Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2016, 14:01
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Režisér Neill Blomkamp už vie, o čom bude District 10. Kedy sa pokračovania dočkáme?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Pokračovanie Districtu 9 je skutočne v hlave režiséra a scenáristu Neilla Blomkampa.

Neill Blomkamp, osobitý režisér z Juhoafrickej republiky, natočil pár kraťasov, pričom zahviezdil hneď so svojím celovečerným debutom, sci-fi District 9. Nesmierne osobný, scenáristický bohatý a nezvyčajný film dodal divákom skvelý príbeh o tom, ako sa vládny agent nešťastnou náhodou začne meniť v to, čím pohŕda, pričom prichádza o celý svoj život. Blomkampovi si automaticky začínala predvídať veľká kariéra a štúdiá sa predbiehali v tom, kto ho získa pre svoj ďalší projekt. Prišla však sprcha s názvom Elysium, kde všetci prisudzovali chybu len tomu, že Blomkamp si vybral pre natáčanie zlú chvíľu, nedotiahol scenár a navyše nebol vo svojej koži. Následne prišli správy o Chappiem, ktorý mal byť revolučným z hľadiska poňatia vzťahu ľudí s robotom s vyspelou umelou inteligenciou, ktorý sa učí o svete priamo vo svete, počas svojho života. Začína na mentálnej úrovni dieťaťa, až sa z neho stane nástroj na zabíjanie. Potenciál bol priam gigantický, debutové zábery sľubovali silný zážitok, no potom prišli prvé recenzie a nakoniec sme si film pozerali aj sami (no dobre, trošku sme pretáčali). Tentoraz už to bolo faux pas a Blomkampovi už všetci prestali veriť. 

Zdá sa však, že Ridley Scott nie, inak by ho asi netoleroval ako nástupcu pre ságu, ktorú stvoril. Blomkamp bol totiž ohlásený ako režisér a scenárista nového Votrelca, ktorý mal byť akýmsi pokračovaním či rebootom od tretej časti. Doteraz vlastne nie je isté, o čo vo filme malo ísť, no potvrdené boli legendárne postavy ságy stvárnené hercami, ako napríklad Sigourney Weaver či Michael Biehn. Scott sa ale sfučal, dupol si a snímka sa odložila. Rozhodol sa, že natočí pokračovanie Promethea skôr a pre štúdio Fox tak bolo nevhodné, aby v priebehu roka premiérovali oba filmy z rovnakého univerza bez toho, aby ľudí už úplne zmiatli. Nakoniec sa film odložil na neurčito a Blomkamp sa mal presunúť zatiaľ na niečo iné. Našťastie či nanešťastie, to skutočne nevieme. Votrelec mohol byť pre Blomkampa ideálny, špinavé a mierne hororové prostredia mu idú, zatiaľ čo akciu príliš neobľubuje, respektívu ňou neohúri. Ja osobne som toto rozhodnutie schválil, nakoniec, po štvorke už nič horšie prísť nemôže a navyše tu hovoríme o kariére naozaj talentovaného a schopného tvorcu, ktorá by sa mohla úspešne resuscitovať. Na druhej strane, pošpiniť takú značku by znamenalo definitívny vyhadzov z áčkového Hollywoodu. Možno sa nikdy nedozvieme, čo z toho sa stane, možno film do troch rokov skutočne dorazí. Všetko je to vo hviezdach. 


Zatiaľ čo sa Blomkamp rozhoduje o tom, aký film spraví najbližšie, myšlienky mu často blúdili (no to už aj predtým) k pokračovaniu skvelého Districtu 9. Tvrdí, že ho už má v hlave a myslí si, že vytvoril úžasný koncept, presne takú kostru deja, akú diváci u pokračovania chcú vidieť. Kedy a či vôbec District 10 uvidíme, je však záhadou. V každom prípade, dúfame, že Blomkamp sa nezaradí do skupiny One-hit wonder tvorcov, ako pre jeho, tak naše dobro. Ako tohto režiséra a jeho snímky vnímate vy? Chcete od neho vidieť District 10 alebo rovno piateho Votrelca? 

Domov
Zdieľať
Diskusia