Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2016, 17:12
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Tohtoročné Nobelove ceny sú už rozdané, medzi deviatimi laureátmi je aj Bob Dylan

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Týždeň Nobeloviek sa dnešným dňom končí.

Ako každý rok, aj počas tohtoročných upršaných jesenných dní sa vyhlasovali Nobelove ceny. Pripomeňme, že ide o vzácne ocenenie udeľované za výnimočný prínos ľudstvu, ktoré je pre nominanta tým najvzácnejším, čo môže získať. Udeľuje sa v piatich kategóriách, uspieť sa môže na poli fyziky, chémie, fyziológie a medicíny, literatúry a mieru. Spoločne s nimi sa udeľuje aj Cena Švédskej ríšskej banky za ekonomiku, ktorá sa však za Nobelovu cenu všeobecne nepovažuje. Väčšinu z ocenení udeľuje Kráľovská akadémia vied vo Švédsku, no napríklad cenu za mier vyhlasuje komisia nórskeho parlamentu. Celý projekt vyplýva zo závete Alfreda Nobela, vynálezcu dynamitu, ktorý si prial, aby boli výskumníci oceňovaní a populárnejší. Výhercovia sa môžu tešiť napríklad z medaile, diplomu či príjemnej motivácie v podobe asi 865 tisíc eur.

Nobelova cena za fyziku

 

A photo posted by Nobel Prize (@nobelprize_org) on

Tohtoročná Nobelova cena z fyziky sa rozdelila medzi troch výhercov. Polovicu si odnáša David Thouless a štvrtinky páni Haldane a Kosterlitz, všetci za prínos noviniek do kvantovej teórie. Zaoberali sa predovšetkým zmenami topologických fáz telies, čo sa deje napríklad, keď sa voda premení na paru. Pomocou podobných výskumov dokázali vysvetliť podstatu supratekutého skupenstva, vďaka čomu budeme schopní vyrábať nové materiály so širokou škálou využitia. Pre tento výskum boli využívané najnovšie technológie a pokročilá matematika - trojica pracovala v špeciálnych laboratóriach, často s hmotou s teplotou veľmi blízko absolútnej nuly.

 

Nobelova cena za chémiu

 

A photo posted by Nobel Prize (@nobelprize_org) on

Z ocenenia z poľa chémie sa teší ďalšia trojica, tentokrát favorizovaná a uznávaná. Páni Sauvage, Stoddart a Feringa dostali cenu za dizajn a syntézu molekulárnych strojov. Na ich pôvodne zamýšľaný výskum totiž potrebovali spoľahlivo, citlivo a presne manipulovať špecifickými molekulami, ktoré bol veľký problém zachytiť. Trojica tak nie je ocenená za ovládateľné molekuly, ale za veľké pokroky v miniaturizácii a výpočtovej technike. Podľa slov Bernarda Feringa je ich výkon porovnateľný s bratmi Wrightovcami, priekopníkmi v oblasti letectva. V ich prípade len ide o nanotechnológie.

 

Nobelova cena za fyziológiu a medicínu

 

A photo posted by Nobel Prize (@nobelprize_org) on

Laureátom Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu sa stáva Yoshinuri Onsumi. Tomu ju udelil švédsky inštitút Karolinska za množstvo objavov pri procese autofágie. Tá je jedným zo základných procesov pri obnovaní a recyklácii štruktúr bunky, jej správny priebeh je zodpovedný napríklad za oddeľovanie infikovaných častí od zvyšných. Pri tomto procese sa doslova bunka sama požiera, ničí vlastné vnútro, čím si sama pomáha prežiť za nepriaznivých podmienok. Onsumi sa venoval napríklad vplyvu génov na daný proces. Jeho výskum začal už v 90. rokoch, o to viac bol tak prekvapený zo svojej výhry.

Nobelova cena za literatúru

 

A photo posted by Nobel Prize (@nobelprize_org) on

Na prvý pohľad nezvyčajné rozhodnutie komisia hneď od vyhlásenia horlivo obhajuje. Podľa jej názoru ide len o zhodu náhod, že Bob Dylan bol aj hudobníkom, v dnešnej dobe je to vraj pri významnejších spisovateľoch bežné. 75-ročný spevák si cenu odnáša za vytvorenie nových poetických foriem, ktoré ovplyvnili vývoj americkej hudby. O tom niet pochýb, veď jeho hudba inšpirovala aj mužov ako napríklad David Bowie či Bruce Springsteen. Podľa komisie vždy sledoval sociálny pohyb a bol nesmierne politicky angažovaný, čo prejavoval vo svojej tvorbe. Jeho názory tak poetickou formou predával ľuďom.

Nobelova cena za mier

 

A photo posted by Nobel Prize (@nobelprize_org) on

Na slávnostné pódium tento rok vstúpil aj politik, konkrétne kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Už od 60. rokov pôsobí v Kolumbii povstalecká organizácia (niekde nazývaná ako teroristická) Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), ktorá sa vezie v obchode s kokaínom či ľuďmi alebo boji proti vláde. V ich radoch je približne 8000 bojovníkov, všetci sú dobre vyzbrojení a zorganizovaní. Práve Santos s nimi po mnohých neúspešných pokusoch v histórii a štyroch rokoch vyjednávania dospel k dohode podpísanej v Havane. V mierovej dohode si svoje odnáša aj povstalecké hnutie, po novom bude mať napríklad v parlamente garantovaných desať mandátov. Juan Manuel Santos je teda laureátom za úspešnú snahu ukončiť viac než 50 rokov trvajúcu občiansku vojnu v Kolumbii.

Cena Švédskej ríšskej banky za ekonómiu

 

A photo posted by Nobel Prize (@nobelprize_org) on

Posledné z ocenení oficiálne ani nepatrí medzi Nobelove ceny, no už si vyslúžilo hovorový názov "Nobelovka za ekonómiu", kedže sa odovzdáva spolu s ostatnými cenami. Tešiť sa z nej môžu páni Oliver Hart a Benght Holmström za príspevky k teórii zmlúv. Tí vytvorili teoretické nástroje cenné pre pochopenie zmlúv, dlhopisov a inštitúcií v bežnom živote a varujú pred bežnými úskaliami v oblasti ich navrhovania. Dvojica však nebola favoritom, niektorí laureáti si podľa agentúr zaslúžili cenu viac, menovite napríklad páni Lazear, Melitz a Blanchard za skúmanie ekonomických výkyvov v priemyselne orientovaných krajinách.

Tak čo povieš na tohtoročný výber? Týchto deväť laureátov si podľa komisie ocenenie najviac zaslúži - ich vplyv na súčasnosť či budúcnosť sveta bol spomedzi ostatných nominovaných totiž najväčší. Trendom sa často stáva, že výhernú čiastku laureát venuje nejakej univerzite v rámci výskumu, tento rok sa však zatiaľ nič také nekoná. A aký je na toto celé tvoj názor, chýba ti niekto v zozname?

Domov
Zdieľať
Diskusia