Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2017, 22:35
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Egypte objavili archeológovia 17 múmií. Sú perfektne zachované a našli sa aj zvieracie rakvy

ZAUJÍMAVOSTI EGYPT
Uložiť Uložené

Študentom archeológie sa podarilo nájsť takmer dve desiatky múmií.

Egypt nám odhalil neuveriteľne zaujímavú pohrebnú lokalitu, v ktorej bolo objavených minimálne sedemnásť múmií, plne zachovaných a ak to tak môžeme povedať, čerstvých. Všetko sa to udialo v lokalite známej ako Minya, akurát osem metrov pod zemou. Minya leží asi 250 kilometrov na juh od Káhiry a dostať sa na miesto je pomerne náročné. Samotná lokalita bola objavená študentami Káhirskej univerzity pomocou radaru, ktorý zachytil zvláštne opracované vápence, podľa ktorých dokázali presne identifikovať lokalitu pohrebiska, až teraz sa však podarilo bezpečne izolovať múmie a bezpečne vojsť na toto tajomné miesto. V danom mieste sa však okrem vápenca našiel aj sarkofág vyrobený z ílu, rakvy pre zvieratá či papyrus s textom napísaným v démotickom písme.

Ešte nie je jasné, z akého obdobia múmie pochádzajú, keďže démotický zvitok zatiaľ nebol preložený, odhaduje sa však obdobie medzi rokmi 900 a 300 pred naším letopočtom. Aj napriek takýmto nálezom končí väčšina turistov v Káhire či v prímorských destináciach, čo Egyptu príde ľúto, preto dúfa, že takéto nálezy prilákajú čoraz viac návštevníkov. Väčšina fotiek z objavu je bohužiaľ pod tajomstvom.

Domov
Zdieľať
Diskusia