Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2016, 12:33
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Elon Musk nosnú raketu Falcon 9 nepoistil. SpaceX prišlo kvôli nedávnej explózii o milióny

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Satelitu sa to vraj netýka.

Keď nedávno obletela celý internet správa o neúspešnom teste a zároveň aj neúspešnom štarte rakety vesmírnej spoločnosti vizionára Elona Muska, každý si začal klásť otázku, koľko niečo také môže vôbec stáť a či je to vôbec poistené. Dlho netrvalo a odpoveď je už viac-menej známa. Áno, zničený satelit Amos 6 mali podľa všetkého poistený do výšky až 300 miliónov dolárov, no pri nosnej rakete je situácia predsa len trošku iná. Ako sa predpokladá, SpaceX zrejme prišlo o približne 60 miliónov dolárov, čo je vlastne hodnota Falcon 9, ktorú zasiahla séria mohutných výbuchov počas statickej skúšky štartovania na štartovacej rampe na Floride, kde išlo o preverenie funkčnosti prítomných motorov Merlin 1D. Príčinu však stále nepoznáme. Výbuch nastal pri nádrži s tekutým kyslíkom.

S informáciou prišiel web Bloomberg, pričom ten sa odvoláva na bližšie nešpecifikovaný, vraj dobre informovaný zdroj.


Za spomínaným satelitom stála izraelská zbrojárska spoločnosť Israel Aerospace Industries a prevádzku mala mať na starosti zase spoločnosť Space Communications. Úlohou satelitu Amos 6 bolo pokrývať Afriku internetom. Za projektom stojí Mark Zuckerberg s jeho ambicióznym Internet.org, ktorý krátko po explózii prejavil sklamanie nad neúspešnou misiou, ale že ho nič nezastaví v spájaní ľudí a že majú pripravené záložné plány. 

Domov
Zdieľať
Diskusia