Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. februára 2017, 12:17
Čas čítania 0:00
Martin M.

Vždy si sa čudoval, prečo tvoj smartfón padne na displej? Táto záhada má pritom jednoduché rozuzlenie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Gravitácia je nemilosrdná.

Nasledujúci príbeh určite poznáš. Ideš si po ulici, práve s niekým voláš, no ani sa nenazdáš a tvoj smartfón sa ocitne na zemi. Príčinou pádu tvojej obľúbenej hračky síce môže byť čokoľvek, ale zrejme každý postrehol, že v drvivej väčšine prípadov skončí práve displejom na zemi. Nasledujú nadávky od výmyslu sveta, niekedy plač a žiaľ… a často aj tuning smartfónu v podobe prasklín na displeji. Nie, ubezpečím ťa, že nepatríš do klubu smoliarov. A nie sú to ani prefíkaní výrobcovia, ktorí by od nás chceli vyťahovať peniaze za opravu či výmenu displeja. V stávke je predsa ich reputácia. Tak ako je možné, že nech už ti smartfón vyletel z ruky akýmkoľvek spôsobom a smerom, takmer vždy skončí displejom na zemi?

Fyzik Robert Matthews sa k tomuto problému postavil naozaj seriózne a na vyriešenie záhady použil vedecké metódy. V prvom rade sa na to pozrime čisto z fyzikálneho hľadiska. Pokiaľ by si sa naozaj nudil, môžeš skúsiť vylúštiť nasledovný vzorec, ktorý tento fyzik použil pri výpočte:

Vždy si sa čudoval, prečo tvoj smartfón padne na displej? Táto záhada má pritom jednoduché rozuzlenie
Zdroj: Robert Matthews / Motorola

V ľudskej reči výsledkom skúmania tohto fenoménu je, že pravdepodobnosť pádu tvojho smartfónu na displej je oveľa väčšia než pád na zadnú stranu. Príčinou však nie je rozloženie váhy, hoci rôzne výsledky merania môže priniesť aj odlišný materiál jednotlivých typov zariadení, no ide práve o spôsob, akým naše telefóny držíme v ruke. Väčšinou, pochopiteľne, nejde o pevný úchop, keďže chceme písať správy, scrollovať news na Refresheri či len tak preklikávať aplikácie. A teda držanie v jednej dlani je dosť voľné s prstami umiestnenými pod centrom gravitácie (v dolnej polovici tela tvojho zariadenia). To znamená, že v prípade vyšmyknutia z dlane je veľmi vysoká šanca, že nastane rotácia.

Vždy si sa čudoval, prečo tvoj smartfón padne na displej? Táto záhada má pritom jednoduché rozuzlenie
Zdroj: Flickr


Vzdialenosť dlane a tvrdej zemi pritom nie je dostatočná natoľko, aby sa pri padaní dokázal telefón otočiť naspäť na zadnú stranu. Hladký a lesklý povrch s obľubou používaný na novších zariadeniach, je síce neodolateľný, no zvyšuje riziko vyšmyknutia z dlane. Treba však podotknúť, že pád smartfónu priamo na displej je mnohokrát zapríčinený práve neúspešným pokusom o jeho záchranu. Mal by si ho, aspoň z pohľadu fyziky a vedeckých výpočtov, nechať pokojne padnúť na zem. Viem, že sa to ľahko hovorí a reflex, respektíve pud podobný tomu materinskému (tiež sa snaží za každú cenu ochrániť svoje dieťa), ti jednoducho nedovolí nechať to tak. Tým nechceme nikoho nabádať, aby to skúšal, no pokiaľ to niekomu nedá spať a odhodlá sa urobiť niekoľko pokusov s nie príliš prívetivým výsledkom, na vine je fyzika a naša milovaná gravitácia.

Domov
Zdieľať
Diskusia