Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2016, 16:31
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Hackeri napadli kamerový systém českej diaľnice na meranie rýchlosti. Tváre vodičov vymenili za mimozemšťana z Alzy a zmenili poznávacie značky áut

TECH HACKERI
Uložiť Uložené

Českým diaľničiarom tak spôsobili vrásky na tvári.

Slovenskí vodiči si od začiatku tohto roka museli zvyknúť na nový systém kontroly diaľničných známok. Kamery umiestnené na určitých úsekoch diaľnic snímajú ŠPZ jednotlivých áut a v systéme hľadajú, či je k ním priradená konkrétna elektronická diaľničná známka. Hoci nie úplne rovnaký princíp, navyše v inej oblasti, využívajú v rámci snímacieho kamerového systému na českej diaľnici D1, ktorý meria rýchlosť na začiatku a na konci daného úseku. Následne porovná časy, kedy okolo kamier automobil prejde a na základe daných údajov vyhodnotia priemernú rýchlosť. Pokiaľ sa príde na nejakého hriešnika, dochádza k prenosu údajov jednotlivým obecným úradom. Jednoducho, kamerový systém sa v oboch našich republikách využíva v určitých smeroch. Na Slovensku sa už tesne po spustení elektronických diaľničných známok hovorilo o tom, že nefunguje dostatočne a že existujú spôsoby, ako ho obísť. Nuž, aj naši českí susedia majú s problémom okolo techniky svoje skúsenosti.

Kameňom úrazu sa stalo nedostatočné zabezpečenie spomínaného prenosu údajov, resp. fotografií k jednotlivým úradom. Tento fakt využili hackeri, ktorí napadli systém a upravili fotografie. Zmenili evidenčné čísla jednotlivých vozidiel a tváre vodičov nahradili mimozemšťanom dobre známym z internetového obchodu. Najväčší problémom spojeným s útokom je zistenie, že nikto nepozná celkový počet zmenených snímkov. Preto sa ešte istý čas nebudú môcť údaje z kamier používať ako dôkazový materiál. Otázkou ostáva, či išlo o žart, alebo o pokus znehodnotiť získané údaje. Tak či onak, útok bol skutočne vydarený a Polícia ČR ma okrem vykonávania svojich povinností o starosť navyše. 

Hackeri napadli kamerový systém českej diaľnice na meranie rýchlosti.  Tváre vodičov vymenili za mimozemšťana z Alzy a zmenili poznávacie značky áut
Zdroj: autoforum.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia