Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2017, 16:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Fosílne palivá už odchádzajú. Tesla vybavila ostrov na Havaji tisíckami solárnych panelov a stovkami batérií

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Budúcnosť je iba zelená.

Ešte koncom minulého roka prebehla internetom správa, ktorá hovorila o veľkom solárnom projekte americkej spoločnosti Tesla na jednom z neďalekých ostrovov. Jeho cieľ spočíval v redukcii závislosti od spaľovania dovážanej nafty. A o pár mesiacov neskôr sa stalo presne to isté, avšak s tým rozdielom, že projekt medzičasom výrazne porástol. Ozrutná solárna farma od SolarCity pozostáva z viac ako 50-tisíc kusov panelov (13 MW) a je umiestnená na jednom z ostrovov teplého Havaju, nesúcom názov Kauai. Čerstvo vybudovaný zelený energetický systém tvorí okrem iného až cez 270 rozmernejších batérií Powerpack 2 (52 MWh), kam sa nadobudnutá šťava zo slnečných lúčov počas dňa ukladá, aby mohla byť využitá na napájanie spotrebičov po západe slnka. 

Projekt si objednala miestna energetická spoločnosť Kauai Island Utility Cooperative, ktorá podľa webu theverge.com dúfa, že tak dokáže znížiť ročnú spotrebu fosílnych palív až o 1,6 milióna galónov. Samotný kontrakt však nezahŕňa odkúpenie farmy, ale iba predaj vygenerovanej zelenej energie (13,9 amerického centu za 1 kWh), a to na rovných 20 rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia