tento projekt vybudovaný neďaleko mesta Datong by mal ušetriť viac ako 1000 miliónov ton uhlia a emisie uhlíka sa podľa portálu Inhabitat majú znížiť o skoro 3 milióny ton. V samotnej elektrárni je zriadené aj centrum, kam sa budú chodiť školáci učiť o dôležitosti a výhodách solárnej energie.

Pri tejto konkrétnej snímke pravdepodobne nejde o reálne prevedenie ale skôr o umelecký render z roku 2016.

Čína podporuje obnoviteľnú energiu po svojom. Toto je najroztomilejšia solárna farma na svete
Zdroj: PANDA GREEN ENERGY GROUP
Domov
Zdieľať
Diskusia