Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2016, 18:17
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Tolkien sa vracia na knižnú scénu, budúci rok nás čaká ďalší príbeh zo Stredozeme

ZAUJÍMAVOSTI PÁN PRSTEŇOV
Uložiť Uložené

Ďalší príbeh z pera majstra.

Ak si bol v detstve zamilovaný do knižiek J. R. R. Tolkiena a po návrate zo školy si sa netešil na nič iné, než na návrat do fantastického sveta Stredozeme cez jedno z jeho majstrovských diel, toto ti zaručene zlepší náladu. K vytvoreniu ho inšpirovala jeho manželka Edith, a ako takmer každé jeho dielo, aj toto zaujme miesto na časovej osi Stredozeme. Knižná novinka Beren a Lúthien by mala vyjsť na budúci rok.

Tolkien sa vracia na knižnú scénu, budúci rok nás čaká ďalší príbeh zo Stredozeme
Zdroj: deviantart

Ak si znalcom Tolkienovho sveta (čo si môžeš otestovať napríklad v kvíze z Pána prsteňov či Hobita), mená Beren a Lúthien ti určite niečo povedia - vyskytli sa napríklad v známom diele Silmarillion a spomenul ich aj Aragorn v Pánovi prsteňov. Najznámejšia referencia však prichádza z v Stredozemi populárnej rozprávky Príbeh Berena a Lúthien, ktorá sa nesie mnohými dielami od Tolkiena. Tomu bol ich príbeh tak vzácny, že ich mená dal vyryť na hrob, v ktorom je s manželkou pochovaný - podľa neho sú postavy akýmsi stelesnením ich dvoch. A tak nás onedlho čaká samostatná knižka o ich príbehu - vydanie naplánovalo vydavateľstvo HarperCollins na máj, teda sté výročie stvorenia týchto postáv. V knihe sa dočkáme nepriatej lásky medzi mužom Berenom a elfkou Lúthien, ktorú sa im snaží elfkin otec prekaziť. Dvojica tak dostane podľa Lúthieninho otca nesplniteľnú úlohu. Aby ho prekonali, vydávajú sa priamo za Morgothom, stelesnením zla, ulúpiť tie najvzácnejšie klenoty - vzácne a nezničiteľné silmarily, v ktorých je uzavreté svetlo. Tie Morgoth získal vraždou ich výrobcu Fëanora, no v príbehu Berena a Lúthiena ich už nemá, čo dvojica netuší. Bratov, ktorí drahokamy od Morgotha ukradli svetlo klenotov zničilo, a tak spolu s nimi v utrpení skočili do lávy, a je len na ústrednej dvojici zistiť, čo sa so silmarilmi stane - tomu sa totiž celá kniha venuje. Z vyjadrenia vydavateľstva zverejneného v denníku The Guardian a dosiaľ napísaných príbehov je to všetko, čo sa dá zistiť, niet však pochýb, že dielo bude vrcholne zaujímavé. Tešíte sa tak, ako my?

Tolkien sa vracia na knižnú scénu, budúci rok nás čaká ďalší príbeh zo Stredozeme
Zdroj: wikimedia | ceridwen
Anketa:
Prečítaš si Beren a Lúthien?
Áno!
Nie.
Áno!
84 %
1091 Hlasov
Nie.
16 %
212 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia