Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Streda 21. 10. 2020 meniny má Uršuľa

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastro - Prevádzky
0
Denisa Bodková
26. máj 2017, 18:35
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou

„Chceli sme priniesť niečo, čo je pre Slovensko typické. Tak sme začali predávať buchty.“

Denisa Bodková
26. máj 2017, 18:35
Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Pamätáš si ešte na časy zo svojho detstva, keď ti babka na obed pripravila chutné parené buchty posypané makom a preliate maslom? Keď dostaneš chuť na takúto domácu klasiku dnes a nevieš o mieste, kde by ti pripravili tvoju „babičkovskú“ buchtičku, vieme o niečom, čo by si určite nemal obísť.

 

Tomáš Hakl je spoluzakladateľom streetfoodovej Buchtárne, s ktorou začali spolu so spoločníkom podnikať minulý rok v októbri. Keď sa všetky stánky s „fastfoodmi“ balili z festivalov po zarobenom lete, Buchtáreň vybalovala prvýkrát svoj pojazdný stánok na Dňoch zelá v Stupave.

 

A ako to dopadlo? 

 

Po pol roku fungovania ako stánok, otvorili dňa 10.04 o 10:04 kamennú predajňu na Hurbanovom námestí 6 s ručne robenými, tradičnými, domácimi buchtami najvyššej kvality. Je to najkratšia doba, za akú stánok dosiahol v Bratislave otvorenie kamennej predajne. Ako si môžeš prečítať aj na ich facebook stránke: Spolu s roztopeným maslom, rôznymi posýpkami, ovocím a topingom im určite neodoláš!

 

Poďme sa spoločne pozrieť na príbeh prvej bratislavskej Buchtárne od prvotného nápadu až po súčasnosť, keď je už predajňa zabehnutá v plnom prúde.

 

Tomáš Hakl (napravo) s kolegom v kamennej prevádzke Buchtárne

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou

 

Ako vznikla myšlienka

 

Nakoľko toto nie je Tomášov prvý biznis, tvrdí, že každý úspech, či neúspech z minulosti ho posunul až sem. To, čo robí teraz, ho napĺňa a snaží sa to robiť najlepšie ako vie. Začínal s navrhovaním vlastnej kolekcie oblečenia, skúsil aj gastro, ale vždy si hovoril, že týmto smerom určite už nikdy nepôjde. Buchtáreň bola prvotne idea Tomášovho spoločníka, ktorý ho oslovil, aby navrhol kolekciu firemného oblečenia pre firmu BIG stravovanie, s.r.o., ktorá buchty a knedle vyrába. Ako Tomaš zvykne hovoriť: „Jedna vec je dieťa porodiť a druhá ho vychovať." Jeho spoločník je dnes presvedčený, že Tomáš je na výchovu ten najlepší človek - s veľkým srdcom a profesionálnym prístupom.

 

„Nápad vznikol úplné spontánne. Kamarátov otec má spoločnosť, ktorá ručne vyrába tieto knedle a buchty. Navrhovali sme im kolekciu firemného oblečenia a zistili sme, že si spolu po profesionálnej stránke dosť vyhovujeme. Začali sme vymýšľať podnikateľský plán, doladili detaily a o pár mesiacov neskôr predávali parené buchty na všetky možné spôsoby vo vlastnom streetfood stánku,“ prezradil Tomáš.

 

 

Buchty na všetky možné spôsoby

 

Kamenná predajňa s nenápadným vchodom na Hurbanovom námestí 6 vedľa Alizé ťa okamžite očarí útulnou priateľskou atmosférou. Hneď ako sme vošli, za pultom sa na nás usmieval Tomáš s kolegom, ktorý precízne pripravoval porciu pre nedočkavých zákazníkov. Keď sme sa dostali na rad, mali sme na výber hneď z niekoľkých druhov. Sladké, slané, s posýpkou, topingom, makom, ovocím.

 

Jedna veľká buchtička stojí 3,50 eur a môžeme ti zaručiť, že odídeš spokojnejší, ako si prišiel. V Buchtárni si dajú záležať na tom, ako esteticky tvoju porciu naservírujú, vyhrajú sa s detailmi a okrem tvojich očí nasýtia aj tvoj žalúdok. 

Dostupných je osem druhom sladkých náplní vo vnútri, zatiaľ dve slané, ktoré pravidelne obmieňajú a sedem stálych druhov posýpok. Najnovšie si sem môžeš odskočiť cez obed už aj na menu, ktoré tvorí chutná polievka podľa dennej ponuky a k tomu dve veľké buchtičky, alebo polievka s jednou veľkou buchtou. Otvorení sú od pondelka až do nedele.

 

Na otázku, akú buchtu si ľudia najviac idú, Tomáš odpovedal veľmi jasne: „Klasickú, sladkú, makovú. Na slané buchty ešte nie sú veľmi zvyknutí, ale pomaly sa učia aj na tie.“ 

 

 

A v čom je čaro úspechu ich jedinečnej chuti?

 

„Ako som už povedal, buchty vyrábajú vo Svätom Jure, kde zamestnanci ručne pripravujú každú jednu buchtu. Je to domáca výroba, poctivá kvalita, tradičná receptúra a tie najlepšie suroviny. Keď sme rozmýšľali nad príchuťami, jednoducho som zavolal k sebe kamarátov, kúpil niekoľko druhov rôznych surovín a testovali sme, čo komu chutí. Vtedy vznikla aj obľúbená kombinácia nutelovej náplne, posýpka horkým kakaom, cukrom a kokosom.“

 

Kvalita je základom: „Pracujeme na kontaktoch s kvalitnými slovenskými dodávateľmi, od buchiet, cez posýpky až po polievky a ovocné šťavy a aktuálne prekvapenie spočívajúce v spolupráci s Coffee Brothers.

 

 

 

Jedinečnosť je v samotnom produkte

 

Keď sme sa Tomáša spýtali, v čom je jeho Buchtáreň špeciálnejšia od iných streetfoodov, okamžite odpovedal, že v samotných buchtách. „V stánkoch ti ponúkajú belgické wafle, palacinky, americké hotdogy alebo burge, no my ti dáme  niečo, čo je pre Slovenskú kuchyňu typické. V budúcnosti, ak sa podarí, by sme chceli týmto spôsobom reprezentovať našu krajinu v zahraničí. Navštíviť okrem slovenských festivalov aj tie české. Máme kontakty v Británii, Indii alebo Holandsku a buchtami by sme chceli priniesť do sveta kúsok našej národnej kultúry.“

 

Čo všetko si tu môžeš dať

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou

 

Tomáš nám prezradil, že najdôležitejšie je zostať verný svojej myšlienke aj napriek všetkým zlým okolnostiam. Keď niečomu človek verí, jednoducho si ide za tým. Chalani sa tu za pochodu snažia všetko dolaďovať a spokojnosť zákazníka je ich stálou prioritou. A preto, ak si milovníkom dobrého jedla, určite by si Buchtáteň nemal obísť.

 

Otvorení sú tu 7 dní v týždni od 9:00 do 21:00, vchod je hneď vedľa Alizé. Viac o ich prevádzke, o denných menučkach a novinkách si môžeš nájsť na ich facebookovej stránke a Instagrame.

 

Dva druhy sladkej a jedna slaná buchta z dennej ponuky

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou

 

Vchod do Buchtárne na Hurbanovom námestí vedľa Alizé

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou

 

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: Refresher Tagy: gastro, streetfood, prevadzka, buchty
Ohodnoť článok
39
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.