Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. novembra 2016, 17:15
Čas čítania 0:00
Valéria Frázová

Kto pred 10 rokmi nebol na BOOOMe, akoby ani neexistoval. Zaspomínaj si na zoraďovanie priateľov či hodnotenie fotiek

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Malý krok pre ľudstvo, veľký pre online svet na Slovensku.

Nedávno sme priniesli článok o stalkingu na sociálnych sieťach a pravdepodobne si zopár z vás ešte spomenie, kam až siahajú začiatky života na sociálnych sieťach a ako časy slávy Booomu navždy zmenili pravidlá hry v online svete.

V časoch, keď sme používali ICQ, MSN Messenger prípadne Pokec, prišlo niečo úplne nové, portál, ktorý sa stal najjednoduchším nástrojom pre zoznamovanie, obľúbený www.booom.sk. Stránka mala obrovský potenciál a stala sa miestom, kde chceli byť všetci a kto na Booome nemal profil, akoby ani nebol. Kde si bol cez víkend, s kým chodíš, či si sa rozišiel, loginom do sveta Booomu si dal o sebe vedieť. BoooM.sk bol portál, ktorý dokumentoval to najlepšie z nočného života na Slovensku a účelom podľa zakladateľov bolo vybudovať exkluzívnu komunitu mladých a sympatických ľudí z celého Slovenska, ktorých spája tá istá myšlienka - FUN! 

Prinášame ti Top 10 vecí, ktoré ťa na BoooMe neobišli.

1. Platená registrácia
No money, no funny by mohlo znieť motto, keďže za registráciu profilu bolo potrebné časom zaplatiť "vstupný poplatok" 40 korún. Boli sme schopní obetovať posledné peniaze z kreditu za to, aby sme si aktivovali profily. Poplatok samozrejme nebol jednorazový, zaplatenie nám garantovalo prístup na 6 mesiacov a následne bolo nutné poslať ďaľší, keď sme sa chceli na profil dostať. A my sme chceli.

Kto pred 10 rokmi nebol na BOOOMe, akoby ani neexistoval. Zaspomínaj si na zoraďovanie priateľov či hodnotenie fotiek
Zdroj: booom.sk

2. Nickname
Výber prezývky, pod ktorou sme vystupovali bola úplne kľúčová záležitosť, bolo to niečo ako naša vizitka - preto čím horšie, tým lepšie. Inšpirované našimi idolmi, pesničkami, vtipné alebo opisujúce nejakú charakterovú črtu, poprípade naše prezývky. Veľké a malé písmená, čísla, bodky, hlavne všetkého veľa. Crazydrajver, iBelieveicanfly, Xzibit158, egoistka_pipi, pukana_zuzka, Pchepche, ZDPMS (zdegenerovaný potomok morskej sasanky), mica_8, minooo, Kubqo, K1m3t, _Lentilka_, Fasaholub, OfsenaVlocka, Huncutko007, LuKinQQo44, Egoista, dig_Kaprio. Trendom boli aj skupinové názvy kamarátov, ktorí chceli jasne demonštrovať, že patria k sebe a vznikali aj bizarnosti ako lubimjanka, lubimboriska alebo kindermafian1, kindermafian2,3,4.

3. Profily
Tak ako nick, aj samotný profil bol výkladnou skriňou každého existujúceho užívateľa. Možností pri editácii profilu bolo naozaj nespočetne veľa, napríklad stav ponúkal okrem klasických alternatív ako slobodný, zadaný aj alternatívy ako “potrebujem naplácať po zadočku," "ženatý ale to nevadí," "vydatá na love," alebo "zlomené srdce”. Sexuálne preferencie zasa ponúkali okrem klasických hetero, gay, lesbička aj nymfomanka, vyliečená nymfomanka, celibát alebo asi hetero a "nepoviem". Doležitou súčasťou bola aj časť profilu s názvom “About me”, kde sme dostali priestor pre sebarealizáciu. Od latinských citátov typu “Cez prekážky ku hviezdam, Carpe diem a Kým dýcham dúfam” cez motivačné “Never give up” až po veľavravné obľúbené texty pesničiek.

Kto pred 10 rokmi nebol na BOOOMe, akoby ani neexistoval. Zaspomínaj si na zoraďovanie priateľov či hodnotenie fotiek
Zdroj: booom.sk

4. Vek 18+
Nakoľko portál bol oficiálne prístupný až od 18 rokov, početné množstvo užívateľov sa registrovalo falošným vekom. Bolo to niečo, ako keď sa išlo do klubu a ukazoval sa cudzí občiansky, len aby ťa pustili dnu. Samozrejme, keď už si mal profil a pseudonym, pod ktorým si dlhodobo fungoval, nasledovalo každodenné napätie, čo ak ti ho zrušia. Mne sa po vymazaní konta zrútil svet a bolo úplne nepredstaviteľné, aby som zrazu začala fungovať pod iným nickom ako delicious.girl. Uprosila som kamaráta fotografa, aby čaroval vo Photoshope a upravil mi dátum narodenia na občianskom, len nech mi admini vrátia moju online identitu a pseudofame.

5. Priatelia
“Ty chodíš s .zLob4.? “Nie, prečo?” “Máš ju prvú na Booome.” alebo “Nemôžem si ťa dať prvú, lebo Nika by sa urazila, že už nie je moja najlepšia kamoška ona, ale ty.” Prvá priečka v zozname priateľov patrila bez debaty výhradne polovičke alebo naj kamoške/kamošovi. Už keď niekto nechcel byť moc mainstream, zoradil si priateľov podľa dĺžky nicku od najkratších po najdlhšie a naopak, poprípade abecedne. Pamätáš sa, koľko to zabralo času, keď si si nového priateľa musel “upratať” do správneho poradia? Dlho.

