Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2016, 14:03
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Na pľaci Dva a pol chlapa alebo zaujímavosti z ikonického sitcomu, o ktorých ste pravdepodobne (ne)vedeli

FILMY A SERIÁLY DVA A POL CHLAPA
Uložiť Uložené

Patril k najpopulárnejším, no po odchode Charlieho Sheena rozdelil fanúšikov na dva tábory.

Už je to viac ako rok (19. februára 2015 bola odvysielaná posledná časť), čo sme sa rozlúčili s mimoriadne úspešným americkým sitcomom Two and a Half Men, alebo ak chcete Dva a pol chlapa. Ten sa na obrazovkách udržal úctyhodných 12 rokov, počas ktorých nám Warner Bros. Television a CBS priniesli rovnaký počet sérií, čo je dovedna 262 epizód plných humoru a satiry. Táto kombinácia nás dokáže rozosmiať aj pri opakovanom zhliadnutí (čo je očividne jasné aj ľudom v televízii, a preto seriál každoročne opakujú). Vytvoril ho americký spisovateľ, scenárista, skladateľ a producent Chuck Lorre, stojaci aj za projektami ako Dharma a Greg či Teória veľkého tresku. Dnes sa po vzore predchádzajúceho článku venujúcemu sa Breaking Bad pozrieme na zákulisné zaujímavosti práve z nezabudnuteľného sitcomu, ktorý nám predstavil milovníka žien Charlieho (Charlie Sheen), chodiace nešťastie, zúfalca Alana (Jon Cryer) a jeho pomerne hlúpeho dospievajúceho syna Jakea (Angus T. Jones).

Rovnako ako v prípade predchádzajúcej časti, aj tentokrát začneme hneď úvodnou znelkou. Tá nám v hlave hrá ešte dlho po jej skončení a niekedy sme sa jej jednoducho nedokázali zbaviť. Vymyslel ju Chuck Lorre a s každou novou sériou sme mohli vidieť, ako Jake pomaly rastie. Aj keď sa možno zdá, že znelku spievajú herci, v skutočnosti ju dopredu nahrali traja speváci a predstavitelia hlavných postáv vždy iba otvárajú ústa. Tvorcovia taktiež nazvali každú epizódu podľa vety, ktorú vždy prednesie jedna z postáv, zvyčajne však Alan.

Aj vy ste sa určite počas sledovania určite aspoň raz zamysleli nad tým, aké skvelé by bolo bývať na Malibu Beach v obrovskom a priestrannom dome s výhľadom na šíry oceán. Existuje ale skutočne tento dom? Mnoho vecí počas dvanástich sérií nasvedčuje, že áno, no opak je pravdou. Burácajúci oceán je tvorený plátnom s fotografiou vo veľmi vysokom rozlíšení, pričom by sme za ním našli niekoľko svetiel. Práve ich pohyb tvorí dokonalú ilúziu vĺn. Dojem skutočného obydlia umocňuje aj kuchyňa, ktorá je pravdepodobne jedinou svojho druhu naprieč ostatnými projektami podobného charakteru. Tá má totiž funkčnú a naplnenú chladničku skutočnými potravinami, čo je pri seriáloch naozaj veľmi neobvyklé. Pokiaľ vám to stále príde málo, aj všetky skrinky v nej sú plné čerstvých potravín, cereálií či konzerv. Radosť nakrúcať v takom prostredí!

Vzťah bratov s ich vlastnou matkou je inšpirovaný skutočnými udalosťami zo života tvorcu Chucka Lorreho, ktoré prežil so svojou vlastnou matkou.

Skutočné a plne funkčné je mimochodom aj krásne čierne krídlo, na ktorom Charlie skladal svoje dokonalé znelky (áno, aj on mal prácu, nezabúdajte na to) a práve vďaka tomu si mohol dovoliť ľahké ženy a nič nerobenie. Keďže v skutočnosti si Sheen užíva iba to ničnerobenie a práve lacné ženy (teda, on obľubuje asi len tie drahé), je teda úplne jasné, že na klavíri hrať nevie. V skutočnosti je za kamerami skúsený klavirista, ktorý hrá za neho. Preto jeho postave nikdy nevidíme priamo na ruky. Takisto nie je pravý ani pustený televízor, čo rovnako môžeme vidieť vo viacerých momentoch naprieč seriálom. V skutočnosti na hercov niekto zo štábu spoza televízora svieti blikajúcim halogénovým svetlom.

