Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2016, 9:20
Čas čítania 0:00
refresher team

Vyskúšajte si novú hru Tennis Mania od šikovných slovenských tvorcov

TECH
Uložiť Uložené

Nová akčná športová hra s prvkami RPG ponúka možnosť vyskúšať si život profesionálneho tenistu.

Málokedy sa stane, že celosvetový rozruch vyvolá projekt, ktorý je pôvodom z našich končín. Online športová hra Tennis Mania je však toho príkladom. Rovnako pôsobivý je aj fakt, že námet hry vznikol v čisto slovenskom hernom štúdiu s názvom PowerPlay Studio, ktoré je úplne nezávislé, bez akéhokoľvek investora a navyše sa im ako oficiálnu tvár hry podarilo získať najlepšieho slovenského tenisového hráča, Martina Kližana.

Vyskúšajte si novú hru Tennis Mania od šikovných slovenských tvorcov

Poďme sa teda pozrieť, čo sa v slovenskej kuchyni ukuchtilo a či si tento projekt naozaj zaslúži toľko superlatívov. Začnime však pekne poporiadku. Čo je vlastne Tennis Mania? Ako tvrdí samotný titul, Tennis Mania je akčná športová hra s prvkami RPG, vďaka ktorej si môžeme vyskúšať život profesionálneho tenistu. Možno sa to bude zdať klišé, ale musíme priznať, že hra nás naozaj chytila. A to sme dokonca neboli ani zďaleka zanietení tenisoví fanatici.

Keď sa povie tenisová hra, zvyčajne si predstavujeme zúrivé mávanie tenisovou raketou na kurte. Prvé čo však človek po prihlásení sa do hry zbadá, je akási krajinka, ktorá je všade prepletená tenisovými motívmi. Už na prvý pohľad sa teda hra líši od ostatných tenisových hier. Vytvoríme si svojho tenisového hrdinu, vyberieme si avatara a sme hneď vrhnutí do herného príbehu, ktorý ďalej pokračuje v kariérnom móde. Postupne si mapu odkrývame a odomykáme nové a nové herné mechaniky. Už v počiatku je teda možné badať elementy RPG hier.

Vyskúšajte si novú hru Tennis Mania od šikovných slovenských tvorcov
 

Od začiatku nás sprevádza sympatická slečna Monica, ktorá nám vysvetľuje kde, čo a ako. Monica je teda niečo, čo by sme pravdepodobne nazvali tutorialom. V úvode nás taktiež zavedie na kurt, kde konečne pocítime poriadnu akciu. Chvíľku nám trvalo, kým sme zvládli ovládanie akčného flashového zápasu, ale keď už na to prídete, je to naozaj zábava. Skvelou možnosťou je simulovanie zápasu. Ten môžte simulovať čiastočne - vstúpiť kedykoľvek priamo na kurt, teda priamo ovplyvniť výsledok zápasu, alebo ho môžte simulovať úplne, ak sa vám jednoducho zakaždým nechce manuálne hrať na kurte a oveľa viac vás zaujíma RPG časť hry, prípadne jej iné mechaniky.

Hra je teda príjemne prepletená akčnými zápasmi a RPG prvkami s množstvom dodatočných herných mechaník. Skutočne si tu každý nájde zábavku podľa vlastného uváženia. Za spomenutie stoja napríklad minihry, pri ktorých sa dá nepochybne stráviť veľmi veľa času. Pri ich hraní však získavate tréningové body, vďaka ktorým si zvyšujete atribúty: údery, taktika a kondícia - obzvlášť potrebné, ak chcete poraziť ostatných hráčov na kurte. 

Vyskúšajte si novú hru Tennis Mania od šikovných slovenských tvorcov

Graficky je hra zvládnutá veľmi dobre a celkový feeling vplýva pozitívne. Po niekoľkodňovom hraní a objavovaní všetkých kútov sveta Tennis Manie musíme konštatovať, že profil hráčov je naozaj rôznorodý, o čom svedčí úspech tohto projektu. Nejedná sa len o Slovákov a Čechov. Stretávali sme tisícky a tisícky hráčov zo všektých kútov našej planéty. Zastúpenie mali takmer všetky krajiny Európy a žiadny problém nepredstavuje ani hranie proti súperovi zo Severnej či Južnej Ameriky.

Ak by sme teda mali zhrnúť, čo všetko Tennis Mania umožňuje, potrebovali by sme ešte ďalšie tri články. V skratke však umožnuje ovládať, zlepšovať a trénovať vášho tenisového hrdinu podľa vlastného uváženia. O všetkom čo sa udeje, rozhodujete sami. Zvyšujete si ľubovolné atribúty, učíte sa nové schopnosti (v hre je dokonca aj strom schopností - vyberáte si vlastnú cestu, ktorou sa vyberiete), budujete klub, porážate súperov z celého sveta, šplháte vo svetovom rebríčku, volíte medzi množstvom kompetetívnych formátov od dennej ligy, hráčovi dňa, turnaje až po svetový pohár, hráte zábavné minihry, vychutnávate si prepracovaný príbeh, v ktorom vystupuje aj Martin Kližan a mnoho iného. Je toho skutočne veľa.

Aby ste si nemysleli, že hra je úplne bez chyby, tak pár sa ich nájde. Už len samotná platforma nie je pre každého, chýba nám napríklad mobilná aplikácia hry, ktorú však vývojári sľubujú v najbližšej dobe. Tennis Maniu síce hrajú tisíce hráčov z celého sveta, dokážete sa snimi spojiť, budovať spolu klub, medzinárodné tenisové centrum, využívate jeho výhody, zažijete boje o titul v klubových majstrovstvách, klubové udalosti a mnoho iného, ale aj napriek tomu multiplayer vzbudzuje dojem módu jedného hráča. Sem tam sa v hre vyskytne nejaký bug, ktorý je síce annoying, avšak pozitíva určite prevalcujú občasnú chybičku a negatíva sa tak v konečnom dôsledku zdajú zanedbateľné.

Vyskúšajte si novú hru Tennis Mania od šikovných slovenských tvorcov

Nejde o najlepšiu hru všetkých čias a nemôžme ju porovnávať s konzolovými hrami, avšak je to naozaj veľmi kvalitný projekt. Rovnako aj na svoju platformu (web browser, facebook a čochvíľa aj mobilná aplikácia) medzi svojimi konkurentmi rozhodne vyniká. Dovolíme si tvrdiť, že Tennis Mania je tenisová hra roka, ktorú by si nemal nechať ujsť žiadny tenisový nadšenec. Môžme smelo konštatovať, že konečne sa opäť raz niekomu z našej malebnej krajiny niečo podarilo. Tennis Maniu sa ľahko naučíte, ale ťažšie sa od nej odtrhnete. Je to skutočne pravda a hru môžeme len odporúčiť, predovšetkým, keď je úplne zadarmo.

Ak vás aj niekto náhodou pristihne, ako sa hráte Tennis Maniu, rozhodne sa nemáte za čo hanbiť. Celkovo hodnotíme titul Tennis Mania pozitívne. Veľmi sa nám páči, že v hre si nájde každý to svoje a tvorcom určite držíme palce!

Domov
Zdieľať
Diskusia