Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2017, 21:15
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Poškriabané displeje budú históriou. Americkí vedci vytvorili ochranný materiál, ktorý sa sám opravuje

TECH VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Veda nám chce zjednodušiť životy.

Dnešné high-end smartfóny sú rýchle, sú tiež pekné a aj dobre fotia. No ak by sme sa mali rozprávať o ochrane dotykového displeja, tak snáď každý jeden používateľ už aspoň raz zažil príhodu, počas ktorej sa mu buď rozbilo, alebo v lepšom prípade poškriabalo prítomné sklo, hoci nám výrobca pri kúpe sľuboval nadštandardnú fyzickú odolnosť. Vyhneme sa tomu iba vtedy, ak zaužívaný materiál zamenia za odolnejšiu alternatívu.

Existuje však aj iná možnosť, a tou je materiál, ktorý si vzniknuté škrabance opraví úplne sám.

Áno, o samo-opraviteľnej konštrukcii z plastu sme už čo-to počuli, najmä v súvislosti s modelovým radom smartfónov LG G Flex. Ako ale píše web BusinessInsider, plastu chýbala jedna základná vlastnosť - vodivosť. Bez nej materiál nemôžu použiť ako ochranu zobrazovacieho panela s dotykovými kapacitami. Výsledok práce vedcov z americkej University of California preto teraz celkom pochopiteľne zaujal pozornosť nejedného giganta z mobilného priemyslu.

Poškriabané displeje budú históriou. Americkí vedci vytvorili ochranný materiál, ktorý sa sám opravuje
Zdroj: Wang Lab

Nový materiál, za ktorým vedci stoja, totiž slúži ako dobrý vodič, disponuje vysokou fyzickou flexibilitou a keď ho rozdelíme na dve časti, tie sa po niekoľkých hodinách čakania opätovne vzájomne spoja. A podobná mágia funguje i pri škrabancoch, napríklad od kľúčov, čo zabezpečuje špeciálna (ion-dipole) interakcia medzi iónmi a molekulami revolučného vynálezu z USA. Vyžitie tiež nájde pri výrobe batérií, vďaka čomu môžu výrobcovia mobilných zariadení predísť podobným problémom, aké nedávno pochovali Samsung Galaxy Note7.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

"Samo-opraviteľné materiály možno vyzerajú, že sú ešte ďaleko od skutočnej aplikácie v praxi, ja však verím, že už čoskoro prídu medzi nás ako súčasť telefónov. V rozpätí troch rokov príde na pulty obchodov viacero samo-opraviteľných produktov, ktoré navždy zmenia naše denno denné životy."

Kedy presne tento špeciálny ochranný materiál uvidíme na spotrebiteľskom trhu, zatiaľ nikto nevie, no do roku 2020 určite. Keďže ide o jeden z najfrekventovanejších spôsobov fyzického poškodenia, Samsung, Apple a ďalšie známe značky spravia všetko pre to, aby sa im dostal do rúk čo najrýchlejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia