Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2016, 11:31
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nemáš pripojenie k internetu, no chceš kecať s kamošom? Nevadí, aplikácia FireChat ho nepotrebuje

TECH
Uložiť Uložené

Šikovné a zároveň tak užitočné.

Či už používate WhatsApp, Messenger, Viber alebo akúkoľvek inú aplikáciu umožňujúcu komunikáciu na diaľku, je nevyhnutné, aby ste mali aktívny prístup k digitálnej diaľnici. V opačnom prípade sú všetky do jednej nepoužiteľné a v tom spočíva výhoda alternatívy FireChat. Funkcionalitu tejto aplikácie oceníte na takých miestach, kde nechytáte signál dátovej siete mobilného operátora alebo nemáte k dispozícii žiadnu Wi-Fi s pripojením k internetu. Ako však dokáže prijímať a odosielať správy aj pri takých podmienkach?

Nemáš pripojenie k internetu, no chceš kecať s kamošom? Nevadí, aplikácia FireChat ho nepotrebuje
Zdroj: FireChat

Princíp spočíva v spojení používateľov prostredníctvom vytvorenie vlastnej siete cez bezdrôtovú konektivitu smartfónu. Po inštalácii si FireChat od vás vypýta telefónne číslo a po rýchlej registrácii ju môžete začať veselo používať. Vyžaduje sa však, aby bola nainštalovaná na každom jednom zariadení, ktoré hodláte zapojiť do konverzácie. Taktiež je nevyhnutné, aby boli vo vašom mobilnom zariadení zapnuté Bluetooth a Wi-Fi. Aplikácia ponúka buď súkromný chat medzi dvomi osobami alebo verejný chat, kam už môžu písať viacerí používatelia naraz, hoci sa vzájomne nepoznajú.

Ak správu odošlete bez pripojenia k internetu a vo vašej blízkosti sa nachádza viacero ďalších používateľov FireChatu, tak tí poslúžia ako most medzi vami a vašim kamošom. Čo to teda znamená? Odoslaná správa prejde pomocou jednej zo spomenutých typov konektivity do fyzicky najbližšieho smartfónu, ktorý je v danej chvíli neďaleko vás. Nemusí však ísť o koncového prijímateľa. Správa má zašifrovaný obsah a dotyčný o tom, že slúži ako akýsi most, ani len netuší. Celý proces bude trvať až dovtedy, dokedy jeden z nich nebude mať aktívne dátové spojenie. V tom momente správa využije dosah internetu a miesto preskakovania zo smartfónu do smartfónu zamieri priamo do aplikácie v kamošovom zariadení. Použiteľnosť FireChatu preto závisí iba od toho, koľko ľudí ju má nainštalovanú. 

Pokiaľ ťa oslovila a chceš si ju stiahnuť, tak zamier buď do Google Play Store alebo App Store. K dispozícii je úplne zdarma.

Domov
Zdieľať
Diskusia