Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2017, 12:31
Čas čítania 0:00
Martin M.

5G sieť môže zmeniť svet internetu ako ho poznáme a priniesť dnes nepredstaviteľné technológie

TECH
Uložiť Uložené

Rýchlosť pripojenia podobná žmurknutiu oka? Chirurgický zákrok na diaľku? Chat vo virtuálnej realite? Vývoj piatej generácie bezdrôtovej siete sa javí ako futuristická misia s množstvom optimistických vyhliadok

Vývoj 5G siete, respektíve piatej generácie bezdrôtovej siete, je aktuálne horúcou témou. Dokonca aj zainteresovaní vývojári sú plní nadšenia a entuziazmu, pokiaľ ide o 5G sieť. Zatiaľ čo predikcie tohto odvetvia hovorili najskôr o roku 2020, Verizon (najväčší poskytovateľ bezdrôtovej komunikácie v USA) hovorí o čiastočnom rozbehnutí skúšobnej 5G siete už v roku 2017.

Rýchlosť 5G siete

Ak si niekedy v duchu či nahlas vyslovil otázku „Už je to stiahnuté?“, tak presne za taký krátky čas budeš mať dvojhodinový film v HD kvalite uložený vo svojom priečinku. Skôr, než si stihneš zaliať kávu či vybrať filter na novú profilovku. Zdá sa ti to nereálne? Nuž, testy najväčších gigantov potvrdili, že 5G môže dosiahnuť až 100 násobok rýchlosti priemerného 4G LTE pripojenia. Samsung úspešne odoslal dáta rýchlosťou 7,5Gbps na vzdialenosť dvoch kilometrov, zatiaľ čo Huawei dosiahlo rýchlosť 3,6Gbps pri prvom väčšom testovaní v októbri. Odhaduje sa však, že 5G prinesie rýchlosť zhruba 10Gbps (10 000Mbps) v čase, kedy sa začne využívať vo veľkom. Samozrejme, treba počítať s tým, že tvoja mobilná či domáca sieť nebude schopná takúto rýchlosť zvládnuť, na druhú stranu bezdrôtové pripojenie sa stane štandardom dokonca aj v obrovských budovách, nielen domácnostiach. Vďaka očakávanej stabilite a spoľahlivosti tejto siete na úrovni optických vlákien je tak pravdepodobné, že sa s káblami onedlho navždy rozlúčime.

5G sieť môže zmeniť svet internetu ako ho poznáme a priniesť dnes nepredstaviteľné technológie
Zdroj: CNET

A nie je to len o rýchlosti

Zatiaľ čo ohromná rýchlosť je asi najväčším trhákom tohto príbehu, 5G sieť sa má stať ďaleko viac responzívnou, čo znamená, že taký chirurgický zákrok na diaľku bude vďaka rýchlosti prenosu dát úplne bezproblémový. Zabudni na trhajúci obraz alebo oneskorený zvuk počas video hovoru. Všetky detaily od žmurkania, pohybu pier až po tanečný záchvat pred webkou budú v reálnom čase odoslané stovky až tisícky kilometrov a okamžite zobrazené druhej osobe, čiže budeš mať pocit, akoby si niekoho práve sledoval z okna. 5G tak otvorí možnosť oveľa viac prezentovať 3Dvideo obsah než doposiaľ a chat v rámci VR (virtuálnej reality) s kamošmi či firemná konferencia ľudí z rôznych kútov sveta vo VR miestnosti sa stane úplne bežnou záležitosťou.

5G sieť môže zmeniť svet internetu ako ho poznáme a priniesť dnes nepredstaviteľné technológie
Zdroj: pixabay

Okrem otvorenia úplne nových možností, je 5G sieť priam kľúčová k výraznému vylepšeniu existujúcich technológií, ktoré závisia na extrémne rýchlom prenose dát. Do tejto kategórie spadajú napríklad samoriadiace autá, ktoré pochopiteľne potrebujú fungovať v reálnom čase s minimálnou odozvou či doručovacia služba od Amazonu, ktorá využíva drony. Navyše 5G sieť bude nevyhnutná na to, aby dokázala zabezpečiť plynulú komunikáciu v rámci Internetu vecí (IoT) a vyhla sa tak preťaženiu. Očakáva sa totiž, že začiatkom roku 2020 bude na internet pripojených zhruba 50-100 miliárd zariadení. To je obrovské množstvo dátových prenosov, ktoré súčasná sieť jednoducho nedokáže zvládnuť. Čerešničkou na torte je tiež fakt, že 5G sieť bude 10-krát viac energeticky efektívna, čiže batéria na mobile ti okrem zaručene dlhšej výdrže poďakuje a pocítiš to aj na jej životnosti. 

Závod vo vývoji

V závode o vývoj 5G siete je zapojených mnoho hráčov, najmä giganti z oblasti telekomunikácií. Samsung, ako jeden z popredných lídrov vo vývoji tejto siete, tvrdí, že spustí komerčnú 5G sieť koncom dekády, respektíve začiatkom roku 2020. Zatiaľ je sieť stále veľmi krehká, signál závisí od počasia a masívne steny sú závažnou prekážkou. Cieľom je spustiť skúšobnú 5G sieť v Južnej Kórei počas zimných OH v roku 2018. Verizon, ktorý už za sebou má niekoľko pokusov skúšobnej 5G siete vo svojom ústredí v New Jersey, naopak tvrdí, že spustí svoju skúšobnú 5G sieť vo vybraných mestách už začiatkom tohto roku (zrejme to bude výhradne záležitosť miest v USA). Všetky tieto vyhlásenia týkajúce sa dátumov však treba brať s rezervou, keďže odvetvie samotné ešte stále neprišlo s dohodou ohľadom noriem 5G siete. Mnoho expertov z oblasti dokonca tvrdí, že komerčnej 5G siete sa ešte niekoľko rokov nedočkáme. Každopádne, máme sa na čo tešiť.

Ak máš chuť dozvedieť sa viac technických detailov k tejto téme, respektíve oprášiť svoju angličtinu, odporúčame nasledujúce video:

Domov
Zdieľať
Diskusia