Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2016, 17:10
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Fascinujúce video zatmenia Slnka v Mikronézii z paluby lietadla očarí každého. Ani príbeh o jeho vzniku nie je nudný

ZAUJÍMAVOSTI SLNKO VIDEO YOUTUBE
Uložiť Uložené

Na Slovensku sme daný vesmírny úkaz nemohli pozorovať, pretože nezasahoval až do našich zemepisných šírok.

Predstavte si, že sa chystáte pozorovať zatmenie Slnka a všetko vám prekazí hustá oblačnosť. Buď iba mávnete rukou a poviete si, že hádam všetko vyjde nabudúce alebo ste naozaj dychtivým človekom a danú udalosť jednoducho musíte vidieť. Skupinka dvanástich amerických astronómov rozhodne patrí do druhej spomenutej kategórie a hneď vám prezradíme prečo.

Zatmenie Slnka si jednoznačne nechceli nechať ujsť, a tak sa rozhodli nasadnúť do lietadla Boeing 737-800 patriaceho Alaska Airlines, lietajúceho na pravidelnej linke z aljašského Anchorage do havajského Honolulu. Dokopy 163 pasažierov malo unikátnu možnosť uzrieť vesmírne divadlo tak, ako nikdy predtým. Za záznam vďačíme predovšetkým jednému z astronómov na palube menom Mike Kentrianakis. Video má vyše tri minúty a je nahrané z výšky 10 700 metrov nad morom. Avšak všetko nešlo tak ľahko, ako sa zdá.

Pripravte sa na riadnu dávku frázy Oh my God!:

Ešte pred odletom skupinka zistila, že lietadlo letí príliš skoro, a preto požiadali, aby dráhu opustilo o 25 minút neskôr. Joe Rao ihneď volal do Alaska Airlines, aby zmenili čas odchodu. Bolo im vyhovené, za čo neskrývali svoju radosť a už im nič nebránilo v super zážitku. "Sme partia ľudí cestujúcich po celom svete, aby sme mohli zachytávať podobné úkazy," vyjadril sa Joe. Prekvapenosť neskrývali ani ostatní "obyčajní" cestujúci, keďže astronómovia so sebou priniesli aj dvesto kusov špeciálnych okuliarov  s filtrami, čiže sa ušlo každému. Nechýba ani vyjadrenie od šéfa Alaska Airlines: "Určite nemôžeme meniť naše plány len tak z ničoho nič, ale v tomto prípade išlo naozaj o výnimočnú udalosť a mysleli sme si, že to bude stáť za to."

Odporúčané
Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny 15. februára 2024, 12:30

Partia sa už teraz vyjadrila, že sa pomaličky chystá na ďalšie zatmenie Slnka, ktoré sa odohrá 21. augusta 2017. Ak si chcete o príbehu prečítať viacej, klikajte sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia