Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2016, 16:54
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Neuveriteľný Oscar Isaac dokazuje, že rasizmus, politika a moc idú ruka v ruke (Tip na seriál)

FILMY A SERIÁLY HBO
Uložiť Uložené

Hviezda zo Star Wars nestojí iba proti krutému Kylo Renovi, ale aj proti nástrahám nepriaznivej politickej situácie plnej nenávisti.

Iba predvčerom sme vám priniesli obsiahly článok o histórii a aktuálnej situácii stanice HBO. Kolega v ňom spomenul aj viacero perfektných seriálov, vďaka ktorým sa dostala televízia na výslnie a pomocou ktorých dokázala, že vo svojom obore je jedna z najlepších. Je nutné povedať, že páni z vedenia v žiadnom prípade nespia na vavrínoch a divákov dokážu stále osloviť nejedným ambicióznym projektom. Dnes sa však nebudeme baviť o Game of Thrones, Boardwalk Empire či True Detective. Dnes bude reč o jednom (dovolím si povedať) z najlepších seriálov v rámci kategórie „minisérie". O perfektnom Show Me a Hero, od tvorcov dnes už legendárneho The Wire.

Neuveriteľný Oscar Isaac dokazuje, že rasizmus, politika a moc idú ruka v ruke (Tip na seriál)

Nachádzame sa na konci 80. a na počiatku 90. rokov. Yonkers v štáte New York je na tamojšie pomery mestečko stredných rozmerov, a preto sa ani ono nevyhne sociálnym problémom spojených s rasovou neznášanlivosťou a predsudkami. Všetko naberie ešte väčší spád, keď mu bola federálnou vládou udelená výstavba 200 obytných jednotiek pre sociálne slabších občanov. Politická elita sa nedokáže dohodnúť a karty ešte viac zamiešajú voľby nového starostu mesta. Tým sa stane mladý a ambiciózny Nick Wasicsko (Oscar Isaac), ktorý nebojácne vystupuje proti svojim odporcom a snaží sa, či už z vlastného presvedčenia alebo z hrozby federálnych sankcií, výstavbu presadiť. To sa však nezaobíde bez intríg, nenávisti, populizmu či vyhrážok.

Dovoľte nám začať opakovaným tvrdením, že seriál je jedným z toho najlepšieho, čo sme za posledné roky z podobného odvetvia mohli vidieť. Je nám jasné, že nie každý holduje politike či hlbokým konverzáciám, ale verte, že Show Me a Hero zachádza ešte ďalej. Keď som ho spočiatku začal sledovať, jeho štýl mi niečo strašne pripomínal. Neskôr som to zistil. Jeho režisérom je oscarový režisér a scenárista Paul Haggis (Million Dollar Baby, Crash, Casino Royale), ktorý seriál vytvoril spoločne s Davidom Simonom, tvorcom modernej klasiky s názvom The Wire. Títo dvaja sa spoločne s Williamom F. Zorzim zhostili novely od novinárky (napísanej podľa skutočných udalostí) z New York Times, Lisy Belkin tak dobre, že Špina Baltimoru môže byť považaná za jeho duchovného predchodcu. Nielen to. Autori si nedávali servítku pred ústa a servírujú nám kontrast politiky a chudoby, rozdielnych ľudských osudov, bieleho vs. farebného obyvateľstva, a to všetko v drsnom, no nádhernom realistickom zobrazení.

Na obrazovke im pritom asistujú úžasní herci, v ktorých výkonoch ťažko nájsť slabinu. Alfred Molina je slizký populista, Ilfenesh Hadera je chudobná, no milujúca matka troch detí pochádzajúca z Dominikánskej Republiky, Natalie Paul je strápená žena s drogovým problémom... a podobne by som mohol pokračovať, až by som sa dostal k naozajstnej čerešničke na torte, ktorou je práve Oscar Isaac. Možno máte pocit, že ho v poslednej dobe vidíte všade, ale verte, že práve tu ukázal svoju hereckú flexibilitu a zapísal sa bez debaty do hľadáčika ako naozaj kvalitný herec.

Neuveriteľný Oscar Isaac dokazuje, že rasizmus, politika a moc idú ruka v ruke (Tip na seriál)

Seriál má síce iba 6 epizód, no aj tak mu to stačí na to, aby v očiach ľudí vyvolal nepríjemný pocit, že ukázané problémy rezonujú spoločnosťou dodnes a dokonca je jeho dej aktuálny aj u nás v Európe. Možno zo začiatku budete mať problém registrovať všetky postavy. Možno sa vám bude zdať príliš ťahavý. Možno ho dokonca vypnete s pocitom, že sa nič zaujímavé neudeje. Ja vás rád vyvediem z omylu. Show Me a Hero je politický seriál, ktorý má toho so samotnou politikou veľmi málo spoločné. Nečakajte House of Cards, nečakajte Sopranos. Ak máte chuť na reálny obraz doby, premakané konverzácie, alebo sa chcete iba presvedčiť či je Isaac naozaj dobrým hercom, ste na správnej adrese. Zhltnete ho za jedno poobedie a verím, že budete viac ako spokojní.

Domov
Zdieľať
Diskusia