Podujatie Košice Street Food Festival trvá od 21. do 23 apríla.
Keď pred necelým mesiacom na námestí pred Starou tržnicou v Bratislave zaparkovali stánky, bistrá a food trucky plné dobrôt, metropola východu mohla iba ticho závidieť. Teraz sa však karta obrátila a neodolateľné vône naopak zaplavili košické ulice.
Áno, na parkovisku pred Kinom Úsmev sa na celý víkend rozložil košický Street Food Festival, konkrétne jeho druhé, jarné vydanie. Svoje chutné street foodové jedlá sem okrem minuloročných obľúbencov prišli ponúknuť aj mnohí nováčikovia.
Na podujatí, ktoré do Košíc prináša kvalitné pouličné jedlo, si na svoje príde naozaj každý. Z ponuky jednotlivých prevádzok si totiž môžeš okrem klasiky, akou sú burgre a hotdogy, taktiež vybrať aj belgické hranolčeky, čokoládový kebab a mexické, japonské či ukrajinské špeciality. Zoznam všetkých prevádzok nájdeš na oficiálnej facebookovej udalosti.
K dobrému jedlu samozrejme patrí aj kvalitné pivo. Dobrou správou pre všetkých milovníkov zlatého moku je, že na festivale sa čapuje trikrát chmelený Excelent, ktorý je vďaka svojej plnej, ale nie príliš horkej chuti, skvelou voľbou k všetkým dobrotám.
Poď sa pozrieť, aké jedlá sme na festivale ochutnali my a ktoré prevádzky by si určite nemal na košickom Street Food Festivale prehliadnuť. O fotografie sa postaral talentovaný rodák Dominik Mecko, ktorého na Instagrame nájdeš pod nickom janyck_m.
Medzi prvými sme v obľúbenom Bistre Tabačka ochutnali Chimichangas s hovädzím mäsom. Burito sa jemne rozplývalo na jazyku. Ak tak urobíš aj ty, vo vnútri na teba čaká mexická zmes – kukurica, fazuľa a červená cibuľa, príjemná je aj decentná pikantnosť citeľná pri doznievaní chutí. V ponuke tu majú aj hummus z medvedieho cesnaku.
Pre milovníkov sladkého určite odporúčame Churros. Ide o lahodné chrumkavé cesto podobné šiškám, dokonale chrumkavé a jemné v strede. My sme si ako príchuť zvolili nutellu a škoricovú posýpku. Na výber tu majú aj ďalšie polevy, ako napríklad horkú či z bielej čokolády.
Vo food trucku Jadło na kółkach sme od našich poľských susedov vyskúšali Japonský hot dog. Plnený bol kuracími prsiami marinovanými v omáčke teriyaki s uhorkou, avokádom, rúžovým zázvorom a rezancami. Mäso bolo skvele prirpavené, žemľa chrumkava a vláčna. Mäso spolu so zázvorom vytvára lahodnú špecifickú sladkastú príchuť. Rezance a avokádo ju veľmi dobre dopĺňajú. Mňam.
Ako posledné sme vyskúšali burito z prevádzky Calavera Mexican Grill. Tento poľsky stánok ponúkal tradičné mexické jedla so širokým výberom. Ochutnali sme burito s fresco omáčkou a kuracím mäsom. Navonok nám pripomínal kebab, ale chutil rozdielne. Zeleninová obloha, kuracie mäso, samotná omáčka, ryža a fazuľová pasta spolu vytvárajú zaujímavú a exotickú chuť netradičnú pre slovenského zákazníka. Chute sa zaujímavo miešajú, placka je správne chrumkavá a zároveň jemná.
Tak čo, inšpirovali sme ťa a vidíme sa zajtra?