Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2017, 12:32
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Čo naznačoval koniec vydareného thrilleru Split a aké sú Shyamalanove plány do budúcna?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Slávny režisér oklamal Hollywood, no otázkou zostáva, ako plánuje pokračovať?

Aj po mesiaci sa skvelý psychologický thriller Split alias Rozpoltený (našu recenziu nájdete tu) teší diváckej obľube, čomu svedčia aj premietania v multiplexoch ku dnešnému dňu. Pevne dúfam, že ste ho už všetci videli a taktiež chápete koncu, ktorý Shyamalanových fanúšikov poriadne prikoval do sedačky. O náväznosti vám už viac napísal kolega, preto sa nebudeme zbytočne vracať. Najpodstatnejšia vec pre nás je fakt, že Split skutočne nebol iba duchovný nástupca mysteriózneho Unbreakable z roku 2000, šlo o regulérne pokračovanie, resp. druhú časť z troch, ktorá nám predstavila origin story nového záporáka (James McAvoy). Čo má však niekdajší mladý vizionár za lubom najbližšie?

Nuž, jeho tweet zo 4. februára hovorí jasnou rečou. „V taške mám 11 stranový náčrt svojho ďalšieho filmu. Nemôžem vám povedať o čo ide, ale ak ste videli Split...".  Ďalej v podcaste s Happy Sad Confused povedal: „Môj pohľad na vec je taký, že David Dunn (Bruce Willis - hlavný kladný z prvého filmu) neverí všetkému, čo mu Elijah alias Mr. Glass (Samuel L. Jackson - hlavný záporák) povedal na 100 %. Myslí si, že toto je jeho poslanie, ale žiadne dôkazy o viacerých osobách neexistujú. Následne však v televízií vidí, čo sa stalo a predsa len začne pochybovať." Ak ste pri Unbreakable dávali dostatočný pozor, viete, že Elijahova mama (Charlayne Woodard) ku koncu filmu Davidovi vysvetlí, že sú dva druhy záporákov. Tí, s ktorými superhrdina bojuje päsťami a tí, s ktorými bojuje hlavou. Mr. Glass je kvôli svojej chorobe skôr druhý typ záporáka a Horde (James McAvoy) so svojou supersilou bude pravdepodobne predstavovať prvého spomenutého. Logicky očakávame obrovskú bitku, no Shyamalan je opatrnejší a dej nechce stavať iba na tomto fakte. „Unbreakable 3 musí stavať aj na vlastných základoch a myšlienke." 

Čo naznačoval koniec vydareného thrilleru Split a aké sú Shyamalanove plány do budúcna?
Zdroj: Touchstone Pictures

Willisa a McAvoya máme potvrdených. Pýtate sa však, ako je na tom Samuel L. Jackson? Ten je z filmu samozrejme nadšený, keďže sa podľa vlastných slov pýtal Shyamalana na pokračovanie pri každom spoločnom stretnutí. Zaujímavosťou je, že ten ho poriadne prekvapil. „Zavolal mi, že má vonku nový film a chce, aby som ho videl. Samozrejme, že som na to prikývol a po záverečných titulkoch som mu neveriacky volal, či je to to, čo si myslím, že to je. Povedal však, že musíme počkať, ako film v kinách uspeje. Uspel v skutku náramne, takže ideme do toho." Ďalej dodal, že je úprimne nadšený z toho, akým smerom sa film bude vyvíjať, keďže Horde je svojim spôsobom tiež „nezlomiteľný" a nevieme, ako na to Elijah so svojou vážnou chorobou zareaguje, nech už je kdekoľvek.

Tiež je dôležité spomenúť, že tretia časť z univerza Unbreakable spojí dve rivalské štúdiá, a to Disney a Universal. Prvý menovaný totiž distribuoval snímku v roku 2000 a druhý si zas strihol túto robotu pár mesiacov dozadu. Shyamalan získal od Disney povolenie na referenciu, avšak vieme, že na tretí film bude potrebovať viac ako to. HeroicHollywood tvrdí, že Disney s Universal budú spolupracovať ako partneri a taktiež sa podelia na zisku. Zatiaľ však zmluva nie je hotová, keďže sa celý projekt nachádza v štádiu plánovania.

Čo naznačoval koniec vydareného thrilleru Split a aké sú Shyamalanove plány do budúcna?
Zdroj: Universal Pictures

O Splite sme sa dozvedeli ešte pár zaujímavých informácií. Jednou z nich bolo napríklad to, že rodák z Indie pôvodne zamýšľal ukončiť film omnoho razantnejšie. Podľa prvých nástrelov chcel do záveru zakomponovať komiksovo ladenú scénu, v ktorej sa všetky tri postavy prelínajú. Iné informácie zase tvrdia, že sa pohrával s myšlienkou boja Davida a Mr. Glassa v meste počas celého trvania snímky. Oba nápady a taktiež mnoho iných scén, ktoré mali pôvodne v Splite figurovať, však zahodil do koša. Shyamalan prezradil aj to, čo sa malo pôvodne stať v Unbreakable. David mal po nadobudnutí svojich vidín vraziť do Kevina a vidieť, že drží tri mladé dievčatá. Následne sa ich mal vydať zachrániť, no to sa nestalo. 

Mnohí diváci si musia uvedomiť, že záverečná tretina Splitu nemá byť debilná, vyšinutá ani nijako inak označovaná. Kevin žije vo svete, kde skutočne žijú ľudia s netradičným schopnosťami, ako napríklad David Dunn. Kevin skutočne mohol prežiť výstrely z brokovnice a taktiež svoju fyzickú premenu. Jediné, čo nám stále vadí je to, že psychiatrička dokázala zlomiť nôž vlastnou silou, ale ani to nie je nereálne. Split vychádza z pravidiel a zákonov ustanovených skvelým Unbreakable, takže to všetko do seba zapadá a dáva zmysel. 

Ako teda bude tretie Unbreakable pokračovať? To presne nevieme. Tušíme, že dôjde k obrovskej bitke, no M. Night Shyamalan sa v mindf*ckoch vyžíva, a tak možno dostaneme niečo úplne iné. Mojou osobnou teóriou, s ktorou som sa ešte nikde nestretol, je napríklad to, že keď James McAvoy na konci Splitu rozpráva sám so sebou (a v scéne počujeme hudbu z jednotky) odkazuje na samotného Elijaha. Mnoho ľudí si myslí, že vetou „Budeme mu veriť. On nás ochráni...Ukáže svetu akí mocní dokážeme byť." Kevinove osobnosti odkazujú na tú najmocnejšiu, dvadsiatu štvrtú, no nemusí to byť pravda. Čo keď sa Kevin stretával v Elijahom v psychiatrickom ústave, v ktorom je zatvorený? Čo ak rovnako, ako rozpútal spúšť v jednotke, aj tu presvedčil psychicky chorého človeka na únos troch dievčat? Tým by sa napríklad mnoho vecí vysvetľovalo, čo myslíte? V každom prípade, diskusia je vaša. Nižšie nám zanechajte vaše postrehy.

Domov
Zdieľať
Diskusia