Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2016, 10:25
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Majitelia iPhone 6 aj 6 Plus sa sťažujú na pokazený displej. Nefunguje im ani dotyk a jeho výmena vraj nepomôže

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Apple má na krku ďalší problém.

Zo začiatku vidno iba malý, šedý a blikajúci pásik v hornej časti displeja, no neskôr začnú pomaličky odchádzať aj dotykové kapacity a vizuálna anomália prejde do ostatných častí zobrazovacieho panelu. Vyzerá to tak, že kalifornského giganta čaká poriadna kôpka práce s čoraz väčším množstvom reklamácií takmer dva roky starého iPhone 6 a iPhone 6 Plus. Podľa dostupných informácií, ktoré pochádzajú z oficiálneho fóra Apple a od odborníkov z populárneho servisu iFixit, trápi celkom slušné množstvo používateľov iOS smartfónu problém, kvôli ktorému potom vznikajú vyššie uvedené následky. Nepomôže dokonca ani výmena displeja.

Jadro problému tkvie v dvoch dotykových čipoch umiestnených na základnej doske mobilného zariadenia. Tie zabezpečujú premenu dotykovej interakcie našich prstov do takej podoby, aby jej dokázal smartfón porozumieť a vykonať to, čo od neho požadujeme. Ak teda nefungujú korektne, tak korektne nefunguje ani dotyková vrstva panelu vrátane jeho zobrazovacích schopností. Po výmene displeja sa preto následky problému opäť objavia. Jedinou možnosťou zostáva zameniť chybné čipy za nové. Čo to ale spôsobuje?

Lokalita umiestnenia čipov na doske

Majitelia iPhone 6 aj 6 Plus sa sťažujú na pokazený displej. Nefunguje im ani dotyk a jeho výmena vraj nepomôže
Zdroj: ifixit.org

Existuje hneď niekoľko teórií, medzi ktoré patrí napríklad výrobná vada jedného z dvojice čipov. Web AppleInsider ale tvrdí, že najpravdepodobnejšia bude tá, kde je zapojená veľmi dobre známa kauza Bendgate. Krátko po tom, ako sa dostali do rúk zákazníkov prvé kusy iPhone 6 a iPhone 6 Plus, internet zaplavili prípady s trvale poškodenou, presnejšie neprirodzene zahnutou konštrukciou, čo vznikalo aj počas bežného používania. Stačilo len, aby si niekto obliekol trošku tesnejšie nohavice a mal smartfón nejakú dobu vo vrecku. V rámci prevencie prišiel iPhone 6s so spevneným unibody telom, no prechádzajúca generácia také šťastie nemala. Po nejakom čase teda môže silnejšie ohýbanie jemnej konštrukcie spôsobiť spomínané problémy. Prečo? Práve v tej oblasti, kde ohyb najčastejšie vzniká, sa nachádzajú obidva dotykové čipy a ich kontakt so základnou doskou, ktorý fyzické poškodenie výrazne oslabí.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Slabý kontakt je možné vyriešiť dvomi spôsobmi. Prvý, kde párkrát silnejšie tlačíme displej, funguje iba dočasne. Ten druhý predstavuje návštevu servisu a následnú výmenu základnej dosky, respektíve iba samotných čipov. Možná je ale samozrejme i reklamácia iPhonu.

Máte aj vy podobné skúsenosti?

Domov
Zdieľať
Diskusia