Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2017, 18:35
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou

GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

„Chceli sme priniesť niečo, čo je pre Slovensko typické. Tak sme začali predávať buchty.“

Pamätáš si ešte na časy zo svojho detstva, keď ti babka na obed pripravila chutné parené buchty posypané makom a preliate maslom? Keď dostaneš chuť na takúto domácu klasiku dnes a nevieš o mieste, kde by ti pripravili tvoju „babičkovskú“ buchtičku, vieme o niečom, čo by si určite nemal obísť.

Tomáš Hakl je spoluzakladateľom streetfoodovej Buchtárne, s ktorou začali spolu so spoločníkom podnikať minulý rok v októbri. Keď sa všetky stánky s „fastfoodmi“ balili z festivalov po zarobenom lete, Buchtáreň vybalovala prvýkrát svoj pojazdný stánok na Dňoch zelá v Stupave.

A ako to dopadlo? 

Po pol roku fungovania ako stánok, otvorili dňa 10.04 o 10:04 kamennú predajňu na Hurbanovom námestí 6 s ručne robenými, tradičnými, domácimi buchtami najvyššej kvality. Je to najkratšia doba, za akú stánok dosiahol v Bratislave otvorenie kamennej predajne. Ako si môžeš prečítať aj na ich facebook stránke: Spolu s roztopeným maslom, rôznymi posýpkami, ovocím a topingom im určite neodoláš!

Poďme sa spoločne pozrieť na príbeh prvej bratislavskej Buchtárne od prvotného nápadu až po súčasnosť, keď je už predajňa zabehnutá v plnom prúde.

Tomáš Hakl (napravo) s kolegom v kamennej prevádzke Buchtárne

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou
Zdroj: Buchtáreň

Ako vznikla myšlienka

Nakoľko toto nie je Tomášov prvý biznis, tvrdí, že každý úspech, či neúspech z minulosti ho posunul až sem. To, čo robí teraz, ho napĺňa a snaží sa to robiť najlepšie ako vie. Začínal s navrhovaním vlastnej kolekcie oblečenia, skúsil aj gastro, ale vždy si hovoril, že týmto smerom určite už nikdy nepôjde. Buchtáreň bola prvotne idea Tomášovho spoločníka, ktorý ho oslovil, aby navrhol kolekciu firemného oblečenia pre firmu BIG stravovanie, s.r.o., ktorá buchty a knedle vyrába. Ako Tomaš zvykne hovoriť: „Jedna vec je dieťa porodiť a druhá ho vychovať." Jeho spoločník je dnes presvedčený, že Tomáš je na výchovu ten najlepší človek - s veľkým srdcom a profesionálnym prístupom.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

„Nápad vznikol úplné spontánne. Kamarátov otec má spoločnosť, ktorá ručne vyrába tieto knedle a buchty. Navrhovali sme im kolekciu firemného oblečenia a zistili sme, že si spolu po profesionálnej stránke dosť vyhovujeme. Začali sme vymýšľať podnikateľský plán, doladili detaily a o pár mesiacov neskôr predávali parené buchty na všetky možné spôsoby vo vlastnom streetfood stánku,“ prezradil Tomáš.

Buchty na všetky možné spôsoby

Kamenná predajňa s nenápadným vchodom na Hurbanovom námestí 6 vedľa Alizé ťa okamžite očarí útulnou priateľskou atmosférou. Hneď ako sme vošli, za pultom sa na nás usmieval Tomáš s kolegom, ktorý precízne pripravoval porciu pre nedočkavých zákazníkov. Keď sme sa dostali na rad, mali sme na výber hneď z niekoľkých druhov. Sladké, slané, s posýpkou, topingom, makom, ovocím.

Jedna veľká buchtička stojí 3,50 eur a môžeme ti zaručiť, že odídeš spokojnejší, ako si prišiel. V Buchtárni si dajú záležať na tom, ako esteticky tvoju porciu naservírujú, vyhrajú sa s detailmi a okrem tvojich očí nasýtia aj tvoj žalúdok. 

Dostupných je osem druhom sladkých náplní vo vnútri, zatiaľ dve slané, ktoré pravidelne obmieňajú a sedem stálych druhov posýpok. Najnovšie si sem môžeš odskočiť cez obed už aj na menu, ktoré tvorí chutná polievka podľa dennej ponuky a k tomu dve veľké buchtičky, alebo polievka s jednou veľkou buchtou. Otvorení sú od pondelka až do nedele.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Na otázku, akú buchtu si ľudia najviac idú, Tomáš odpovedal veľmi jasne: „Klasickú, sladkú, makovú. Na slané buchty ešte nie sú veľmi zvyknutí, ale pomaly sa učia aj na tie.“ 

A v čom je čaro úspechu ich jedinečnej chuti?

„Ako som už povedal, buchty vyrábajú vo Svätom Jure, kde zamestnanci ručne pripravujú každú jednu buchtu. Je to domáca výroba, poctivá kvalita, tradičná receptúra a tie najlepšie suroviny. Keď sme rozmýšľali nad príchuťami, jednoducho som zavolal k sebe kamarátov, kúpil niekoľko druhov rôznych surovín a testovali sme, čo komu chutí. Vtedy vznikla aj obľúbená kombinácia nutelovej náplne, posýpka horkým kakaom, cukrom a kokosom.“

Kvalita je základom: „Pracujeme na kontaktoch s kvalitnými slovenskými dodávateľmi, od buchiet, cez posýpky až po polievky a ovocné šťavy a aktuálne prekvapenie spočívajúce v spolupráci s Coffee Brothers.

Jedinečnosť je v samotnom produkte

Keď sme sa Tomáša spýtali, v čom je jeho Buchtáreň špeciálnejšia od iných streetfoodov, okamžite odpovedal, že v samotných buchtách. „V stánkoch ti ponúkajú belgické wafle, palacinky, americké hotdogy alebo burge, no my ti dáme  niečo, čo je pre Slovenskú kuchyňu typické. V budúcnosti, ak sa podarí, by sme chceli týmto spôsobom reprezentovať našu krajinu v zahraničí. Navštíviť okrem slovenských festivalov aj tie české. Máme kontakty v Británii, Indii alebo Holandsku a buchtami by sme chceli priniesť do sveta kúsok našej národnej kultúry.“

Čo všetko si tu môžeš dať

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou
Zdroj: Buchtáreň

Tomáš nám prezradil, že najdôležitejšie je zostať verný svojej myšlienke aj napriek všetkým zlým okolnostiam. Keď niečomu človek verí, jednoducho si ide za tým. Chalani sa tu za pochodu snažia všetko dolaďovať a spokojnosť zákazníka je ich stálou prioritou. A preto, ak si milovníkom dobrého jedla, určite by si Buchtáteň nemal obísť.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Otvorení sú tu 7 dní v týždni od 9:00 do 21:00, vchod je hneď vedľa Alizé. Viac o ich prevádzke, o denných menučkach a novinkách si môžeš nájsť na ich facebookovej stránke a Instagrame.

Dva druhy sladkej a jedna slaná buchta z dennej ponuky

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou
Zdroj: Refresher

Vchod do Buchtárne na Hurbanovom námestí vedľa Alizé

Moderný streetfood v kombinácii s tradičnou receptúrou. Prvá bratislavská Buchtáreň sa môže pýšiť svojou jedinečnosťou
Zdroj: Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia