Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2017, 18:59
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Najhľadanejší muž Grécka už dvakrát utiekol z väzenia vrtuľníkom. Ľudí má však na svojej strane, ulúpené peniaze totiž rozdáva chudobným rodinám

ZAUJÍMAVOSTI GRÉCKO
Uložiť Uložené

Grécky Robin Hood, ako ho mnohí nazývajú, je na úteku už dlhé roky.

Vassilis Paleokostas je síce podľa gréckych úradov najnebezpečnejší muž krajiny, no fyzicky nikdy nikomu neublížil. Jeho nebezpečenstvo spočíva v svojskom ponímaní sociálneho systému a prerozdeľovania peňazí. Milióny dolárov za jeho dolapenie svedčia o štátnej nenávisti voči jeho osobe, on je však aj naďalej na úteku. Za túto skutočnosť môže najmä Vassilisova opatrnosť a pomoc od ľudí, ktorým kedysi sám finančne pomohol. Jeho pomáhanie je založené na starom známom systéme „bohatým ber a chudobným dávaj“. Aj cez to, že je Vassilis jeden z najväčších vydieračov a lupičov bánk v Grécku a na Balkáne, svoje ulúpené peniaze vždy poctivo rozdelil medzi chudobné rodiny vo svojom rodnom kraji. A utekať pred spravodlivosťou sa mu darí už takmer neuveriteľných 20 rokov. Sem tam ho polícia dolapí, no z väzenskej cely je skôr, než sa stihne patrične zabývať.  

Najhľadanejší muž Grécka už dvakrát utiekol z väzenia vrtuľníkom. Ľudí má však na svojej strane, ulúpené peniaze totiž rozdáva chudobným rodinám
Zdroj: youtube.com/eloxim81

So štátnymi úradmi, políciou a vládou bojuje už dlhé roky, z ktorých si odsedel osem rokov vo väzení, no viac času strávil na úteku a ako otvorene priznáva, dúfa, že ho ešte veľa rokov na úteku čaká. V hľadáčiku polície je 51 ročný zločinec najmä pre svoje početné únosy, ako inak bohatých a vplyvných ľudí, ktorých rodiny radi zaplatia za ich prepustenie tučné výkupné a samozrejme bankové lúpeže, no ich presný počet známy nie je, s určitosťou sa však jedná o dvojciferné číslo. Prvý útek z väzenia sa datuje ešte do roku 1991. Nasledovalo búrlivé obdobie vykrádania a špecifického prerozdeľovania peňazí. Lúpežnú šnúru prerušilo až úspešné dolapenie v roku 2000, kedy ho polícia obvinila z únosu Alexandra Haitogloua, CEO potravinárskej spoločnosti Haitoglou Bros. Súd ho uznal vinným a odklepol mu prísny 25 ročný trest, no Vassilis si z neho ťažkú hlavu nerobil. V roku 2006 mal väzenia plné zuby, a tak so svojimi komplicmi naplánoval útek, aký poznáme najmä z hollywoodskych filmov.

Odporúčané
Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom 11. januára 2023, 14:30

A keďže išlo o jedno z najstráženejších a najbrutálnejších gréckych väzení, celý útek je o to populárnejší. Aby toho nebolo málo, spôsob, akým bol vykonaný, je až zarážajúci. Na uprchnutie totiž Vassilis použil vrtuľník, ktorý si to namieril za bieleho dňa priamo do dvora väznice. Žiadne siahodlhé premyslené plány a kopanie tunelov. Vrtuľník za bieleho dňa bol natoľko uletený, že by zrejme nikomu ani nenapadlo, čo sa deje.  A presne to sa aj stalo. Dozorcovia boli tak zmätení, že nemali ani potuchy, kto a prečo pristáva uprostred väzenského dvora.  V prvých minútach si mysleli, že priletela neohlásená inšpekcia z ministerstva, no než sa stihli spamätať, Vassilis bol aj so svojimi kumpánmi už dávno preč. Tento čin spôsobil v tamojších médiách doslova poplach a polícia, ako aj väzenská stráž, boli ešte dlhú dobu ľudom len na smiech. Polícii trvalo dva roky, než Vassilisa znovu dolapili. On bol tentokrát však rýchlejší. Z väzenia utiekol už po pol roku. Čo však pôsobí už ako hotová senzácia, je fakt, že celý útek sa odohral presne tak isto ako pred rokmi. Opäť išlo o väznicu Korydallos a opäť utiekol helikoptérou.

ilustračné foto

 

Jediná zmena bola v reakcii dozorcov. Tí už boli totiž na podobnú situáciu pripravení, takže útek neprebehol tak hladko ako prvý raz. Nastupovanie do vrtuľníku bolo sprevádzané ostrou paľbou, no ani to na jeho zastavenie nestačilo. V momente sa totiž spustila paľba aj z vrtuľníku. Nikto však nebol našťastie zranení, akurát bolo znovu o jedného väzňa menej. Nie je teda divu, že po druhom úteku sa na Vassilia rozbehol doslova hon. Polícia svoje pátranie rozšírila aj do susedných krajín, no grécky Robin Hood stále unikal. Jeden svetlý moment prišiel ešte v apríli roku 2010, kedy ho policajné hliadky vystopovali, ako sa preháňa na džípe u pobrežia. Z Vassilisových správ však vyplýva, že polícii už tentokrát nešlo o jeho dolapenie, ale o popravu. Auto mal totiž prestrieľané skrz na skrz. Behom pár sekundovej naháňačky malo z automatických zbraní padnúť až 150 výstrelov. Za jeho dlhodobým úspechom stojí jednak výborná orientácia v horských oblastiach, kde sa ukrýva a jednak dobrosrdečnosť ľudí, ktorí v nom vidia symbol vzbury a bojkotu gréckej vlády, ako aj celého sociálneho systému. Ľudia na ňom ale tiež obdivujú štýl a nonšalantnosť, s akou lúpeže a únosy vykonáva. Aj keď býva bežne ozbrojený, nikdy nikomu neublížil a ku svojim obetiam sa vždy správa zdvorilo a slušne, čo ostatne potvrdili aj sami unesení. Dokedy mu takýto spôsob života bude vychádzať, je otázne, jedno je však isté, do sŕdc gréckeho ľudu sa už navždy zapíše ako grécky Robin Hood.

Domov
Zdieľať
Diskusia