Kto pred 10 rokmi nebol na BOOOMe, akoby ani neexistoval. Zaspomínaj si na zoraďovanie priateľov či hodnotenie fotiek
Zdroj: booom.sk


6. Návštevy

Ten pocit, keď si konečne našiel niekoho, komu si chcel dať najavo, že si ho našiel a nechcel si hneď napísať, aby sa udržalo to povestné napätie. Perfektne fungovala klávesa F5, kedy ste vyrefreshovali niekomu profil a už si vás pozrel minimálne zo zvedavosti. 3 návštevy bola taká pomyselná hranica zvedavosti (prvá návšteva profilu, druhá otvorenie albumu a opätovné vrátenie sa na profil), 5 návštev už hraničilo s decentným stalkingom a návštevy na kompletku od hora dole jasne značili nejaké bočné úmysly.

7. Daj mi 10/10 za 10
Hodnotenie profilov, fotiek z párty ako aj komentovanie sa stalo neodmysliteľnou súčasťou fungovania každého užívateľa. “Na booome to boli časy, keď mi niekto nedal 10 na hodnotení, bol som schopný mu napísať, že o čo mu ide. Išlo o veľa, ked si raz dostal menej ako 10, už si nikdy nemohol mať 10, celé zle. ” rozhorčuje sa jeden z bývalých používateľov. Samozrejme, fungovali aj bartre typu: “Desinku za desinku?” alebo “Dáš mi pls 10, vrátim.”

8. Komenty

Tak, ako sa “vymieňali” 10ky, tak isto sa vymieňali komenty. Existovalo xy užívateľov, ktorí denne písali: “Poprosím koment na prvú fotku, vrátim :)).” “Kamoška súťaží s jednou babou, mohol by si jej dať prosím komentík na fotečku?” “Komentiik na 1. videooo (ak sa vam luuubi )…=))*” Pod fotkami z akcií bola zasa klasika hodnotiť, kto sa nám na fotke viac páči. Nechýbali preto reakcie typu: “naľavo je zlatunká, ale tá vpravo, uh tam tie očká :o)” “Lavaaaa, Pravaaa ... Lavaaa, Pravaaa ... :)))” “Stred jednoznacne najkrajsi:P peknucke :))” a snáď najväčšou klasikou boli komentáre starších užívateľov, ktorí mali nekonečný problém s “deťmi v kluboch”. Nestalo sa snáď ani raz, že by pod albumom z párty neboli komentáre typu: “som nevedel, že ďeň detí je aj v novembri :D” “priemerné IQ 7, priemerný vek 14,5” “otvorili dopleeer...huraaa detičky, majú kam ísť žiť.....aspoň niekde ich pustia….” “jeeeee, deti sa zas boli zabavat ..... no to je milé ..... aj keď by skôr mali pohľadať nejakú cukráreň….

Kto pred 10 rokmi nebol na BOOOMe, akoby ani neexistoval. Zaspomínaj si na zoraďovanie priateľov či hodnotenie fotiek
Zdroj: booom.sk


9. Top Private
Bolo to počas môjho štúdia na strednej škole, kedy som raz prišla do mesta za spolužiakom a privítal ma so slovami: “Ty kokos, si v topke!” Ja ako booomer amatér som samozrejme nemala ani šajnu, čo je to tá ospevovaná “Topka.” Bolo to miiesto, kde sa za daný deň zhromažďovali najviac komentované fotky, prípadne najlepšie hodnotené. Byť v Top Private bola asi rovnaká prestíž, ako mať najkomentovanejšiu fotku z akcie, pretože si ťa pozrelo zrazu väčšie množstvo ľudí. Viac ľudí = viac hodnotení = viac komentov.

10. Fotky z klubov

Tento portál zažíval najväčší rozmach práve, keď väčšina mojich rovesníkov začínala chodiť von. V piatok sa išlo na fľašu (tzv. budget drinking - za málo peňazí, veľa muziky) a potom boli dve možnosti: 1. že sa človek sundal na Gotku (pozn. red. Námestie slobody) pod obraz boží a kamaráti ho odvliekli domov, poprípade mu v horšom prípade volali sanitku a 2. že sa dostal do klubu. Párty ako Dopler Fridays, Oldieska, BTčko, WBWčko alebo Student Party v Cocoloco boli každotýždenné stálice, na ktorých si nesmel v našom hlavnom meste chýbať. Samozrejme sa často stalo, že vznikli zábery, ktoré nemuseli vôbec uzrieť svetlo sveta a to bol potom len boj s časom o preteky. Čo najrýchlejšie poslať link fotografovi s textom: “Prosím, vymazať fotku, vyzerám na nej jak hnoj.” a už len zostávalo dúfať, že nezažijete spoločenskú samovraždu.

Kto pred 10 rokmi nebol na BOOOMe, akoby ani neexistoval. Zaspomínaj si na zoraďovanie priateľov či hodnotenie fotiek
Zdroj: booom.sk


Príchodom Facebooku sa éra Booomu skončila rovnako rýchlo ako začala. Ak máš aj ty nejakú vtipnú príhodu alebo nickname, s ktorým by si sa chcel podeliť, napíš nám do komentov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia