Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. novembra 2016, 18:42
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako pôvodne vyzerali slávne stavby, ktoré každý pozná? Egyptské pyramídy mali po dokončení bielu farbu

ZAUJÍMAVOSTI ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY EGYPT
Uložiť Uložené

Prvotné zámery pôsobia viac než prekvapujúco.

Každý z nás videl známe stavby ako pyramídy či Koloseum aspoň na obrázku a má o ich výzore aký-taký prehľad. Pritom však mali niektoré z najpopulárnejších výplodov architektúry vyzerať úplne inak. Kým barcelonská La Sagrada Família je dnes vyslovene vyhýčkaná desiatkami do detailu prepracovaných sôch (a stále nie je dokončená), pôvodne mala mať omnoho jednoduchší tvar s väčším počtom vežičiek. Ukážeme si aj, ako dopadol príbeh ambiciózneho projektu známej nedokončenej výškovej budovy v Krakove. Dokázal by si si predstaviť, že by dnešné dominanty krajín vítali turistov takýmto vizuálom?

Katedrála La Sagrada Família mala byť jednoduchšia a na tú dobu veľkolepejšia. Mimochodom, stále je vo výstavbe, aktuálny termín je 2026.

Imgur

Majestátne Koloseum bolo postavené v 1. storočí p.n.l., masívne zemetrasenie o 1500 rokov neskôr spôsobilo jeho rozpadnutie. Vtedy predstavovalo skvelý zdroj stavebných materiálov.

Colosseum

Osamelá India Tower sa mala stať druhou najvyššou budovou sveta hneď po Burj Khalifa. Na interiéroch pracoval dokonca Georgio Armani. V roku 2011 sa však stavba zavrhla.

India Tower

Výstabu najznámejšieho dochovaného príkladu starovekej gréckej architektúry často narúšali boje a požiary. Dnes vyzerá veľmi vyčerpane, no stále drží.

Parthenon, Athens

Pôvodne boli pyramídy v Egypte pokryté bielym vápencom, vďaka čomu ich bolo vidno až z Izraelu. Biely povrch však odstránilo ničivé zemetrasenie.

Imgur

Ďalší skvostný architektonický projekt Burj Al Alam mal predstavovať budovu v tvare práve rozkvitajúcej kvetiny. Mrakodrapu dala červenú kríza v roku 2013.

Burj Al Alam UAE

Zámerom najvyššia budova poľského Krakova, Unity Tower, stojí dodnes. No len ako nedokončená a chátrajúca stavba. Uvažuje sa však nad obnovením ústiaceho do luxusného obytného komplexu.

Unity Tower
Domov
Zdieľať
Diskusia