Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2017, 11:05
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Sony zase raz nechalo na E3 konkurenciu ďaleko za sebou a ukázalo epicky vyzerajúce hry. Užite si Spider-Mana, Days Gone či veľkolepé God of War

TECH
Uložiť Uložené

The Last of Us 2 sme nevideli, ale Sony nás potešilo celkom inými titulmi.

Posledné roky Sony jednoducho vládne. Či už je to hardwarom alebo softwarom, vždy je pár krokov pred konkurenciou. Tento rok sa to zmení, keďže Microsoft bude mať po čase znova lepšiu konzolu, no s hrami to v zelenom údolí nie je až také ružové. Neradi sa prikláňame len na jednu stranu (a Microsoftu sme celý ten čas verili a držali palce, čo je cítiť aj v článkoch), no keď si porovnáme Sea of Thieves, Crackdown 3 či Forzu s Days Gone, God of War a Detroit: Become Human... asi ste pochopili, kam tým mierim. Exkluzivity sú stále na strane Sony, hoci s nimi tento rok šetrila. Zdá sa mi však, že sme sa dočkali ešte menej kecov než naposledy, a pritom sa na Shawna Laydena (CEO Sony v USA a prakticky CEO Sony Worldwide) pozerá tak dobre. Pôsobí extrémne profesionálne a zároveň priateľsky. Na Sony konferencie sa jednoducho pozerá úžasne. Sú plné hier, exkluzivít a prekvapení a inak tomu nebolo ani tento rok.

Rovnako ako minulý rok, aj tentoraz začala konferencia hudobným predstavením (snáď sa Ubisoft pozeral a pochopil, že ďalšie Dance Central a Let’s Dance už na E3 neznesieme). Síce to bolo slabšie ako God of War pred 12 mesiacmi, no stále to bolo príjemné. Hudba pochádzala z Uncharted: The Lost Legacy. Pôvodne malo ísť o datadisk k Uncharted 4, no nakoniec sa z toho vykľul samostatný titul. V hre preberieme oťaže nad Chloe Frasier, hrdinkou známou hlavne z druhého dielu série, no je možné, že si zahráme aj za Nadine Ross, antagonistku štvrtej časti, keďže práve s ňou bude Chloe spolupracovať. Po dnešku už navyše poznáme aj záporáka a podľa mňa vyzerá úžasne a niečo mi hovorí, že si ho zapamätáme. Viac vám ale napovie gameplay trailer nižšie. 

Pokračovali sme s Days Gone, ktoré aj po roku vyzerá nádherne a hlavne zábavne. Množstvo originálnych herných mechanizmov vytvára dojem, že titul od Bend Studios (Syphoon Filter) nás posadí na zadky, hoci stále veľa nevieme o príbehu. Očakávaná post-apo akcia sa v oboch prezentáciách sústredila na gameplay, akciu a streľbu. Nevideli sme nič zo survival štýlu hry, craftingu, postáv a tak ďalej. Už teraz však môžeme s pokojným svedomím prehlásiť, že to bude veľkolepá hra. Hocičo iné bude považované za sklamanie. Zombie grizzly, hordy nemŕtvych v šprint móde a nádherný svet? A to sme z Days Gone vlastne až tak veľa nevideli.

Keďže sme chceli remastery a PS1-PS2 klasiky, remaster (alebo remake) milovaného a hlavne kritikmi nesmierne uznávaného Shadow of Colossus nás potešil ako máločo počas posledných dní. Užite si gameplay zábery a tešte sa na jednu z najlepších hier roka 2018. Podľa špekulácií z posledných týždňov sa mala ohlásiť aj nová Monster Hunter hra. Stalo sa tak skutočnosťou, a tak sa môžete pozrieť na gameplay trailer pre návrat legendárnej série pre PC, Xbox a PS. Zmieniť musíme aj ohlásenie príbehového DLC (tak predsa len) pre Horizon: Zero Dawn. Snáď nám skráti čakanie a pokračovanie. Titul sa nám veľmi pozdával a neboli sme sami. Jedna z najlepších hier roka rozhodne prekvapila všetkých z nás a už sa nevieme dočkať, ako sa k nej vrátime. Všetko podstatné o príbehovom dodatku Frozen Lands (má vyjsť ešte tento rok) nájdete v ohlasovacom traileri nižšie. 

Mierne si oddýchneme. Avšak, nie veľmi. Síce bude reč o VR tituloch, no zdá sa, že Sony sa rozhodla naliať do tvorby VR hier slušné penazie a výsledok je cítiť. Novoohlásené tituly budú určite ďalším dôvodom na kúpu headsetu a my dúfame, že v nastolenom trende budú vývojári a japonská spoločnosť pokračovať. 

Smerujeme do finále. Najlepšie si necháme na koniec a radi vám predstavíme Spider-Mana od Insomniac Games (Ratchet and Clank). Úprimne, čakal som niečo iné, ale zároveň som spokojný. Štýl skákanie a krátkych pavúčích doskokov vyriešili vývojári asi najlepšie, ako sa dalo, "lietanie" po New Yorku pôsobí úžasným dojmom, súboje vyzerajú zábavne a celé to pôsobí dojmom, že to bude fungovať. Otázne je, či budú QTE momenty (stlač toto a hento v tamten moment) markantnou zložkou gameplayu alebo ich hráč musel v tak hojnom počte využívať len pri prezentovanej časti hry. V každom prípade, na hru sa tešíme a dúfame, že podobne budú vyzerať aj zvyšné Marvel hry, keďže spoločnosť plánuje vytvoriť oveľa viac AAA titulov podľa svojich obľúbených komiksových postáv. 