Na pľaci Dva a pol chlapa alebo zaujímavosti z ikonického sitcomu, o ktorých ste pravdepodobne (ne)vedeli
Zdroj: www.imdb.com

Najviac zaujímavostí sa, prirodzene, týka samotných hercoch, najviac však Sheena, no k tomu až na koniec. Vedeli ste, že postava obéznej pomocníčky v domácnosti Berty, ktorú stvárnila Conchata Ferrell, mala byť pôvodne iba vedľajšou postavou vystupujúcou len zriedkavo? U publika si ale svojím kritickým situačným humorom vyslúžila takú obrovskú obľubu, že sa z nej stala od druhej série pravidelná postava. Chvalabohu, bez Berty by to naozaj nebolo ono.

Odporúčané
Pokazené scény z Dva a pol chlapa: Charlie Sheen si na natáčaní vždy zo všetkého dokázal robiť srandu Pokazené scény z Dva a pol chlapa: Charlie Sheen si na natáčaní vždy zo všetkého dokázal robiť srandu 7. júla 2019, 10:41

Zaujímavou zhodou okolností sa k úlohe Alana dostal aj Jon Cryer. Ten bol totiž pozvaný na videokasting do Londýna na úlohu Chandlera do seriálu F.R.I.E.N.D.S. Jon mal mnoho pozitívnych odporúčaní, takže sa dalo predpokladať, že rolu naozaj dostane. To by znamenalo, že aj napriek dlhému časovému rozmedziu medzi týmito dvoma projektami by už Cryer do Dva a pol chlapa isto obsadený nebol, keďže by sa ľudom zafixoval do hláv inak. Mnoho náhodných udalostí v centre Spojeného kráľovstva ale spôsobili, že herec sa nestihol dostaviť na kasting v stanovenom čase a následne bol vyškrtnutý zo zoznamu záujemcov. A musíme povedať, že sa stalo dobre. Chandler bol fantastický aj bez Cryera a ten zase naplno zahviezdil v tomto sitcome.

Herci v seriáli pijú hlavne nemecké pivo značky Radeberger Pilsner, potom ešte občas mexické Corona Extra.

Predstaviteľ Jakea Angus T. Jones sa jednu dobu zase postaral o obrovský škandál, keď sa na internet dostalo video z jeho náboženskej spovedi, kde mu tak trošku praskli nervy a poprosil divákov, aby prestali pozerať seriál. Nezabudol spomenúť, že v ňom nechce hrať a že ide iba o špinu plniacu hlavy divákom po celom svete. Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo sa s ním už v posledných sériách počítalo len ako s vedľajšou postavou. Vtedy dokonca začali padať návrhy aj na zmenu názvu celého seriálu a úplné vyškrtnutie jeho postavy. Nuž, nikdy nenaštvite producentov.

Určite ste zachytili, že o Sheenovi sa často hovorilo ako o najlepšie zarábajúcom televíznom hercovi v histórii vôbec. To je naozaj pravda a aby ste si vedeli predstaviť, ako to s tými tržbami naozaj je, pripravili sme pre vás prehľadnú tabuľku, kde sa môžete pozrieť na Top10 hercov, ktorí brali do vrecka za jednu epizódu najviac.

 Herec/herečka

 Názov seriálu/programu

 Plat za epizódu

 Charlie Sheen

 Dva a pol chlapa

 $1,800,000

 Ray Romano

 Everybody Loves Raymond

 $1,700,000

 Kelsey Grammer

 Fraiser

 $1,600,000

 Tim Allen

 Home Improvement

 $1,250,000

 Paul Reiser, Helen Hunt

 Mad about You

 $1,000,000

 všetci herci

 F.R.I.E.N.D.S

 $1,000,000

 Jerry Seinfeld

 Seinfeld

 $1,000,000

 Ashton Kutcher

 Dva a pol Chlapa

 $750,000

 Drew Carey

 The Drew Carey Show

 $750,000

 hlavní herci

 8. séria Seinfeld

 $600,000

Najväčším zlomom celého seriálu bol istotne odchod Sheena ako hlavnej postavy a nahradenie Ashtonom Kutcherom čoby Waldenom Schmidtom. V deji umrel Charlie pod kolesami vlaku v Paríži a prvú epizódu deviatej série zahajoval jeho pohreb. Práve tento diel je najsledovanejším v histórii sitcomu, kedy ho doma v Spojených štátoch pred obrazovkami sledovalo až neuveriteľných 28 miliónov (!) divákov. Samotný Sheen reagoval na svoj pohreb v seriáli nasledovne: „Budem sledovať môj falošný pohreb, na ktorom budú moje falošné bývalé priateľky z môjho veľmi, veľmi skutočného kina s veľmi skutočnými kočkami.“ To asi hovorí za všetko. Pokiaľ to neviete, Charlie bol vyhodený kvôli nezhodám s tvorcami, opletačkami okolo drog a požívaní alkoholu priamo na pľaci. To všetko vraj robil kvôli zisteniu pozitívneho testu na HIV v roku 2011, čo neskôr priznal v rozhovore. Herec okamžite po vyhadzove zažaloval tvorcov seriálu, pričom žiadal 100 miliónov dolárov ako náhradu. Po niekoľkých mesiacoch neúspešných súdnych konaní sa obe strany dohodli a Charlie dostal „iba“ 25 miliónov, ktoré už pravdepodobne dávno nemá.

Na pľaci Dva a pol chlapa alebo zaujímavosti z ikonického sitcomu, o ktorých ste pravdepodobne (ne)vedeli
Zdroj: exiledonline.com

Seriál bol známy aj pomerne častým žmýkaním starých hercov. Napríklad herečku Jennifer Taylor si môžete pamätať ako Charlieho nastálejšiu partnerku menom Chelsea. Tá sa pravidelne objavovala takmer celé dve série, no okrem toho ide o najviac recyklovanú herečku počas trvania programu. Prvýkrát sa objavila už v pilotnej epizóde ako Suzanne, neskôr v druhej sérii ako Tina v polovici piatej série ako Nina. Podobne tvorcovia použili aj Jodi Lyn O’Keefe, a to v druhej sérii ako Gail a v tretej v úlohe satanovej nevesty Isabelle.

Odporúčané
Charlie a Alan v trojke alebo 10 šialene zábavných scén z Dva a pol chlapa Charlie a Alan v trojke alebo 10 šialene zábavných scén z Dva a pol chlapa 10. marca 2019, 13:24

O celkovom úspechu sitcomu počas celých 12 rokov svedčí aj zisk pätnástich rôznych cien a dokonca až 31 nominácií. Aby toho nebolo málo, Charlie Sheen sa z tohto počtu môže pochváliť rovno dvomi nomináciami na Golden Globe, čo je pre seriálového herca pravdepodobne najcennejšie možné ocenenie. Za veľkým úspechom u nás na Slovensku stojí aj skvelý dabing, ktorý sa našim dabérom naozaj podaril. Komu patria hlasy hercov sme si povedali v našom staršom článku, takže pokiaľ chcete, klikajte sem.

To by bolo od nás pre tentokrát opäť všetko. Na záver pre vás opäť máme výber obrázkov a videí, no niektoré sú poriadne dlhé, tak si na ne vyčlente nejaký ten čas.

V prvej epizóde 12. série sa Alan na Halloween prezlečie ako Duckie z filmu Kráska v ružovom (1986). Sám Cryer túto postavu v spomínanom filme stvárnil.

Na pľaci Dva a pol chlapa alebo zaujímavosti z ikonického sitcomu, o ktorých ste pravdepodobne (ne)vedeli
Zdroj: www.imdb.com

No kto by to bol povedal, že aj Jake raz vyrastie?

Na pľaci Dva a pol chlapa alebo zaujímavosti z ikonického sitcomu, o ktorých ste pravdepodobne (ne)vedeli
Zdroj: static.latercera.com

 

Domov
Zdieľať
Diskusia