Destiny neukázalo prakticky nič nové, málokoho zaujme Marvel vs Capcom Infinite a Call of Duty budeme venovať samostatný článok, takže nám ostáva už len God of War a Detroit: Become Human. Ak ste hrali predošlé tituly od Quantic Dream (Heavy Rain, Beyond: Two Souls), viete úplne presne, čo čakať od Detroit: Become Human. Až šialené množstvo príbehových odbočiek a koncov, stovky volieb dialógov a cutscén. Príbeh o vzbure androidov vedených Markusom skončí tak, ako si to želáte vy. Revolúcia v ponímaní tvorenia príbehu hráčom na základe jeho rozhodnutí je niečo, k čomu sa také Telltale asi nikdy nepriblíži. 

Na záver tu teda máme God of War. Čo vám k nemu máme povedať? Dojmy z combatu a kamery budú závisieť na individuálnych kritériách a preferenciách hráčov, ja som zatiaľ nadšený a jediná hra, na ktorú sa teším viac než The Last of Us 2 je práve God of War. Užite si zimomriavkový koniec a nádherné animácie. Vydanie je naplánované na marec-máj 2018.


Že sa vám to zdalo málo? Nuž, sme trochu sklamaní, keďže sme nevideli nič od From Software (Dark Souls, Bloodborne), Sucker Punch (Infamous), neukázal sa ani Rockstar (ale to sa dalo čakať), neohlásilo sa Crash Team Racing, nevideli sme žiadne indie tituly a mohli by sme tak pokračovať aj ďalej, no všetkých hlavne mrzí absencia The Last of Us 2. Ukážka z decembra mala byť pôvodne ukázaná už na minuloročnej E3, takže sme tak nejak dúfali, že o rok sa s hrou uvidíme znova. Zdá sa však, že na jej predstavenie je ešte veľmi skoro, rovnako ako na Death Stranding a ešte neohlásených titulov, o ktorých však vieme, že sú vo vývoji (akurát neviem, o čom vlastne budú). Predstavovať TLoU by však bolo vzhľadom na Days Gone kontraproduktívne. 

Avšak, Sony neukázalo množstvo hier počas livestreamu. Niektoré tituly dostali trailery či gameplay videá v preshow a tesne pred začatím plnohodnotnej konferencie (nasledujúce hry až do konca článku ste nemali možnosť vidieť počas konferencie od 3:00 nášho času). Reč je napríklad aj o exkluzivite Materfall od Housemarque Studios (Dead Nation, Alienation, Resogun či blížiaci sa Nex Machina). Rovnako, ako v prípade Resogunu, aj Materfall bude side-scrolling, zatiaľ čo Nex Machina sa hrá štýlom top-down (takže pohľad zhora nadol - Alienation, Dead Nation...). Materfall (august) pritom vyjde len dva mesiace po Nex Machina (jún), takže... klobúk dole Housemarque, klobúk dole. 


Gameplay pre Materfall nájdete v tomto videu v čase približne 29:30

Pozornosť púta aj Knack 2. Jednotka veľkým nevyšla a rozhodne nešlo o hru, ktorú mohli kritici a hráči ako launch titul novej konzoly chváliť. Pevne však veríme, že sa sequel vydá inou cestou a hlavne sa tešíme na coop, ktorý vyzerá zábavne. Ako to celé dopadne sa dozvieme už v septembri.

Len tak mimochodom sa ohlásila aj nová hra od tvorcov perfektného hororu Until Dawn. Volá sa Hidden Agenda a ide o kriminiálny thriller. Hrať budeme napríklad za detektívku na oddelení vrážd či štátnu zástupkyňu. Záporákom bude sériový vrah, ktorého vypočúvame. Viac vám napovie trailer nižšie. Osobne som trochu naštvaný a nechápem, prečo Sony ukázalo toľko hier mimo hlavnú konferenciu. Nakoniec, minulý rok to bolo dlhšie a nikomu to nevadilo, práve naopak. Majte na pamäti, že všetky tieto tituly boli ohlásené či ukázané pomimo. Až tak veľa silných titulov má Sony v príprave. Až na Call of Duty: WWII, Destiny 2, Star Wars: Battlefront 2 a Monster Hunter ide navyše o výhradne exkluzívne tituly, čo je slušná smršť. 

Vzhľadom na to, koľko hier sme nevideli na konferencii a boli ohlásené či po prvýkrát vôbec ukázané "akoby nič", naskytá sa otázka, či Sony tohtoročnú E3 neodfláklo, prípadne, či nebudú po PlayStation Experience potrebovať ešte jednu show, aby ukázali všetky svoje atraktívne hry a exkluzivity. Začíname sa v tom už totiž strácať. Okrem Knack 2, Uncharted, Materfall, Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom, Gran Turismo Sport, pár VR titulov či príbehové DLC pre Horizon vyjdú všetky tituly prezentované v článku až budúci rok. Sledujte nás aj naďalej, keďže pre vás z E3 ešte chystáme pár článkov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia